Lapsi kavi eilen puheterapeutilla. Terapeutti kertoi haitoista, mita kitarisat voivat aiheuttaa (siis sellaisia joita en ollut itse ennen k...

Vierailija

- Kitarisat voivat olla syynä puheen kehitykseen, kun estävät lausumasta moni äänteitä oikein ja aiheuttavat ns. honottavan äänen puhuessa.- Voivat olla syynä isompana oikomishoitoon, jos pienenä ei ole pystynyt hengittämään nenän kautta. Suu kiinni hengittäessä kieli muokkaa kitalakea mm. leveyssuunnassa. Jos ei pysty hengittämään nenän kautta, voi kitalaki jäädä kapeaksi ja hampaat ns. työntyvät ulospäin, kun jonnekin niiden on mahduttava.

Kommentit (4)

Vierailija

Vierailija:

Lainaus:


- Kitarisat voivat olla syynä puheen kehitykseen, kun estävät lausumasta moni äänteitä oikein ja aiheuttavat ns. honottavan äänen puhuessa.-tietääkseni äänteet jotka yleensä ovat avaikeita t,k,r,s muodostuvat suussa kilen avulla eivätkä niinkään kurkussa- Voivat olla syynä isompana oikomishoitoon, jos pienenä ei ole pystynyt hengittämään nenän kautta. Suu kiinni hengittäessä kieli muokkaa kitalakea mm. leveyssuunnassa. Jos ei pysty hengittämään nenän kautta, voi kitalaki jäädä kapeaksi ja hampaat ns. työntyvät ulospäin, kun jonnekin niiden on mahduttava.

.silloinhan lapsen pitäisi pitää suuta auki koko ajan,en usko tätä,,tietääkseni vauvan imeminen ja karkea ruoka muokkaavat kitalakea,taidanpa kysäistä torstain afoniatrilta ko. väitteitäsi kun meillä on aika ko. lääkärilleVierailija

mutta korostaisin, että ainoastaan suurentunut kitarisa vaikuttaa puheen kehitykseen ja nenä/suuhengitykseen. Jos kitarisa siis on normaalikokoinen, niin hätää ei ole.Kakkoselle: kyllä /k/ ääntyy kurkusta, kielen kannan avulla. Jos kitarisa on suuri, niin /k/:n ääntäminen vaikeutuu ja /k/ korvautuukin tällöin helposti toisella äänteellä. Ja suuhengitys saattaa kyllä välillisesti ap:n kuvaamalla tavalla vaikuttaa kitalaen muotoutumiseen, ei tietenkään aina, mutta riski on. Vauvaiässä toki imeminen muovaa myös kitalakea (oikealla tavalla) ja myöhemmässä vaiheessa pitkittynyt tutin käyttö ja peukalon imeminen muokkaavat taas purentaa haitallisesti. Karkeilla ruoilla taas on merkitystä suun motoriikan ja tuntoaistimusten kehittymisessä.Kielen kärjellä (ylähammasvallilta) ääntyvät /d/, /l/, /n/, /r/, /s/ ja /t/Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat