Seuraa 

Päiväkodissa oli kiinnitetty huomiota, että silloin 1 v 8 kk vanha lapsemme kompasteli ja hoippui. Emme itse pitäneet sitä kovin vakavana, koska luonne on vähän hötky ja kiire on koko ajan kova. Nyt kuitenkin kiinnitin joululomalla huomiota hänen toiseen jalkateräänsä, jonka varpaat osoittavat vähän sisäänpäin niin, että hän välillä ikään kuin kompastuu toisella jalalla toiseen ja nopeissa käänteissä ei saa kunnon tuntumaa askeleisiinsa ja siksi horjuu. Onko muilla kokemuksia sisäänpäin kääntyneistä jaloista ja niiden hoidosta? Kenelle kannattaa lähteä hakemaan lähetettä? Kai tähän jotain jumppaa on? Lapsi nyt 1 v 10 kk ja saanut d-tippansa every day (jos niillä on asiaan edes vaikutusta). Kiitos jo etukäteen vastauksista!

Kommentit (6)

Eli sen, että ei meilläkään ole hyvät kengät tilannetta muuksi tehneet - kengät kun ovat olleet hyvät alusta pitäen :D Mutta toivon että ennaltaehkäisevät vaivoja tulevaisuutta ajatellen...Ja sitten vielä yksi fyssarin neuvo: jos lapsi istuu " polviensa päällä" niin että sääret taipuvat ulospäin, kannattaisi yrittää ohjata lasta pois tästä asennosta (eli istumaan ennemmin vaikka jalat v-asennossa suoraan eteenpäin). Koska tässäkin asennossa jalkaterä kääntyy sisäänpäin ja kierto lähtee lonkasta asti. Kaikessa asentojen korjailussa hän korosti sitä, että tarkoitus ei kuitenkaan ole olla koko ajan sorkkimassa ja puuttumassa mukelon tekemisiin, vaan aina sopivan tilaisuuden tullen hellästi ohjailla oikeaan suuntaan.

Poika nyt 1v7kk, ja asian otin itse puheeksi neuvolassa 1v3kk iässä. Poika siis on kanssa ollut kova kompastelemaan ja kaatuilemaan ja ikäänkuin sotkeutuu omiin jalkoihinsa, on myöskin melkoinen tohottaja luonteeltaan. Astui tuolloin oikeata jalkaa aika voimakkaasti sisäänpäin,ja lisäksi enemmän ulkosyrjällä.Saatiin lähete fysioterapeutille, joka tutki pojan jalat. Väänsi ja käänsi ja testaili, mutta ainoa mitä löysi oli hivenen kireät varpaat oik. jalassa (sen huomasi itsekin, kun taivutti varpaita, niin vasemman jalan varpaat taipuivat helposti mutta oikeaan tarvitsi vähän voimaa). Saatiin ohjeeksi jumppailla jalkoja, lähinnä venytellä.Ensimmäinen venytys oli sellainen, että lapsi istuu sylissä selkä aikuista vasten, jalasta otettiin sellainen ote että kaikkia varpaita sai taivutettua yhtaikaa ylöspäin, sen verran että taivutus lähti nilkasta asti, pumppaavaa kevyttä liikettä minuutti pari. Toinen venytys oli sellainen millä esim. omia sisäreisiäänkin voi venyttää, siis jalkapohjat yhdessä jalat levällään (siis melkein kuin inkkari-istunta, ilman ristiä :) ja siitä k-e-v-y-e-s-t-i painetaan polven kohdalta alaspäin. Loppuun säären ulkosyrjän sivelyä/taputtelua, silloin lapsi kääntää automaattisesti jalkaa oikeaan suuntaan. Venyttelyjen lisäksi saatiin ohjeeksi korjata jalan asentoa, esim. tilanteessa jossa poika kiipeää sohvalle (että oppisi käyttämään sitä oikein). Ja kävelyä paljain jaloin mahdollisimman paljon ja erilaisilla alustoilla.Kuukauden päästä oli kontrolli, jossa todettiin, että kireys varpaista on hävinnyt mutta edelleen sisäänpäinastumista on, etenkin kengät jalassa. Fysioterapeutti ei osannut sanoa mistä johtuu, mutta sanoi että voi olla osittain perinnöllistäkin samoin kuin tuo kompastelukohellus (äitinsä on kaamea kohelo, ja myöskin astunut vinkuraan pienempänä). Venyttelyjä voi jatkaa jos tuntuu että siitä on apua, ja kun poika siitä tykkää (ottaa sukat pois ja tunkee syliin heti kun sanon että venytellään varpaat). Jos vaiva pahenee, tai ei ole korjaantunut 3v neuvolaan mennessä, niin sitten pitää ottaa uudelleen yhteyttä.Ai niin, ja korosti kovasti HYVIEN kenkien merkitystä, eli

-suora lesti

-tukeva kantatamppi

-taipuisa pohja (askeleen mukaan, kierrettäessä ei saa taipua paljoa)

-nilkkaa tukeva malli, mielellään nauhakiinnitys tai useita tarroja että on tukeva

-sopiva koko

-ei toisten vanhojaToivottavasti tästä jotain apua oli, kannattaa vaikka pirauttaa sinne neuvolaan niin voit saada lähetteen fysioterapeutille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niinkuin tein minäkin, kunnes väkisin opettelin kävelemään varpaat eteenpäin :) Eli meillä kyseessä perinnöllisyys.Kompuroivat omiin jalkoihinsa ja varsinkin, jos kengät on yhtään liian isot, niin johan kompastuu omiin varpaisiin! 5½ vuotiaskin tuiskahtelee nenälleen jatkuvasti, varsinkin kengät jalassa.Kuopus (1v9kk) sai myös nuo samat kenkä ohjeet (jotka joku luettelikin) mutta ei kyllä kompurointiin ole auttanut. Meidän lapsilla on polvetkin hieman sisäänpäin ja koko jalkaterä siis nilkasta sisäänpäin aika paljonkin. Mutta hyvillä kengillä pystyy aika pitkälle kuulemma ehkäisemään tulevaisuuden ongelmia, juuri nivelten kulumista ja muita vaivoja, mitkä johtuu väärästä astumisesta.

Annoitpa kullankalliita neuvoja, kiitos! Kokeillaan heti kevyesti tänä iltana tuota venyttelyä. Meilläkin varsinkin talvikengillä rehjustaminen on välillä surkuhupaisan näköistä - ja pelkäänpä, että taisin ostaa vähän liian isot kengät suuruudenhulluuksissani. Otan vinkuroinnin puheeksi, kun täytyy alkaa 2-vuotisneuvolaa tässä tilailla. Suorempia polkuja myös teillepäin!

Tyttö on nyt 2 v 1kk ja 2- vuotis neuvolasta saatiin lähete fysioterapeutille. Astuu voimakkaasti sisäänpäin, ja varsinkin kengät jalassa. Oon hermoillut tätä asiaa, että mistäköhän johtuu.. Tällä viikolla on eka fysioterapia käynti, saas nähdä mitä siellä sanotaan.

mitään varsinaista vikaa ei todettu. Lonkasta löytyi pieni vika-asento mitä ei kuulemma kannata leikata. Leikkauksesta on kuulemma ollut kokemusten mukaan enemmän harmia kuin hyötyä. Myös pojan " länkisäärisyys" mitattiin ja vinouma oli -10 astetta. -30-astettakin on kuulemma vielä hyväksyttävää. Ja sisäänpäin kääntyvää jalkaterää saattaa alkaa itsestään korjamaan suorempaan kun ikää tulee lisää. Poika saa sen kuitenkin suoraksi huomaamattaan. Fysioterpeutti meinasi, että 3-vuotiaana uusi tarkastus, mutta mitään jumppausta ei tarvita. Hyvät kengät tietty on yksi ratkaisu mikä saattaa hieman auttaa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat