Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Kertokaapa äidit n.9kk vauvojenne päivärytmistä. Kuinka monet unet ottavat ja nukkuvatko pitkiä sikeitä kerrallaan. Entäpä iltaunille meno ja aamuherääminen?Askarruttaa oman neidin kohdalla tuo päiväunien määrä että joko tässä iässä voi vaikuttaa yöunen määrään kun ei yöksi piisaa kuin vajaa yhdeksän tuntia ja aamut alkavat kovin aikaisin.Kertokaa myös jos teillä on omakohtaisia kokemuksia siitä miten aamuheräämisiä saisi myöhemmäksi -vai onko hepreaa! Esikoinen totutti siihen että on illan virkku ja aamun torkku ja nyt tämä pikkukakkonen taitaa olla toisin päin. Ei taida auttaa vaikka koittaisi illasta venyttää -täytyy ilmeisesti totutella tämän kaverin tempoon!Mukavaa perjantaita kaikille!Pump@

Kommentit (13)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

- klo 19.30 (20) yöunille

- klo 6-7 herätys

- klo 9-11 (11.30) ekat päikkärit

- klo 14-15 (15.30) toiset päikkäritöisin herätään muutaman kerran, nyt ollaan pidetty unikoulua kolme yötä ja hyvältä näyttää. Meidän pojalla kun on ollut tapana olla öisin hereillä pahimmillaan parikin tuntia noin klo kolmen aikaan. Nyt näinä kolmena yönä ei noita yökukkumisia ole ollut.

Meidän unikoulumme toimii seuraavasti:- emme enää anna maitopulloa pojan herätessä öisin, vain vettä

- emme enää istu pojan sängyn vieressä katsomassa, kun poika heiluu ja häilää, vaan käymme vain laittamassa seisaallaan olevan pojan kylkiasentoon, tyynnyttelemme häntä ja kun hän ei enää itke ja on rauhoittunut, menemme omaan makuuhuoneeseemme. Kun itkua ja huutoa alkaa kuulua, odotamme 5 min. ennen kuin menemme taas laittamaan pojan kylkiasentoon ja tyynnyttelemme hänet. Taas omaan makuuhuoneeseen, odotamme nyt 6 min. ennen kuin menemme pojan huoneeseen.Tällä tavoin kun olemme nyt neljä yötä tehneet, ei poika ole ollut yökukkujana yhtenäkään yönä. Kyllähän se on sydäntä raastavaa kuunnella pojan huutoa, mutta olemme sitkeitä ja tiedämme, ettei hänellä ole mitään hätää. Saa nähdä, kuinka meidän käy. Tämä on ollut kyllä minulle paljon helpompaa kuin se parin tunnin kukkuminen keskellä yötä.

nukkuu kahdet päiväunet. Toiset on kestoltaan pitemmät (n. kolmekin tuntia jopa) ja toiset tunnin mittaiset. Yöunille n. 22-23 ja herätys n. 9-10 aikaan. Joskus saattaa aamu alkaa jo kasilta, mutta silloin on jostain syystä yleensä herännyt kesken unien ja on kärttyinen ja menee melkein saman tien aamupuuron jälkeen sitten unille. Ihan vasta jäänyt kolmannet päiväunet (pienet iltatorkut) pois kuvioista. Ne viimeiset unet pitkittivät ikävästi myös yöunille menoa, joten hyvä näin.

Olisin kysäissyt että miten olette pitäneet unikoulua? Siis mitä olette yöllä tehneet? Meillä esikoinen oli aivan samanlainen yökukkuja jossain 6kk-10kk iässä eli valvoi helposti parikin tuntia keskellä yötä. En enää muista miten siitä päästiin eroon vai loppuiko se sitten ajallaan. Sen takia vaan kyselen neuvoja kun tuntuu että tämä toinen (nyt 5kk) on aloittelemassa samaa yöllistä hereillä oloa. Se on niin rasittavaa. Näin pienelle ei vielä voi unikoulua pitää, mutta tulevaisuutta ajatellen ois kiva tietää miten saitte yölliset hereilläolot poistettua. Kiitos!

Aika vaihtelevaa meillä tää " rytmi" . Nyt varsinkin kun ollaan tehty hampaita urakalla ja flunssakin oli. Mutta normaalisti suunnilleen näin:- herätys aamulla klo 8

- ekat päikkärit klo 11-12.30

- tokat päikkärit klo 15-17Nukkuu noin 1-3 päikkäreitä/kerta. Yöunille kupsahtaa siinä ysin jälkeen. Pienikin poikkeus saattaa heittää koko rytmin sekaisin. Mutta pääosin valvoo n. 3 tuntia aina unten välissä. Pisin valvominen illalla, n. 4-5 tuntia ennen yöunia.Tänä aamuna heräs selkeesti kesken unien. Ja klo on nyt 13.40 ja toisille päikyille jo laitoin. Ei tosin nuku vielä mutta kuitenkin. Joten tänä iltana tiedossa vielä kolmannet torkut, yleensä teen niin että lähden vaunuttelemaan, sinne nukahtaa varmasti. Jos ei nukkuis noita kolmansia tälläsinä päivinä, ilta ois aika kaoottinen. Mutta siis normaalisti kahden päikkärit riittää. Yhden ei riittäis millään.Joskus saan aamuna jatkettua niin että jos huomaan klo 8 että typy on vähän uninen, tarjoan maitoa/velliä ja saattaa nukahtaa vielä tunniksi. Muuta keinoa ei oikein ole....joskus olen jättänyt tytön jodlaamaan sänkyyn (kun on hyväntuulinen ja itseä vielä väsyttäis) niin saattaapa nukahtaa kunhan ei näe minua.

- 22-8 (8.30) yöunet

- 10.30-12 päikkärit

- 16-18 toiset päikkäritYöunien kanssa taistellaan meillä. Poika itkeskelee öisin, ei herää kunnolla, mutta jos en taputtele häntä uudelleen uneen (tähän saattaa mennä tuntikin), niin alkaa hysteerinen huuto...

Lapset ovat erilaisia jo tässä iässä :) Meillä kaksi isompaa nukkuivat yönsä hyvin, mutta aamu alkoi jo klo 6-7, tämä kuopus taas kitisee yöt, mutta aamulla nukkuisi välillä yli 9...

Minoon vissiin vähän vastuuton äiti, kun mein 10 kk poitsu nukkuu päikkärit sillon, kun on väsyny. Ei siis minkään aikataulun mukaan. Yleensä heräillään siinä 8.30-10.00 välillä, riippuen vähän siitä, onko yöllä ollu jotain syytä kiukuta.Aamupuuron jälkeen sitten touhuillaan, mitä touhuillaan ja päikkärit tulee ehkä puolen päivän aikaan ajankohtaiseks. Joskus ennemmin, joskus myöhemmin, ehkä jopa vasta 14-15 aikaan. Joskus tuo pieni mies saattaa tempasta vaunuissa pihalla jopa 5-6 tuntia unia, jos on ollu syystä tai toisesta katkonainen yö. Alle kolmen tunnin päikkäreitä meillä ei juurikaan tunneta, muutoin kuin sisällä nukkuessa. Yleensä nukutellaan päikkäreille pihalle vaunuihin, mutta nyt sairastellessa on nukuttu aina äitin kanssa yhdessä sisä-päikkärit. Ja voi harmi, kun äiti on joutunu sinne petin pohjalle kaveriks, ettei tarviis kesken unien yrittää sieltä petiltä könytä ylös. ;)Illalla pyritään sitten siihen, että kymmeneen mennessä olis poika petissä, mutta eihän tämä meidän yökukkuja meinais malttaa unille aina mennä. Poika kun on ollu ihan pienestä vauvasta lähtien paljon hereillä, eli ei nukkunut kellon ympäri ja syönyt välillä, vaan halusi paljon seuraa ja katseltavaa.Yölläkin pitää tissiä vielä vaan saada ja äiti hyväsydämisenä sitä antaa. Onpahan ainakin maitoa riittänyt, kun on yölläkin saanut tissutella.Meillä tämä toimii ihan hyvin ja lapsi on tyytyväinen ja saa riittävästi unta. Lapsen ehdoilla ja jos toinen ei yksinkertaisesti suostu nukkumaan useampia päikkäreitä tai ei haluais vielä parin tunnin jälkeen päikkäreiltä herätä, niin paha kai sitä väkisin on yrittää. =)

Yöunille mennään 21.00 ja aamulla herätään puoli 9 tai 9 aikaan. Isosisko kyllä herättää pikkuisenkin jos itse herää aikaisemmin. Nukkuvat samassa huoneessa.

Ekat päikkärit on 10.30-12 tai 12.30 (yleensä 2h, joskus jopa 3h)

Tokat päikkärit 15-17 riippuen ekoista päikkäreistä (1,5h-2h)Viiden jälkeen illalla valvotaan pisin pätkä eli 4h.. aamupäivisin 2h-3hRytmi meillä ei näytä muuttuvan vaikka poikkeuksiaki on. Esim. eilen olimme kylässä vähän kauempana ja tyttömme nukkui ennen kylään lähtöä vain 1h päikkärit ja siellä ei nukkunut ollenkaan. Vasta takaisin tullessa autossa nukkui toiset unet ja nekin vajaan tunnin. Kotona ei sitten nukkunut enää vaan vasta yöunille mentäessä eli 21.00. Ja aamulla heräsi puoli 9.Meillä ei ole ollut ongelmia aamuheräämisten kanssa.. joten en osaa siihen vastata. Meillä molemmat tytöt ovat hyviä nukkumaan. Yönsä ovat nukkuneet joko 2kk tai 3kk iästä lähtien kokonaan heräämättä syömään. Tiedän, olen päässyt tosi helpolla sen suhteen...Tietysti sairastaessa yöunetkin ovat katkonaisia esim. flunssaisena mut pääasiassa molemmilla on rytmit olleet aina normaaleja.Esim. mun kaverilla eskoinen n.7kk tyttö menee nukkumaan vasta 01.00 yöllä ja herää 12.00! Eivät ole muuttaneet rytmiä ollenkaan vielä.. Et kaikenlaisia lapsia on olemassa.. =)

Eli aamu alkaa yleensä 7 - 8 välillä. Ei mitään vakioaikaa. Tänään herättiin 7.20 ja eilen meni kaheksaan asti. Mutta ennen seitsemää ei enää herää.Ekoille päikkäreille mennään heräämisajankohdasta riippuen n. 9.30 - 10.00. Ja unta yleensä kestää n. 1 - 2 h, yleisimmin 1,5 h. Eli normaalisti heräilee lounaalle, joka on klo. 11.00.Seuraavat unet otetaan yleensä tuossa iltapäivällä n. 14 aikaa. Joskus venähtää unille meno kolmeen, neljään tai jopa viiteen, kuten eilen. Riippuu paljon päiväohjelmasta. Pienikin poikkeama rutiineista vaikuttaa heti. Mutta, jos ollaan ihan kotosalla kahden, niin normaalisti unille mennään tuossa 14 - 15 välillä. Sillonkin unta riittää saman verran kuin aamupäivällä. Ehkä vähän pidempään. N. 2 h on aika tavallinen määrä. Joskus nukkuu 2,5 h, mutta 3 h on jo todella harvinaista.Jos toisilta päikkäreiltä herätään poikkeuksellisen aikaisin esim. kolmelta tai neljältä, laitan tytön vielä pikku torkuille päivällisen jälkeen n. 17.30.Yöunia nukutaan lähtien klo. 21 tai 21.30 (riippuen siitä, kuinka kauan sängyssä jaksetaan höpöttään. Eli vaikka veisin sänkyyn klo. 21, niin nukkumatti saattaa tulla vasta puolelta.Yö nukutaan hipihiljaa aamuun asti. Noin niinkuin normaalisti. Tietty, jos on hampaidentuloa tai flunssaa ym., voi yöllä kuulua itkahduksia, mutta pääsääntösesti tyttö kyllä nukahtaa uudestaan itsekseen.Josksu tyttö on päivällä ihan selvästi väsynyt eli haukottelee, hieroo silmiään ja on känkkis, jolloin tiedän laittaa nukkumaan. Mutta sitten on päiviä, jolloin mikään ei viittaa väsymykseen, mutta kun laitan suurin piirtein niihin aikoihin sänkyyn, kun on useampana päivänä ollut väsynyt, niin kyllä tuo sinne pinnikseensä melko äkkiä simahtaa. Sitten taas, joskus sängyssä vaan möyhätään, kääntyillään ja kiljutaan. Silloin voi olla, että on menty jo yliväsymyksen puolelle tai sitten ei vielä ole tarpeeksi väsy.Suurin piirtein kolme tuntia on se vakio hereillä olemisen määrä, jonka jaksaa yhtäjaksoisesti, kunnes jo uni maistuu. Mutta on siis päiviä, jolloin tyttö valvoo viisikin tuntia ilman mitään väsymyksen merkkiä.

Meillä vauva 8,5kk ja ollaan juuri siirtyneet täsmälleen samaan rytmiin kuin Kauriina.Illalla nukkumaan meno alkoi olla vaikeaa, ekat päiväunet pitenivät alle 2 tunnista jopa yli kolmeen tuntiin ja tokien päiväunien alku venyi liian myöhäiseksi yöunille menoa ajatellen. Tulkitsin tämän niin, että on aika siirtyä yksiin päiväuniin, vaikka vauva on vielä näinkin pieni. Aamutouhuja pitää nyt vaan yrittää vähän pidentää (jaksaa näköjään hyvin valvoa kun on monipuolista menoa, käydään esim ulkona tai kaupassa tms) ja päikkärien alkua myöhentää. Näyttää toimivan loistavasti! Vauva on tyytyväinen.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat