Vierailija

En itse ole kumpikaan, mutta tuttavapiiriini kuuluu molempia. Itselläni ei mene jakeluun, ei sitten millään, kuinka voi olla niin suuri kuilu esim. palkoissa taikka sitten arvostuksessa. Koulutuksen pituus ei mielestäni ole ratkaiseva, lääkäriksi kyllä kestää opiskella väh. 6 vuotta, mutta kyllähän hoitajatkin opiskelevat 4,5 vuotta. Opiskeluaikana terveydenhoitaja- ja sairaanhoitajaystäväni harjoittelivat palkatta, mutta kuinkas ollakaan lääkärit saivat harjoitteluajalta palkkaa. Miksi? Mikä järki tässä systeemissä on? Itse soisin tietysti palkkaa molemmille paljon, sillä molemmat vastaavat ihmishengistä. Mutta miksi lääkärit saavat tuplasti tai vieläkin enemmän, kuin sairaanhoitajat?Lääkärikaverini lähtivät valmistuttuaan " kurssinpäättäjäismatkalle" toiselle puolelle maailmaa, terkkariystäväni tuskin pysyivät valmistujaisjuhlissa järjestämään kahvituksia rahapulan takia. Lääkärikaverini ostivat autoja ja asuntoja jo opiskeluaikana, terkkariystäväni eivät.Näin siis omassa tuttavapiirissäni, ja molemmissa ammattiryhmissä ihmisillä " taustat" samat, joten sekään ei selitä tuota rahankulutuseroa (ei siis mitään mamma-tai pappa-betalar juttuja).Välillä ei voi kuin nostaa hattua näille vähemmän ansaitseville, kun jaksavat nurisematta harjoitella palkatta ja valmistuttuaankin tehdä raskasta työtä pienellä palkalla.

Sivut

Kommentit (51)

Tosin se on kovin usein lääkäri kun on hoitajankin tekemisistä viimeisessä vastuussa.Lääkäri on akateeminen virka, hoitaja ei.Lääkäri on arvostettu ammatti, hoitaja taas vähemmän. Tyyliin arvostetuimmista ammateista ainakin kolme ellei viisi kymmenestä on eri erikoisalojen lääkäreitä.Lääkäri tekee päätöksiä ja ottaa vastuun niistä, hoitaja juurikaan ei. Siis joudu tekemään päätöksiä.Lääkäri on johtavassa asemassa hoitajaan nähden.Hoitaja voi aina pestä kätensä kysymällä lääkäriltä neuvoa, päin vastoin taas ei.Toisaalta, esim meillä lääkiksessä on koulua n max 25 tuntia viikossa, ja hoitsuilla vissiin on aika paljon työläämpää. Että sikäli koulutukset ovat vielä lähempänä toisiaan vaivallisesti, kuin edes ap ilmeisesti ymmärsi.Vierailija:

Lainaus:


kun ei ne kyllä yleensä mitään osaakaan/teekään. Tämä kokemus keskussairaalatasolta, jossa kesäamanuenssit valtaavat nurkat aina toukokuussa, huoh.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vierailija:

Lainaus:


Tosin se on kovin usein lääkäri kun on hoitajankin tekemisistä viimeisessä vastuussa.
kyllä siinä mielessä jos lääkäri on itse jotain lääkettä määrännyt väärin tai hoitoa. ei muutoin. kyllä hoitaja saa itse kantaa vastuunsa, ja sitä on paljon.

Lainaus:

Lääkäri on arvostettu ammatti, hoitaja taas vähemmän. Tyyliin arvostetuimmista ammateista ainakin kolme ellei viisi kymmenestä on eri erikoisalojen lääkäreitä.
hoitajan ammatti ON arvostettu ammatti. se vaan ei näy palkassa - ja tähän pitäisi saada muutosta! potilaat ovat enimmäkseen tekemisissä hoitajien kanssa, eivät lääkäreiden, hyvä jos lääkäriä näkyykään. hoitajat huolehtivat potilaan hoidon kokonaisuudesta, pesuista lääkehoitoihin.Lainaus:

Lääkäri tekee päätöksiä ja ottaa vastuun niistä, hoitaja juurikaan ei. Siis joudu tekemään päätöksiä.
hoitaja tekee ja joutuu tekemään paljon itsenäisiä päätöksiä ja kantamaan niistä vastuuta. hoitajat tekevät myös toimenpiteitä ja tutkimuksia, joihin lääkäri ei osallistu kun vasta tuloksia päiväraportilla tiiraillessa.Lainaus:

Lääkäri on johtavassa asemassa hoitajaan nähden.
niin on, olisikin hyvä miettiä että miksi näin? käytännössä lääkärin vastuut ja virheet turvaa vakuutukset yms. joten ei lääkärille inhimillisistä tai ei niin inhimillisistä virheistä seurauksia tule, mutta hoitajalle tulee.Lainaus:

Hoitaja voi aina pestä kätensä kysymällä lääkäriltä neuvoa, päin vastoin taas ei.
heh, joo, et selvästikään tiedä vielä käytäntöä.Lainaus:

Toisaalta, esim meillä lääkiksessä on koulua n max 25 tuntia viikossa, ja hoitsuilla vissiin on aika paljon työläämpää. Että sikäli koulutukset ovat vielä lähempänä toisiaan vaivallisesti, kuin edes ap ilmeisesti ymmärsi.


teepä palvelus ja toimi oman kirjoituksesi mukaisesti sitten kun olet valmistunut. kyllä voi tulla luu kurkkuun useammankin kerran. kokenut hoitaja päihittää aloittelevan ja hieman kokeneemmankin lääkärin mennen tullen. voit vielä tarvita hoitajakollegan apua.tällä kirjoituksella en tarkoita mollata lääkäreitä, koska ilman muuta hekin ovat tärkeitä potilaan hoitoketjussa ja työtovereina. yhteiskunnan, mukaanlukien lääkärit, tulisi hiljalleen alkaa tajuta että näitä töitä tehdään yhteistyönä (kuten se käytännössä meneekin) eikä siten että lääkäri määrää ja hoitaja tekee orjan työt. ehkä hoitajienkin arvostus siitä nousisi. faktaa kuitenkin on se, että itse potilas, sairas potilas, arvostaa enemmän sitä joka hänen kokonaishoidostaan huolehtii, joka kuuntelee ja kertoo hoidosta mahdollisuuksista menetelmistä tutkimuksista toimenpiteistä, pesee, pukee, laittaa, syöttää, lääkitsee ja huolehtii siitä että lääkäri hoitaa työnsä kuten pitää. pitäisi herätä siihen tosiasiaan että lääkäri (erityisesti sairaaloissa) kommunikoi lähinnä papereiden ja hoitajien kanssa (jos niidenkään) eikä läheskään aina edes lue niitä papereita ja toimi potilaan kokonaishoidon kannalta asiallisesti. liekö syynä kiire - en tiedä - mutta mietitäänpäs sitäkin että tuplaten, triplaten kovemmalla kiireella toimii hoitaja ja saa työnsä päivän loppuun mennessä tehdyksi.Lääkärit osaavat pestä kätensä asioista ja hoitaja saa usein syyt niskoilleen, vaikka olisi useastikin soittanut lääkäriä päikalle, mutta tämä ei suostu tulemaan. Ja uusia lääkäreitä saa useinkin opastaa ja ohjata. Mutta jos lääkäri on viisas, hän kuuntelee kokenutta hoitajaa. Toki vastuu on aina lääkärillä, mutta kyllä hoitajankin täytyy tietää, mikäli lääkäri määrää väärin, tyyliin esim. Ketorin 600mg x3, ettei mene sellaista määrää antamaan.Meitä kaikkia tarvitaan, mutta hoitajat tarvitsisivat REILUN palkankorotuksen.tv: klöVierailija:

Lainaus:


Lekurit on kyllä eteviä pesemään kätensä asioista ja sanomaan et kysy joltain muulta, no mitä varten ne päivystäjät sitten on? Ja kukahan ne nuoret/uudet lääkärit opettaa työhönsä jos ei kokeneet hoitajat. Ei se erikoislääkäri pidä mitään pikku Eu-tohtoria koko aikaa kädestä. Ja Eval:it yleensä on jo sen verran kokeneita, ettei ala moista skeidaa esittämään missään. Kasva ja kaunistu luuseri!klö2
Ovat eri ammattejä täysin, vaikka toimivatkin työelämässä osin rinnakkain. Hoitajien palkat ja työolot ovat surkeat, lääkäreistä en osaa sanoa, koska olen hoitaja. Minulle henkilökohtaisesti palkkojen nostaminen ja toimien lisääminen toisivat motivaatiota palata sairaanhoitajan työhön. Harva hoitaja nykyään ei ole käynyt ainakin vuoden lisäkoulutusta johonkin erityisalueeseen liittyen, nämäkään eivät näy palkassa mitenkään. Voimia kaikille terveydenhuoltoalalla työskenteleville!

Lekurit on kyllä eteviä pesemään kätensä asioista ja sanomaan et kysy joltain muulta, no mitä varten ne päivystäjät sitten on? Ja kukahan ne nuoret/uudet lääkärit opettaa työhönsä jos ei kokeneet hoitajat. Ei se erikoislääkäri pidä mitään pikku Eu-tohtoria koko aikaa kädestä. Ja Eval:it yleensä on jo sen verran kokeneita, ettei ala moista skeidaa esittämään missään. Kasva ja kaunistu luuseri!klö2

esimerkki: vauvallani oli korvatulehdus ja kontrolli kuukauden päästä. no täällä kontrollissa sattui oleen n. 20 poijaN kloppi lääkärinä. imasi korvaa ja sanoi että täähän vuotaa otataan bakteeri viljely. vieressä oli LÄHIHOITAJA joka sanoi et tää on korvavaikkua ei märkää! ja tiiätte varmaan kuka näistä tienaa enempi!

Nyt kaikki hoitajat sitten kouluttautumaan lääkäreiksi. Tai no eihän siihen vissiin näiden kirjoitusten perusteella mitään koulutusta edes tarvita, kun hoitajillahan on jo sama tietotaito kuin lääkäreillä. Turhaa porukkaa siis koko lääkärikunta, hoitajiahan on maa pullollaan.

Jep. Peretyisin mielelläni potilaan asioihin enemmänkin, jos ei tk-avustaja olisi pistänyt minulle minuuttitarkkaa aikataulua vastaanottoon. 4-5 potilasta saattaa olla samalla 15 minuutin ajalla ja sitten ne ajattelevat että lääkärit ovat ylpeitä kun kehtaavat olla myöhässä aikataulustaan niin ja niin paljon.

opiskeluistaan esim. ½ vuotta.Vierailija:

Lainaus:


Opiskeluaikana terveydenhoitaja- ja sairaanhoitajaystäväni harjoittelivat palkatta, mutta kuinkas ollakaan lääkärit saivat harjoitteluajalta palkkaa. Miksi?


Käsittääkseni sairaanhoitajaksi ei voi alkaa kuka tahansa opiskelemaan, vaan heille on aika tiukka seula, mm. psykologiset arvioinnit. Mutta lääkikseen pääsee kuka tahansa, jolla on lukupäätä, viis siitä sovitko alalle vai et.

Itse olen opiskellut ensin sairaanhoitajaksi ja sitten lääkäriksi. Kouloaikana sairaanhoitajaksi opiskelu oli enemmän läsnäoloa, siinä eräs aikaisempi kirjoittaja oli oikeassa, mutta tenttivaatimukset olivatkin sitten aivan erilaisia.Sh-koulutuksessa tenttivaatimuksena luentojen sisältö (näin siis ainakin meillä) eli noin max 40 ruutupaperiarkillista käsinkirjoitetta tekstiä ja läpi pääsi tosi helpolla ja lähes aina kohtalaisela lukemisella sai vähintään hyvän arvosanan. Lääkiksessä tenttivaatimuksena luennot, plus harjoitustöissä esiintulleet asiat,plus jokumahd englanninkielinen, noin tuhatsivuinen kirja. Jos luki noin viikon, plus kertasi yhden päivän sai hyvän arvosanan, kiitettäviä tuskin koskaan. Lisäksi sanoisin kummankin alan työkokemusta omaavana, että lääkärintyö on henkisesti todella paljon rankempaa; joka hetki joutuu tekemään tärkeitä päätöksiä ihmisten hoidosta ja lopullinen vastuu on aina itsellä. Jatkuvasti tulee uusia asioita ja tutkimustuloksia, joitten perusteella hoitokäytännöt muuttuvat ja koko ajan pitää pysyä ajan tasalla. Varsinkin terveyskeskukseaa tulee osata lähes kaikkien erikoisalojen tietoja, vastaanotolla voi ensin käydä lapsi, sitten vanhus, sitten psyykkisesti sairas jne.

Itse arvosta kovasti terveydenhuoltoalan henkilöstöä ja olen sitä mieltä, että palkat ja arvostus ovat alakanttiin. Alalle tarvittaisiin mielestäni kovia järhestöjyriä, jotka ajavat hoitajien asiat kuntoon

Nykypäivänä todellakin tuntuu pääsevän lääkäriksi kuka vain ja se ammattitaito on usealla lääkärillä syvältä revittyä.

Miettikääpä hetki miksi yleiseti nykyisin kansan keskuudessa vallitsee ajatus että hoitajat tekevät työt ja tietävät enemmän kuin lääkärit. Ja tämä on totta.

Kyllä on tullut törmättyä lääkäreihin liiankin usein jotka eivät osaa yhtään mitään kuhan esittävät lääkäriä nostavat suurta palkkaa. Mutta vielä siihenkin tulee muutos;) Uskokaa poissa, kaikille hoitajille voimia työhön.

kun ei ne kyllä yleensä mitään osaakaan/teekään. Tämä kokemus keskussairaalatasolta, jossa kesäamanuenssit valtaavat nurkat aina toukokuussa, huoh.

Hoitajilla toki tärkeä rooli myös.

Vierailija:

Lainaus:


Ja kukahan ne nuoret/uudet lääkärit opettaa työhönsä jos ei kokeneet hoitajat. Ei se erikoislääkäri pidä mitään pikku Eu-tohtoria koko aikaa kädestä.klö2
Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat