KIRJOITTAKAA YHDYSSANAT YHTEEN!

Vierailija

Jos ette tiedä, kirjoitetaanko jokin sana yhteen vai erikseen, tässä ohjeet:-Kokeile, sopiiko sanojen väliin liite [b]-kin[/b]. Esim. tyttö-kin vauva. Ei sovi, joten tyttövauva on yhdyssana.

Toinen esimerkki: sata vuotta. Sata-kin vuotta. Liite -kin sopii väliin, joten sata vuotta kirjoitetaan yhteen.-Kokeile, sopiiko jokin adjektiivi väliin, esim. [b]kaunis[/b]. Poika kaunis koira. Ei sovi, joten poikakoira kirjoitetaan yhteen. Toinen esimerkki: syntymäpäivä kaunis kakku. Ei sovi kaunis väliin, sana on syntymäpäiväkakku.Yleensä ottaen ihmiset harvemmin kirjoittavat sanoja virheellisesti erikseen kuin yhteen, niimpä suurin osa sanoista, joista mietitte että yhteen vai erikseen, kirjoitetaan yhteen.

Sivut

Kommentit (34)

Vierailija

Minun maailmani -kuvakirja

Stolen words -ohjelmaeli jos " pääsana" on kaksiosainen.Toisaalta väliä sanan ja viivan välille ei tule, jos pääsana on yksiosainen, esim. Triptyl-lääke.

Vierailija

alinomaa, alun perin, ennen kaikkea, ennen pitkää, eri lailla, itse asiassa, jompikumpi, jotenkuten, kerta kaikkiaan, mukaan luettuna, muun muassa, niin sanottu, nimenomaan, näin ollen, saman tien, sen sijaan, sitä paitsi, sitä vastoin, suin päin, suurin piirtein, yhtä aikaa

Vierailija

Viiva tulee väliin silloin, kun tulisi kaksi samaan vokaalia peräkkäin. Esim Linja-auto, ala-aste. Mutta jos vokaalit eivät ole samat, kiroitetaan ilman viivaa, esim yläaste.Ja koko ajan kirjoitetaan erikseen, samoi kuin kaikki " kuin" sanaa ennen olevat, esim. ennen kuin. Koko ajan, siihen voit kokeilla tuota " kaunis" -sanaa, koko kauniin ajan, se sopii, eli koko ajan kirjotetaan erikseen. Ja on totta, että poikkeuksiakinlöytyy:)!-ap

Vierailija

Yleensä kun ajattelet, miten sanat puheessa lausutaan, voit päätellä, kirjoitetaanko yhteen vai erikseen.

Jos korva ei sano mitään, kyseessä on luultavasti rajatapaus, jossa virheen tekeminen ei ole kovin vakavaa. Esim. sensijaan vai sen sijaan? Kirjoitit kummin tahansa, se tuskin herättää suurta huomiota. Kyseessä on lähinnä sopimuksenvarainen asia. Normien mukainen asu on sen sijaan.

Vierailija

Vierailija:

[quote]


vastailemassa, niin kertokaas minulle jokin hyvä muistisääntö siihen, milloin laitetaan i ja milloin ei.

Esimerkki

- ilmottaa vai ilmoittaaTähän ei ole sääntöä. Kyseessä on moka joka on tehty kieltä rakennettaessa, eli osa sanoista tulee i:n kanssa ja osa ei, ne täytyy vain opetella. Näissä virheet eivät ole kuolemanvakavia, mutta osa menee kielikorvalla kuten ilmoittaa.Sitten nämä tapaukset:

- äidinkielenopettaja vai äidinkielen opettaja? Makuasia, riippuu mitä haluaa korostaa. Esim. minusta tulee isona äidinkielenopettaja. Oppilaat ovat tätä mieltä. Mutta mitä sanoo äidinkielen _opettajamme_?

- alun perin vai alunperin? Kaksi n-loppuista erikseen tuossa tapauksessa, myös partikkeli + päin tulee erikseen esim. näin päin.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat