Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Onko kenelläkään vauvalla ollut kireätä jännettä kielessä? Tarkoitan että jänne lähtee kielen kärjestä joka estää kielen tulemasta ulos tai nousemasta ylös. Jos on niin mitä ovat tehneet ja milloin? Minun veljelläni on ollut myös se ja leikattiin 27 v sitten 6 vuoden iässä, joten ajat ovat varmaan muuttuneet... : )t. Kipe ja poitsu 2kk

Kommentit (5)

Niin ja en tarkalleen tiedä, mikä tuo nuoren raja on, koska omalta veljeltäni on myös aikoinaan (34-vuotta sitten:) katkaistu tuo jänne 8kk iässä. Toimenpide saattaa kuulostaa ikävältä, mutta ei siis todellakaan ole vauvalle kivulias...Meidän tyttö nukkui koko ajan, hieman silmäluomet värähtivät, mutta muuten ei reagoinut.Vanhemmille lapsille tuo tosiaan tehdään puudutuksessa tai nukutuksessa en tie kummassa. Lisäksi lääkäri mainitsi, että kielen alle (jäljelle jääneeseen jänteeseen kaiketi) voi tulla arpikudosta, jota saatetaan joutua joskus leikkaamaan jos häiritsee tai jotain...:)

kotiinlähtötarkastuksessa lääkäri sen tarkasti ja huomasi, että on hiukan kireä, ei pahasti. Silti halusi sen nipsasta samantien, kun sanoi ettei tosiaan vauvalle tunnu missään ja kaikkein parasta tehdä mahd. pian. Myöhemmin sitten on hiukankivuliaampi ja työläämpi operaatio (anestesia jne) Kuulema etenkin R:n ääntämiseen vaikuttaa, puheeseen yleensä ja just siihen imutekniikkaan. Vauva ei toimepidettä edes huomannut. Tosi kiva kun lääkäri oli tarkka ja hoiti asian samantien. Ovat kuulema hyvin yleisiä, tylsä vain jos moni jättää asian hoitamatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kireä kielijänne huomattiin jo laitoksella mutta lääkäri oli niin kiireinen ettei kerinnyt sinä päivänä nipsauttamaan sitä. Siirrettiin seuraavalle päivälle mutta kun asiasta kysyin seuraavana päivänä kätilöltä niin vastaus oli että ei se haittaa jos vauva saa imettyä. Saihan hän. Neuvolassa terkkari huomasi heti että jänne on kireä mutta asia jäi sikseen. Seuraavalla käynnillä otin asian puheeksi kun oli jäänyt vaivaamaan ja tuntui ettei imuote ollut kunnollinen.

Terkkari varasi meille ajan nipsautukseen keskushammashoitolaan jonne pääsimme pojan ollessa 3+kk. Tosiaankin oli pieni toimenpide. Vähän aikaa poika itki ja tuli veren sekaista kuolaa. Imuote parani ja ylimääräinen kipu imettäessä helpottui.

Jos en olisi itse neuvolassa alkanut asiasta puhumaan olisi jänne vieläkin nipsauttamatta.Tästä asiasta olen tällä palstalla aiemmin kirjoitellutkin. Laitahan hakusanaksi kireä kielijänne niin löytyy paljon kokemuksia.Emmi ja poika 6kk

Meidän 3,5kk ikäisellä tytöllämme oli tuo kielijänne liian kireä eli jänne veti kielen kärkeen pienen " kolon" (vähän kuin käärmeellä ;)), josta jänne lähti eikä kieli tullut kunnolla ulos. Hänen kielijänne napsastiin poikki n. kolmen viikon iässä terveysasemalla korvalääkärin toimesta ja pääsyy tähän toimenpiteeseen oli se, että imettäminen sattui eikä tyttö saanut heti kunnon otetta nännistä vaan lussutti sitä usein alkuun.Mitenkään rutiinisti tuota jännettä ei leikata eikä tarkisteta vaan itse otin tuon imettämisongelman ja kielen ulkonäön neuvolassa puheeksi, jossa sitten tarkistivat tilanteen ja ohjasivat meidät lopulta tuon korvalääkärin vastaanotolle. Käytäntö ei oikeastaan sinänsä ole muuttunut tuon 27-vuoden aikana, koska ainakin pk-seudulla tuo katkaisu tehdään vasta 6-vuoden iässä jos ei ole siihen mennessä itsestään " löystynyt/pidentynyt" ja aiheuttaa oireita esim. puhehäiriöirä. Vauvoille tuo käsittääkseni tosiaan tehdään vain jos häiritsee imemistä ja silloinkin mahdollisimman nuorena, yleensä ilmeisesti jo synnytyssairaalassa jos vain mahdollista, koska pienellä vauvalla tuo ei vielä satu tms. Meitä ei enää Naistenklinikalle huolittu, koska tyttö oli jo 2 viikon ikäinen ennen kuin asiaan kiinnitin huomiota ja terveyskeskuksessakin tuo suostuttiin tekemään vain, koska siellä sattui silloin olemaan korvalääkäri, joka oli tehnyt niitä ennenkin. En tiedä, mitä sitten jos ei olisi ollut :)Mutta joskus aikaa sitten tuo kielijänne ilmeisesti katkaistiin kaikilta vauvoilta rutiinisti...Että näin :)maaly

Esikoisella katkaistiin vasta 2v8kk iässä ja silloin se tehtiin nukutuksessa. Syynä katkaisuun oli, ettei hän puhunut. Liki välittömästi tuon jälkeen alkoi puhekin luistaa.Keskimmäisellä tarkistettiin jo ajoissa, muttei ollut tarvetta tehdä mitään. Ja puhekin luistaa jo varsin sujuvasti 1v10kk iässä (useampi sanaisia lauseita).Kolmannella totesi viime viikolla äitiysneuvolassa, että näyttäisi olevan kireä, joten laitettiin viesti lastenneuvolan puolelle. Ensi viikolla lienee lastenneuvola (2 vko iässä) ja toivon, ettei minun tarvitse siellä sitten laittaa kovaa kovaa vasten vaan asialle tehdään jotain (siis vähintään lähete tai aika katkaisuun).Itselläni on hilkkua vaille katkaistu eli 10 v:nä laitettiin katkaisuun, mutta sitten se muutettiin venytysharjoituksiksi. Toimi miten kuten, vaikka puheterapeutti kyllä kuulee edelleen puheestani lievät ongelmat todennäköisesti. Eikä kieli liiku aivan normaalisti vrt. kielijumpat, joissa ei kaikki pysty tekemään.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat