Seuraa 

Nostan tähän aikaisemmin kirjoittamani tekstin, kun joku kyseli hengitysoireiden tunnistamisesta.RS-viruksesta ja oireista

Mainittakoon, että pienillä vauvoilla todellakin tarkoitetaan alle 1v. mutta tauti ei katso ikää voidakseen olla ikävä. Se miten tiukasti lapsi sairastuu johtuu esim. siitä miten pahasti lima vaikuttaa keuhkoihin (sillä se on taudin pahin oire). Eli jos on isommalla lapsella ohuet keuhkoputket, tukkii sitkeä lima niitä ihan yhtä kurjasti kuin pienelläkin vauvoilla ja tarvittaessa hekin joutuvat osastohoitoon.Oireita vaikeutuneeseen hengitykseen, joka vaatii lääkärissä käyntiä ovat:

- nenänsiipihengitys, eli sieraimet leviävät sisäänhengittäessä laajasti sivusuunnassa. JA/TAI

- palleahengitys, eli hengitysliike ei näytä tasaiselta vaan vatsan/keuhkojen alue keinuu. Vatsa menee selkeästi sisään kun henkeä vedetään JA/TAI

- myös kaulan ja soliskuoppien alueelta näkee jos hengitystyö on vaikeutunut. Silloin sopiskuopat vedävät kuopalle sisäänhengittäessä.Sitten tämä tärkein! Mikäli flunssanoireita on (vaikka hengitys ei olisikaan kovin vaikeutunut) ja yleistila laskee, pienet vauvat on vietävä näytille. RS-virus voi hoidon pitkittyessä olla todella vaikea hoitoinen pienille vauvoille ja vaatia pahimmillaan jopa tehohoitoa.Estona taudille on tietenkin nuhanenien välttäminen, yhteisten lelujen syömisen esto nyt flunssan aikaan ja käsien pesu (vauvat ja vanhemmat). Tauti kun leviää pisaratartuntana eli yskimällä.

Aikuisilla ja isoilla lapsilla tauti on yleensä ihan tavallinen flunssa.

Kommentit (2)

Vedän vähän yhteen näitä juttuja

RSV eli Respiratory syndrome virus on vaikuttaa pahiten pieniin vauvoihin, koska heillä on pienet keuhkoputket ja taudin aiheuttama lima on sitkeää ja vaikeasti keuhkoista pois nousevaa, ellei ole voimia yskiä itse tehokkaasti. Lima aiheuttaa hengenahdistusta, minkä vuoksi hoitona annetaan sairaalassa spiralla avaavia keuhkolääkkeitä (ventoline, salbuvent, micronefrin, adrenalin-spira) eli samoja lääkkeitä mitä myös astmaatikot käyttävät esim. siitepölyaikaan keuhkorakkuloiden avaamiseksi. Lääkettä annetaan tarvittaessa jopa tunnin välein vuorokauden ajasta riippumatta. Verinäytteellä seurataan elimistön hapetustilaa ja huonoimmassa kunnossa oleville lapsille voidaan joutua aloittamaan myös Helium -hoito (yleensä teholla, mutta myös osastoilla joskus). Lisäksi limaa imetään nenän kautta ja nielusta mikäli tarvetta on (ja pienillä yleensä on). Työläs hengitys ja runsas limaisuus vaikeuttaa myös syömistä ja rajuakin yleistilan laskua. Tästä syystä pienet vauvat joutuvat usein myös tippaan. Happilisää annetaan joko viiksillä tai sumuna mikäli tarvetta on. Kuumetta tulee toisille enemmän kuin toisille. Limaisuuden seurauksena RS-virukseen usein liittyy myös otiitti, eli korvatulehdus, johon aloitetaan antibioottihoito.

Sairaala hoito kestää joistakin päivistä jopa kahteen viikkoon. Tautiin voi joskus liittyä myös keuhkoputken tulehdus, johon myös antibiootti (suonensisäinen) aloitetaan.Eli rajulta kuulostaa, mutta hoidettava tauti.Mitä tuohon " karanteeniin" tulee olen sitä mieltä että turhaa liikkumista suurissa ihmismassoissa voi välttää, mutta elää pitää. Täytyy muistaa, että onhan meitä ihmisiä jotka näitä tauteja hoitavat ja silti tehostuneen käsihygienian ansiosta saatamme pysyä ilman tartuntaa koko epidemian ajan. Ja sama koskee perheitämme. Onhan meilläkin pieniä lapsia. Suosittelen kyllä välttämään pieniä nuhaneniä vastasyntyneiden kanssa, mutta minkäs voit jos lapsi on tarhassa tai kerhossa... emme me voi lapsia pumpuliin kääriä ja lasikaappiin laittaa niin kuin joku sanoi.Ja totta on myös se, että RSV tulee pahempana joka toinen vuosi ja sitten rajuna joka neljäs. Ensi vuoden talvella on vahvempana liikenteessä todennäköisesti Rota (vatsatauti) virus, joka sitten leviää kuin kulovalkea eli todella herkästi. Eli vuorovuosin toinen aiheuttaa epidemian. Tätä se on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat