RH neg-äidit, joilla toinen tai useampi raskaus meneillään?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Onko kenellekään tullut vasta-aineita vereen, jos sikiöllä rh+-tekijä veressä? Eikö tuon piikin pitäisi auttaa, jonka on saanut ekan synnytyksen yhteydessä? Onko jollekin siltikin tullut vasta-aineita ja mitä ko. tilanteessa tehdään?

Kommentit (9)

Vierailija

Menossa on 3. raskaus ja itse olen rh-, lapset ovat olleet rh+. Mitään ongelmia ei ole ensimmäisen kahden kohdalla ilmennyt ja en ainakaan epäile, että nytkään mikään menisi pieleen. Neuvolassa ollaan tietoisia tilanteesta ja sairaalassa saan varmaan taas piikin niinkuin kahden ekankin kohdalla.

Vierailija

..eli n. viikko sitten tuli veristä vuotoa runsaasti mutta raskaus jatkui silti. Pääsi vuotamaan istukan reunasta. Olen A- ja mieheni B+. Luin jostain että aina kun on uhkaava keskenmeno niin annetaan tuo pistos myös vaikka ei voida olla varmoja onko lapsi rh- vai +.

Lääkäri kuitenkin sanoi että vasta synnytyksessä tai keskenmenossa jos on tarpeen.

Pitääkö todella paikkaansa vai onko muilla toisenlaisia kokemuksia?

Olen nyt rv 11+4

Vierailija

Kolme ensimmäistä lasta on rh+. Kaksi ensimmäistä odotusta meni ongelmitta, mutta kolmannella todettiin vasta-aineita veressä heti syntymän jälkeen. Viikolla 36 otetussa verikokeessa niitä ei vielä löytynyt. Ulkokäännös tehtiin viikolla 37 ja en saanut anti-D piikkiä, vaikka olisi pitänyt.Nyt odottelen ensimmäisen verikokeen tuloksia ja toivon, että vasta-aineita ei löydy. Mutta kun niitä on kerran tullut, niin tulee nyttenkin, jos vauva on rh+, ja tulee aikaisemmassa vaiheessa, kuin viimeksi.Jos verikokeessa vasta-aineita todetaan, niin raskauden seuranta siirtyy tosiaan lähimpään yliopistolliseen sairaalaan. Jos niitä kehittyy paljon, niin joudutaan tekemään verenvaihto kohtuun sikiölle, mutta senkin voi tehdä aikaisintaan viikolla 20. Ja käsittääkseni verenvaihdot tehdään kaikki helsingissä ja olikohan peräti niin, että tapauksia on vuodessa keskimäärin kaksi, eli todella harvinaista.Kävin maanantaina neuvolalääkärillä ja kyselin näistä jutuista, niin lääkäri oli aivan pihalla. Edes sairaalan sivuilta ei löytynyt ohjeita. Eikä hän ollut ikinä uransa aikana törmännyt yhteenkään vasta-aine tapaukseen!

Vierailija

Lääketieteen ammattilaiset ovat tässä yksimielisiä siitä, että riskit ovat hyvin pieniä, mutta kun pieni riski käykin toteen, yksimielisyys loppuu.Oma esikoiseni oli syntyessään myös Coombs-positiivinen. Omasta verestäni ei vasta-aineita löytynyt raskauden aikana eikä synnytyksen jälkeen. Olen 0 rh-, mies ja poika B+. Olen sittemmin kysellyt yhteensa yhdeksältä eri lääkäriltä (6 gyneä, 3 pediatria) kolmessa eri Euroopan maassa, myös Suomessa, selvennystä tilanteeseeni, ja olen saanut yhtä monta erilaista vastausta. Muutama on suorastaan kumonnut toisensa.Olen hankkinut tietoa myös omin päin, ja pyrkinyt muodostamaan jotain kokonaiskuvaa. Todennäköisin selitys on rh-immunisaation sijaan ABO-immunisaatio, joka on näistä kahdesta harmittomampi.Nalluri, tuli mieleen, olisiko sinullakin ollut sama tilanne. Rh-immunisaation pitäisi näkyä äidinkin veressä, ABO taas ei aina näy.Luin aiheesta yhdeltä amerikkalaiselta nettisivulta, joka oli hyvin valaiseva. En löydä linkkiä tähän hätään, mutta tulen laittamaan tänne kun taas löytyy.

Vierailija

Minulla kyse on nimenomaan anti-D vasta-aineista. Eli kun vauvalta syntymän jälkeen vasta-aineita löytyi, otettiin myös minulta verikoe ja myöskin minun verestä löytyi. Mutta ovat päässeet kehittymään vasta sen viikon 36 neuvolassa otetun verikokeen jälkeen.

Vierailija

Eli jokaisessa raskaudessa on otettu ne 3 kontrollinäytettä ja niissä vasta-aineita ei ole löytynyt kertaakaan. Synnytysten jälkeen olen saanut sen pistoksen. Nyt odotan viidettä lastamme ja huomenna olisi tarkoitus taas käydä tuossa ensimmäisessä verikokeessa. Kovin luottavainen olen ja uskon että tälläkin kertaa pistos on tehonnut eikä vasta-aineita ole päässyt kehittymään.

Vierailija

Olen rh- ja edelliset kaksi raskautta olivat rh+. Sain kummankin synnytyksen jälkeen piikin. Jos vasta-aineita on niin pahimmassa tapauksessa joudutaan tekemään raskausaikana verensiirto sikiölle kohtuun. Nykyään erittäin harvoin sikiöt kuolevat tähän tai vammautuvat.

Jos lapsikin on rh- niin piikkiä ei tarvita.

Vierailija

Olen rh- ja nyt neljäs raskaus meneillään. Minulla on ollut ilmeisen hyvä tuuri, koska en muista koskaan saaneeni piikkiä synnytyksen jälkeen. Ilmeisesti kaikki lapsenikin ovat olleet rh-. Viime raskaudessa kysyin terkalta noista vasta-aineista, että mitä tehdään jos niitä tulee vereen, niin terkka sanoi, että ne haittaavat vasta synnytyksessä ja välittömästi sen jälkeen. Silloin lapselle tehdään syntymän jälkeen veren vaihto ja synnytys tapahtuu valvotummissa olosuhteissa jossain yliopistollisessa sairaalassa, missä valmiudet jakokemus parempaa.

Vierailija

minullakaan. Kuudes raskaus menossa, olen O rh- ja mies O r+. Kaksi ensimmäistä lastamme ovat rh- ja kolme seuraavaa rh+, joten olen saanut antiD-immunoglobuliinin kolme kertaa. Tässä raskaudessakaan ei ainakaan ensimmäisessä näytteessä vasta-aineita ollut. Uskon, että ongelmia ei tule.Mandi 17+6

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat