Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Sattui silmään tuossa suomalaisuus-keskustelussa pullakahvit -ilmiö. Meillä mies ei ilmeisesti ole suomalaistunut, kun ei vieläkään ole ymmärtänyt, mikä on pullakahvien idea.Kun meille on tulossa vieraita, mies ei ymmärrä, miksi en tarjoa vieraille ns. oikeaa ruokaa. Olen yrittänyt selittää, että Suomessa yleisempi tapa on pullakahvien tarjoaminen. Pullan usein korvaan vielä jollain suolaisella piirakalla. Ruoan tarjoaminenkaan ei olisi ongelma, koska teemme usein muutenkin itse ruokaa. Ongelma on mielestäni enemmänkin se, että monet suomalaiset vaivautuvat, kun heille tarjotaan kyläreissun yhteydessä päivällinen. Olen miettinyt, johtuuko se siitä, että ihmiset tuntevat jäävänsä kiitollisuuden velkaan vai ovatko ruokamme liian outoja, kun eivät ihan tyypillisiä suomalaisia ruokia ole kuitenkaan.Haluaisin herätellä keskustelua siitä, millaista ruokaa/juomista te tarjoatte vieraille.

Kommentit (11)

jos on sovittu etukäteen että tulee kylään niin leivon suolasta piirakkaa, yleinsä kalkkuna-paprika piiras. Sekä teen makeita leivoksia esim. mokkapaloja tai mansikkaleivoksia tms. sekä pullaa. Jos mies on tehnyt ruokaa niin sitten hän tarjoaa sitä vieraalle. Tulee turhan kalliiksi ja työlääksi jos alan aina tekemään ruokaa vieraille.

... meillä tarjotaan vähä niinku molempia malleja.

miehen myötä olen oppinut tuon ruuan tarjoamisilmiön eli jos sattuu olemaan ruoka- aika niin kyllä vieraille ruoka tarjotaan, jos taas ei, niin sitten on sitä pullakahvi/ tee- linjaa. miten millonki....:)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

jos vieraat tupsahtavat ruoka-aikaan vaikka kutsumattakin niin istutetaan samaan pöytään ja jatketaan sitten ateriaa jollain.

Jos tulevat muuten vaan niin teet ja jotain herkkua kuitenkin. Minusta olisi nykyään kamalan noloa olla antamatta mitään. Suomalaisilla tutuilla ei joskus tarjota edes mehua vaikka oltais ihan pyydetty esim lapsen kanssa leikkimään mutta ei olla kirjaimellisesti kutsuttu kahville tai lounaalle.Ei miehen kotimaassakaan kukaan olla mitään ruokaa vääntämään jos ei ruoka-aikana tulla. Silloin saa yleensä eteensä limonadia kahvia tai teetä ja jonkun leivonnaisen tai patongin pätkän jos sattuu huonoon aikaan;)

Kyläilyistä ei meillä yleensä sovita päiviä etukäteen. Kun vieraita sitten tupsahtaa, tarjotaan ensin kahvit (+ mitä kaapista tai pakkasesta löytyy) ja sitten ruokaa, jos olemme muutenkin aloittelemassa ruoanlaittoa. Ruoan jälkeen sitten teetä. Eihän sen tarvitse olla viiden ruokalajin illallinen, pääasia, että ollaan yhdessä.Jos vieraita oikein kutsutaan tiettynä päivänä tiettyyn aikaan, tietysti tehdään ruokaa. Ja koska mieheni on hyvä kokki, suomalaisetkin vieraat toivovat saavansa ruokaa eikä mieheni raaski tuottaa pettymystä. Välillä on myös hauskaa kokata yhdessä kavereiden kanssa. Pakko vielä lisätä, että meillä on myös suomalaisia kavereita, jotka saattavat tulla kylään koska tahansa, kun nyt sattuivat meillä päin ajelemaan. Mun mielestä se on vain hauskaa.

Mutta aina ehdottomasti ruokaa poytaan, ruoka valmiina jos tiedan etta on vieraita tulossa ja jos yllatys vierailijoita niin saman tien kattilat liedelle ja lihat kiehuun!

Vierailijoille kuuluu Kenialaisittain kuitenkin aina ensiksi tarjoilla tee tai muu juoma ( mehu, limukka, vesi ) ja sitten vasta ruoka vaikka ruoka olisikin jo valmis vieraan tullessa. Keniassa ollessamme ja kylaillessamme naapureilla ja sukulaisilla, oli heilla aina jotain tarjottavaa vaikka sitten pataattia ja teeta, paa-asia etta jotain tarjottiin. Tama on kunnia ja kunnioitus kysymys myos, talon vaki voi sanoa naapureille/ tutuille etta me soimme heidan kanssaan ( vahan niinkuin etta etta me/vieraat ajattelimme etta he ovat meidan hyvia ystavia ja siksi mursimme leivan heidan kanssaan ) ja myos se etta me voimme sanoa etta he olivat niin vieraanvaraisia etta tarjosivat meille ruokaa ( tasta siis ylpeys menee talon vaelle koska he tarjosivat meille ruoan, kuin kehuisimme heita talon ulkopuolella ). Ja aina kylassa pitaa myos hyvaksya se juoma tai ruoka tarjottaessa.Myos vieraillessasi, varsinkin ensimmaista kertaa ko. taloudessa pitaa sinun vieda jotain esim. sokeria, maitoa, leipaa jne jne. Jos perheeseen on syntynyt vauva niin " pitaa" antaa rahaa ( vauvalle ) + vieda esim maitoa, ananas, banaaneja ( aidille ). Mut joo taa on nyt jo vahan aiheen sivusta.Eli eli, meilla ruokaa poytaan!Mama-Njogu :)

riippuu ajankohdasta, jos syömme itse, tarjoamme sitä myös vieraille. Ruokana suomalaista ja libanonilaista ruokaa vaihdellen. Kahvia tai teetä ainakin vieraille tarjotaan ja jotain makeaa, mitä sattuu löytymään, ellen ole vartavasten jotain valmistanut. Pidän leipomisesta ja valmistan mielelläni juuri mokkapaloja (jotka ovat varmaan kaikkien miesteni ystävien suosikki), pullaa, piirakoita, kakkuja.Toisinaan kokoonnumme useita pariskuntia nyyttikestien merkeissä tai sitten valmistamme ruokaa isolle porukalle. Meiltä ei voi koskaan lähteä tyhjin vatsoin:)Suomalaisten vieraiden suhteen vaihtelee, sukulaisille tarjoamme aina ruokaa, koska tulevat pidemmän matkan takaa. Muille yleensä kahvi-keksi-kakku tms. tarjoilu. Joskus lapsivieraille tarjoan ruokaakin.Libanonissakin vieraillessamme olen huomannut, että useimmiten vierailulla on tarjolla kahvia, teetä, ehkä jotain makeita leivoksia tai makeisia ja usein hedelmiä, pähkinöitä jne. Ruokavierailulle kutsutaan erikseen, koska halutaan tarjota monia lajeja ja pitkää valmistusaikaa vaativia ruokia. Toki olemme saaneet joskus ruokaa myös silloin, kun olemme ilmoittamatta saapuneet paikalle.Joka tapauksessa vieraanvaraisuus on meille tärkeää ja mukava asia. Libanonissa vieraanvaraisuus on minusta yksi parhaimmista piirteistä tuossa kulttuurissa.Meillä nuo vierailut menevät hyvin suomalaisen kaavan mukaan; laitamme pöytään kahvia sekä makeaa ja suolaista pikkupurtavaa.En ole itseasiassa KOSKAAN laittanut ruokaa vieraille, ellei kyseessä ole ollut yövieraat, enkä myöskään ole koskaan tarjoillut albanialaisen kaavan mukaan ensin limsaa tai mehua keksien kanssa, sitten teetä ja sen jälkeen kahvia suolasen ja makean syötävän kanssa...Laitan heti vain kahvia tippumaan ja pöytään vähän kaikenlaista mitä kaapissa nyt sattuu olemaan ja siitä saa sitten ottaa mitä haluaa. Teetä en ole tarjoillut koskaan, koska en siitä pidä enkä oikeastaan osaa tehdäkään (siis sellaista makeaa teetä pienissä kupeissa) - en usko, että miehenikään juurikaan pitää, koska ei ole koskaan edes maininnut moista tarjottavaa...

Meillä ei käy koskaan " kutsumattomia vieraita" mutta toisinaan hyvin pienellä varoitusajalla. Silloin tarjotaan mitä löytyy, eli lähinnä kahvi/tee+keksi linjalla. Jos vartavasten kutsutaan ihmisiä kylään, niin silloin tarjotaan ihan ruokaakin ellei ole sovittu vain kahvittelusta. Kahvin kanssa tarjotaan sitten yleensä suolaista piirasta ja makeita leivonnaisia (esim. toscakakku tai mokkapalat).Asutaan Englannissa ja taalla nyt kylaillessa ei saa muuta kuin kupin teeta ;o). Mutta ma aina yllatan vieraat kun jarjestelen lautasen tayteen keksia tai muffinsseja tai muuta valmista. En oikein ilkeisi tarjota pelkkaa kahvia tai teeta...

Miehen kotimaassa paikassa kuin paikassa pitaa se tee (tai limsa) ja keksit tarjota, vaikka oltaisin tekemassa iltapaivan aikana turneeta jossa kaydaan useampi kylapaikka lapi. Ei auta valittaa ne tuodaan eteen silti ja ne on syotava ja juotava. Ja kaikkki eivat ymmarra kun meidan lapset eivat kekseista vain oikein valita.

Syomaan kutsutaan sitten ihan erikseen.

että kun kyläillään miehen sinkku ystävillä, he tarjoavat aina ruokaa ei koskaan mitään makeaa. Minä en kyllä ole koskaan heillä syönyt. Eikä se heitä haittaa, he syövät muutenkin parissa minuutissa olohuoneen sohvalla joten minun syömättömyys ei ole ongelma. Mutta kun kyläiltiin perheellisellä ystävällä, siellä ruoka näytti ruualta ja syötiin pöydän ääressä jutellen ja ajan kanssa. Ruuan jälkeen oli kahvit ja makeaa pöydässä. Eli tässä tapauksessa söin ja hyvää olikin, miehen sinkku ystävät kun eivät mies parat osaa ruokaa tehdä =)

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat