Vierailija

Synnytyksestä toipuminen on vienyt jonkin aikaa, vasta pari kuukautta synnytyksen jälkeen saatoin edes ajatella seksiä. Nyt tuntuu, että limakalvot ovat kuivat ja seksin jännittäminen vain pahentaa tilannetta, en osaa rentoutua ja olebn alkanut välttelemään seksiä, mieskin on huomannut sen ja riitelemme asiasta aina välillä. Väsymyksen takia seksi ei muutenkaan huvittaisi, loppuukohan seksielämämme kokonaan. Onko neuvoja?

Kommentit (1)

Synnytyksen jälkeen kuluu tyypillisesti joitakin viikkoja (7-12) ennen kuin halut seksielämän aloittamiseen heräävät. Jokainen on yksilö tässäkin kohdassa elämää. Munasarjojen normaali hormoni toiminta palautuu vähitellen ja tämä on yksi selittävä tekijä kuvaamassasi tilanteessa. Limakalvojen kuivuus on myös yleinen vaiva synnytyksen jälkeen. Imettävän äidin veressä estrogeenimäärä on pieni ja se usein selittää limakalvojen ohuuden ja herkkyyden vuotaa vertakin esimerkiksi yhdynnässä. Kipu muisto tai sen pelko aiheuttaa jännityksen ja kierre onkin valmis.

Riitely ei edesauta tilanteesta selviämistä, vaan päinvastoin. Tilanne saattaa mennä myös siihen, että nainen haluaisi haluta, koska mieskin haluaa, mutta edellä mainituista syistä nainen käyttäytyy välttelevästi. Väsymys on tehokas seksin tappaja vielä lisäbonuksena.

Seksielämän ei tarvitse loppua. Nyt annan muutaman neuvon Sinulle ja toivottavasti monelle muullekin. Limakalvojen kunto on hyvä tarkastaa eli kannattaa varata aika lääkärille. Limakalvo saattaa olla ns. atrofinen ja tarvitsee paikallisesti käytettävää estrogeenia (voide, emätinpuikko). Liukuvoide on "lakisääteinen". Keskustelulle puolison kanssa on syytä varata aikaa ja tilanne on hyvä olla neutraali. Suuressa tunnekuohussa keskustelu on turhaa. On hyvä käydä läpi tilanteestanne syntyneet tunteet, seksin välttelyyn johtaneet syyt ja ratkaisu mahdollisuudet tilanteeseen. Seksiä on monenlaista, yhdyntä on vain osa seksiä. Fyysistä läheisyyttä kannattaa pitää yllä ja tietysti huomioida toinen tavallisessa arjessa. Seksin ja yhdyntöjen siirtäminen liian pitkälle nostaa usein kynnystä. Selviätte yhdessä tilanteesta. Parisuhteessa molemmat ovat vastuussa itsensä ilmaisemisesta ja nautinnosta sekä hellyyden ja eroottisen kipinän ylläpitämisestä.Ystävällisesti

Tarja Sandberg

Kliininen seksologi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat