Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Kommentit (12)

Suomen kielessä on neljä aikamuotoa eli tempusta: preesens (kirjoitan), imperfekti (kirjoitin), perfekti (olen kirjoittanut) ja pluskvamperfekti (olin kirjoittanut). Moduksia eli tapaluokkia on myös neljä: indikatiivi (kirjoitan), konditionaali (kirjoittaisin), potentiaali (kirjoittanen) sekä imperatiivi (kirjoita). Aikamuodoista kaikkia käytetään aivan tavallisessa kielenkäytössä. Tapaluokista potentiaali on hyvin harvinainen nykyään.Viisivuotiaan pitäisi jo hallita aikamuodot ja varsinkin preesens ja imperfekti. Meillä 2 v 3 kk ikäinen on jo muutaman kuukauden ajan käyttänyt preesensiä, imperfektiä ja perfektiä.

No jos mittarina pidetään radio- ja televisioselostajien kielenkäyttöä, niin ei tarvitse. Normaalissa puhekielessä muutenkin ei käytetä kieliopillisesti korrektia kieltä, joten en nyt menisi paniikkiin, vaikka 5-vuotias ei käyttäisi puheessaan kaikkia aikamuotoja. Veikkaisin, että jos lapselle luetaan säännöllisesti kieliopillisesti korrektia kieltä, niin lapsi oppii automaattisesti oman kielen sisäisen logiikan.En muista milloin olisin viimeksi käyttänyt pluskvamperfektiä omassa puheessani, muistaako joku?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meidän viisivuotias hallitsee kaikki tempukset ja modukset. Kaksivuotias käyttää preesensiä ja imperfektiä, satunnaisesti perfektiä. Sillä, että lapselle luetaan, on suuri merkitys tässäkin asiassa.

meilläkin melkein aina tulee oikein, mutta joskus poika vieläkin vääntää " nyt päivänä" tarkoittaen tällä " tänään" . ja huomenna hän sanoo useinkin " yhen yön päästä" en tiiä miksi... mutta siitä se pikkuhiljaa muotoutuu.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat