Seuraa 

Viisi kuukautta kestänyt änkyttäminen loppui muutamaksi viikoksi ja yhtäkkiä alkoi uudestaan. Vielä ei ainakaan niin rajuna kuin aiemmin oli, mutta ihan selvänä kuitenkin.Onko muita jolla näin olisi käynyt? Neuvolasta sanottiin että voisi vaikka soittaa jollekin puheterapeutille ja kysyä mielipidettä josko nyt jo terapia pitäisi aloittaa. Niin kai sitten pitäisi tehdä.Onko muita joilla on alkanut uudelleen ja mennyt kuitenkin ohi? En erityisemmin ollut huolissani änkytyksestä aiemmin, mutta nyt kun alkoi uudestaan, niin huoli kyllä lisääntyi huomattavasti :-(Ja kyseessä on alle 3 vuotias tyttönen.

Kommentit (4)


Ja olen kyllä googlettanutkin änkytyksestä tietoa. Se mikä minut on huolestuttanut on se, että yleensä näissä linkeissä ei juuri uusiutumisesta puhuta mitään.

jolla änkytys alkoi 1,5 vuotiaana ja kesti n. 4 vuotiaaksi asti. Tuossa välillä oli ns. " huonompia jaksoja " ja sitten niitä vaiheita, kun änkytystä ei edes muistanut. Mentiin ylä- ja alamäkeä näin äidin perspektiivistä katsoen.

Tuolloin kävimme joitain kertoja puheterapeutilla ja mielestäni saimmekin sieltä oikein hyviä harjoituksia ja neuvoja miten asiaan tulee suhtautua. Mm. erilaiset kotona pelattavat puhepelit olivat hyviä. Tuolloin puheterapeuttimme valisti meitä, että lapsella on elämässään muutama tuollainen " kriittinen jakso" , jolloin änkyttäminen saattaa tulla kuvaan mukaan. Eka jakso on tuo 3 vuoden kieppeillä oleva ikä, jolloin pienessä pääkopassa risteilee paljon asioita, mutta hänellä ei ole vielä valmiuksia puhea niitä kaikkia sanoiksi. Toisen kerran änkytys saattaa palata 5-6 vuotiaana, kun lapsi alkaa ymmärtää abstrakteja asioita. Kolmannen kerran änkytys voi muistuttaa itsestään murrosiässä. Etenkin pojilla änkytys on varsin yleistäkin jossain vaiheessa.

Huomaan toisinaan, että pojallamme on esiintynyt taas änkytystä nyt 5-vuotiaana. Se liittyy yleensä tilanteisiin, kun hän tohkeissaan selittää jotain asiaa tai jonkun oikein jännittävän leikin yhteydessä. Osaan kuitenkin asennoitua siihen nyt jotenkin rauhallisemmin, koska tässä välissä oli pitkään jo sitä änkyttämätöntä aikaa ja tiedän sen kuuluvan nyt taas tähän kehityksen vaiheeseen. Viisas ja välkky poika on, vaikka omastani puhunkin ;-) tuulia

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hei!Meillä on pian 5v poika, joka on käynyt läpi kaksi änkytysjaksoa 2,5v ja 3,5v ikäisenä. Kestivät useamman kuukauden ylä-ja alamäkineen. Kävimme puheterapiassa neljä kuukautta viimeisen jakson aikana ja nyt on ollut yli puoli vuotta parempaa aikaa. Käy lukemassa Äly ry:n sivuilta lasten änkytyksestä (ei kovin paljon tietoa mut jotain) ja muutamia keskustelujakin siellä pitäis olla. Lisäksi laitan tähän muutaman lähteen (ihan käytännön kirjasia) joihin kannattaa tutustua. Etenkin ' Välillä mä änkytän' on lukemisen arvoinen ja sitä voi soveltaa ihan leikki-ikäisellekin.Ota yhteyttä puheterapeuttiin jos vähänkään sitä mietit. Vaikkei mitään terapiaa aloitettaisikaan saat varmaan jutella ja lisää tietoa asiasta. Tärkeä hoitomuotohan tässä on tilanteen normalisointi ja ympäristön mukauttaminen niin että lapsi saa änkyttää rauhassa.Mutta olen minäkin ollut ollut sydän karrella kun poika ei ole saanut tärkeitä asioitaan puhuttua ja saanut osakseen myös kummeksuvia katseita. Mutta silti, ota rauhallisesti ja anna änkyttää! lopeta kaikki muu tekeminen samalla ja katso ja kuuntele vain lasta kun hän puhuu. Vaikka siihen menisi 10min yhden pienen asian sanomiseksi, jos lapsi vaan jaksaa yrittää puhua. Tai jos huomaat että on parempi pitää taukoa koko puhumisesta niin anna lapselle lupa olla puhumatta ja puhua sitten kun taas haluaa.Voimia koko perheelle ja aurinkoisia talvipäiviä!Seela

de Geus, Eelco (1999) Välillä mä änkytän. Kirja 7-12 -vuotiaille. Suomenkielinen käännös H. Heimo, A.Laiho, ja S. Vehka-aho 2002. TILAA!Erbs, S., Gosvig, A. ja Jordan, A. P. Mikko änkyttää. Käännös ruotsiksi L. Larsson, käännös ruotsista suomeksi E. Rantala 2000. Suomen änkyttäjien yhdistys ry.Olipa tä-täpärällä. Lapsen änkytys. Suomen änkyttäjien yhdistys ry:n video vuodelta 2000

itselläni ei ole kokemusta änkyttämisestä, mutta olen sitä työssäni lasten kanssa kohdannut. Jos laitat googleen hakusanaksi änkytys, saat monia linkkejä.Mielestäni sinun ei tarvitse olla huolissasi, mutta ihan lapsen kannalta katsottuna puheterapuetti voisi antaa jotain neuvoja siihen miten änkytykseen pitää/ ei pidä suhtautua. Hän voi myös auttaa lasta puheentuottamisen " helpoittamisessa" . Muistaaksei joku syy änkytykseen on mm. se, että ajatus menee nopeammin kun puhetta pystyy tuottamaan ja siksi puhe takkuilee. Monet änkyttäjät ovat varsin viisaita ja vaikutusvaltaisia ihmisiä! :)

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat