kuinka korkealle ylälaude?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Hei! Kertokaahan kaikki, mikä on ollut saunassanne hyvä ylälauteen korkeus katosta alaspäin mitattuna? Minä kun en usko kaikenmaailman saunaseuran sivustoihin ja ohjeisiin, tai siihen, miten AINA ENNENKIN on tehty, vaan käytännön kokemukseen ja ihmisten havaintoihin. Olemme pitkiä ihmisiä, kuinka paljon ilmaa pitää pään yläpuolelle jäädä kun istuu ylälauteella? Pitäisi lauteita alkaa tekemään ja tämä on aiheuttanut eriäviä mielipiteitä miehen kanssa. Omasta mielestäni mitä enemmän avaruutta, sen parempi, tietenkin sitten saunan kuutiotilavuus kyllä kasvaa ja tarvitsee isomman kiukaan...

Kommentit (7)

Vierailija

Meillä on normaali huonekorkeus 2800 ja saunan kattoa voi laskea enemmän tai vähemmän, ihan mieltymyksen mukaan. Omasta kokemuksestani vain olen huomannut, että kun on vähän enemmän kuin tuo 110cm ilmaa ylälauteen päällä, ei tule ahtaanpaikan kammoa ja ilma riittää paremmin. Toki ilmanvaihtoon on meillä kiinnitetty huomiota ja kiuas on iso puulämmitteinen Iki-kiuas, jossa pitäisi " höngän" riittää kun jaksaa vaan tarpeeksi lämmittää. Eli ei ole meillä saunan kuutiotilavuus ennalta määrätty (paitsi noin arviona) ja tuolla kiukaalla kyllä lämpiää. Tiedän nuo jutut että varpaiden pitää olla kiukaan tasalla, juu, juu, enpä ole vielä eläissäni ollut saunassa jossa olisi varpaita paleltanut, pitääkö niitten varpaittenkin olla just samassa lämmössä kuin päälaean? MItäs kun meikä tuppaa nostamaan jalat seinälle, eikä mahdu nostamaan, kun lauteet on katon rajassa...No nää on makuasioita. Ärsyttää vaan kun isäntä uskoo enemmän työkavereitaan kuin minua sisustusjutuissakin. Sitten kun on tehty ratkaisuja minun pään mukaan, on tullut kauheesti kehuja ihmisiltä. Yhtäkkiä isäntä ei sitten enää muistakaan, että itse niitä ekaks vastusti... :-) No, onneks mä saan useimmiten sen pään käännettyä ihan vääntämällä rautalangasta, että katso nyt kuinka näyttää hyvältä kun laittaa näin ja näin... se vaan tahtois useimmiten mennä sitä ihan standardi linjaa, vaikkei esim. kauniiden väriyhdistelmien käyttö tule sen kalliimmaksi kuin yhteensopimattomienkaan käyttö.Olen muuten ollut useammassakin saunassa, jossa ylälauteen yläpuolella on enemmän kuin 120 cm tilaa ja silti on ihan löylyt riittäneet. Kyllä Suomi on sitten määräysten ja ohjeiden luvattu maa, eikö kukaan muu uskalla olla luova???

Vierailija

tupperware:

Lainaus:


Pitäisi lauteita alkaa tekemään ja tämä on aiheuttanut eriäviä mielipiteitä miehen kanssa. Omasta mielestäni mitä enemmän avaruutta, sen parempi, tietenkin sitten saunan kuutiotilavuus kyllä kasvaa ja tarvitsee isomman kiukaan...
Menee ehkä viisasteluksi, mutta eiköhän saunan kuutiotilavuus ole jo lukkoon lyöty siinä vaiheessa, kun lauteita aletaan rakentaa... Eli lauteiden korkeus ei siihen enää vaikuta.Mutta ihan noin tuoreen kokemuksen valossa: juuri remontoimassani saunassa ylälaude on tuon mainitun 110cm katosta. Ainakin minä (188cm) mahdun siellä hyvin istumaan. Ja toisaalta en tunne ketään, joka saunassa edes selkä suorana istuisi, joten ei sinne kauheasti extra-tilaa kannata jättää. Kun lauteet ovat korkealla, on siellä varmimmin lämmintäkin.Vierailija

sopiva ylälauteen korkeus olisi sellainen, että pisimmän istujan pään päälle jää noin 15 cm tilaa.Meillä ylälaude mitoitettiin siten, että askelmista ei tullut hirmuisen korkeita, jotta vanhemmatkin pääsisivät vielä kymmenen vuoden päästä saunakylään... Kun katon alaslasku oli tullut tehtyä jo aiemmin, jäi ylälauteen päälle tilaa ehkä noin 130 cm (en pääse nyt mittaamaan enkä muista korkeuksia ihan tarkasti, voi heittää kymmenisen senttiä), löyly riittää mielestäni hyvin ja tasaisesti vaikka kuumin hönkä ehkä menee vähän hukkaan. Ja me ei olla kovin pitkiä ja käytössä on vain sähkökiuas...

Vierailija

että varpaat ovat siinä suunnilleen kiukaan kivien tasossa, siis kiukaan yläreunan tasalla. Silloin ei pitäisi jalkoja paleltaa. Lauteen korkeus, ja samalla tietysti myös löylyhuoneen korkeus, riippuu siis kiukaan mallista. Tavallinen sähkökiuas on aika matala, puukiuas vähän korkeampi, ja pönttömallinen esim Aitokiuas tosi korkea, ja sen mukaan pitää lauteet passata. Liikaakaan ei kannata jättää ilmatilaa pään päälle, ettei ylälaude jää viileäksi. Niissä saunaseuran ohjeissakin varmaan on kyllä perää.

Vierailija

Kahdessakin, meidän edellisessä asunnossa ja sitä edeltävän talon yhteissaunassa.

Kävinpä ihan mittaamassa, meillä ylälaude on katosta 110cm ja on musta ihan hyvä. Eikä tule ahtaanpaikan kammoa vaan on musta hyvä korkeus. Varpaat on vähän kiuasta ylempänä. Eipä tuo 10cm lisää hirveästi mitään tee, mutta sitten meillä ainakin jäisi alimmat lauteet sen verran alas että olisi jo kyllä lapsilla viileä siellä kun korvausilma tulee alhaalta. Nyt on keskilauteellakin ihan kiva istua vähän pienemmissä löylyissä kuin ylälauteella.Mutta jokainenhan saa oman saunaansa mitoittaa niin kuin haluaa, tottakai

Vierailija

Me pistetään parhaillaan lauteita saunaan ja ylälaude 110cm katosta. Mitä ylempänä laude on, sitä paremmin oot lauteilla löylyssä. Tämä on mielestäni aika hyvä korkeus ja hyvin mahtuu pitkä mieheni istumaan ylälauteella.

Vierailija

tupperware:

[quote]
...Ärsyttää vaan kun isäntä uskoo enemmän työkavereitaan kuin minua sisustusjutuissakin. Sitten kun on tehty ratkaisuja minun pään mukaan, on tullut kauheesti kehuja ihmisiltä. Yhtäkkiä isäntä ei sitten enää muistakaan, että itse niitä ekaks vastusti... :-) No, onneks mä saan useimmiten sen pään käännettyä ihan vääntämällä rautalangasta, että katso nyt kuinka näyttää hyvältä kun laittaa näin ja näin... se vaan tahtois useimmiten mennä sitä ihan standardi linjaa, vaikkei esim. kauniiden väriyhdistelmien käyttö tule sen kalliimmaksi kuin yhteensopimattomienkaan käyttö.

Aiheen vierestä (eli en ota kantaa tohon korkeuteen), mutta meillä on kanssa just noin kuin kirjoitit - isäntä uskoo kavereita muttei mua!

Aina kun ehdotan jotain, sen pinna on heti kireenä ja se hermostuu ja pitää mun toiveita ja ideoita tyhminä ja hankalina toteuttaa ja kalliina jne jne.

Mutta jos kaupan myyjä esim. sanookin samaa, tai kaveri tai remppamies joku, niin yhtäkkiä onkin niin hyvä idea ja tehdään mukisematta... ja on siitä eteenpäin itse henkeen ja vereen samaa mieltä.

Huvittavaa tavallaan, mutta nyt kyllä myös ärsyttävää, kun saan joka asiasta/toiveesta remontissa vääntää ja mies suuttuu (monia asioita joutuu jo antaa mennä vain typeriksi, kun ei enää jaksa puuttua).

Ja suurin osa mun ideoista myös olleet hyviä (myös vanhaa asuntoa rempatessa - kehuja on tullut ja mies tykännyt jälkeenpäin).Uskoisivat vain naisia, jotka kuitenkin seuraa enemmän trendejä ja uusia tuulia!! ;-)

(Mutta ei, meidän uuden naapurinkin rouvaa, jotka myös tekee remppaa, remonttiporukat haukkuu kimpassa kun sillä on ollut ideoita ja vaatimuksia... ärsyttävät äijät!)

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat