Seuraa 

Lähinnä vertaistukea/neuvoja tässä tarvitsisin. Poikani (1½v) aloitti juuri päivähoidon päiväkodissa. Hän on ollut hyvin sosiaalinen, muiden lasten parissa viihtyvä, iloinen ja rauhallinen lapsi. Nyt joululomalla kuitenkin iski joku outo vierastus-vaihe. Pelkää muita lapsia, takertuu aikuiseen kiinni eikä suostu olemaan kuin sylissä. Päiväkotiin ei meinannut millään jäädä aamulla, rupesi heti itkemään ja meni paniikkiin. Hän on siis ollut vain yhden päivän (4h) nyt päiväkodissa. Ryhmässä on n.15 1-4 vuotiasta lasta. Ajattelin vain, että onko joillakin ollut alku päivähoidossa vaikeaa, mikä on helpottanut siellä viihtymistä jne? Poikani ei ollut edes syönyt aamulla, ei suostunut potalle, eikä huolinut ruokalappoa, ja kaikki nämä asiat sujuvat kotona mutkitta! Tutustumiskerralla kuukausi sitten ei ollut mitään ongelmaa. Mitähän tässä voisi tehdä? Ajattelin pitää häntä hoidossa vain n.4h/päivässä näin aluksi.Olisin kiitollinen, jos joku viitsisi kommentoida/antaa neuvoja.

Kommentit (5)

heissan!kaipaisimme myös vinkkejä lapsen oikeenlaiseen tukemiseen päiväkodin asioissa. Poika on tosi suuressa ryhmässä jossa pääosin 3 poikaa leikkii tiiviisti keskenään. Meitin poika on aina se " ulkopuolinen" kun ne 2 muuta poitsua leikkii keskenään. Poikamme ei kuulemma leiki muiden lasten kanssa ollenkaan, eli varsinaista kaveria (yhtä) ei hänellä ole. Vaikeaa voi siis olla koko päiväkodin " kaari" lapsella, meidän poika ei ole koskaan kiljunut riemusta päiväkotiin mentäessä. Saa ainoana lapsena niin hyvää " serviceä" vanhemmiltaan, ettei päiväkoti varsinkaan maanantaisin tahdo maistua. Mutta, miten tukea lasta jotta saisi sen yhden tärkeän kaverin sille tässä vaiheessa? kun ei tosiaan leiki kun kahden muun pojan kanssa ja jää ulkopuoliseksi siinä porukassa helposti...kuinka saada lapsi ottamaan huomioon " kaikki" muut lapset tai edes muita kun ne joiden kanssa enimmäkseen leikkii. Meillä ei kotona juuri lapsia käy ja sitä rataa...

Meillä pojat olivat hoidossa vuorotyöni takia(tein välillä puolikastakin) todella vaihtelevasti. Välillä oli 5 pv/kk, välillä 10 pv ja enimmillään ehkä 15 pv/kk:ssa, siis todella vähän. Liekö tämäkin vaikuttanut sopeutumiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

onko teillä kotona mahdollisesti sattunut jotain joka voisi vaikuttaa? lapsenne on vielä todella pieni, meillä aloitettiin päiväkodissa 3 vuotiaana ja koko ensimmäinen vuosi tuntu vaikealta, ei halunnut lähteä aamuisin, oli " maha kipee" ym. Meidän lapsi vaan ei yksinkertaisesti viihdy päiväkodissa ja kai meidän on se vaan hyväksyttävä. Arvaa meniskö poika ollenkaan sellaseen " laitokseen" jos olis rahaa riittävästi/ joku tuttu lastenhoitaja kotihoidon puolella! Päiväkoti on tosi kauhea paikka monelle lapselle jonka täytyy siellä koko ajan ylittää itsensä tullakseen " suosituksi" ja huomatuksi. Meillä on jatkuyva huoli pojan pärjäämisestä siellä. Hoitajilta saa ristiriitaista tietoa päivän tapahtumista yms. Unettomia öitä nukutaan vähän väliä vaikka poika on kohta 5v. Ajattele! Elämä on kovaa pienille lapsille, eikä lasta monesti oikeastaan pysty kovin paljon auttamaan...

Meidän pojat aloittivat hoidon ryhmiksessä ollessaan 1v 4kk ja 2v 9kk. Olin ajatellut, että nuoremmalla alkaa homma varmasti sujua mukavasti, koska ei ollut juurikaan koskaan vierastanut. Mutta toisin kävi. Isommalla ei ollut ongelmia. Hän jäi aina reippaasti hoitoon ja söi hyvin ym. Mutta pienempi jäi hoitoon itkien todella pitkään, en edes muista (olivat hoidossa tasan vuoden, kunnes jäin äit.lomalle, eikä poika tainnut koskaan jäädä niin, etteikö olisi ollut kasvoilla hieman surullinen ilme). Ekoina päivinä ei syönyt, itki paljon. Oli aivan reppana. Ja tämähän tuntui äidistä AIVAN KAMALALTA!!! Olin aivan valmis heti ekojen päivien jälkeen vaihtamaan hoitopaikkaa. Tuntui oudolta, että lapsi vain ikävöi. Olin itse nuorena paljonkin hoitanut vieraita lapsia, ja aina löytyi keino viihdyttämiseen. Mutta hoidossa oli paljon pieniä ja vähän sylejä. Lapsi kyllä kiintyi yhteen hoitajaan, joka sitten aamulla oli vastassa ja poika halusi hänen syliinsä, kun hän ojensi kätensä. Mutta edelleen (hoidon aloituksesta kulunut pian 3v.), kun ajattelen asiaa, tulee hieman ahdistava ja haikea olo. Ja poika (nyt 4v.) ei MISSÄÄN NIMESSÄ halua ikinä hoitoon. Välillä mietin, että oliko hoito (äidistä ja isästä erossa oleminen)tälle lapselle huono asia. Ei mielellään jää hoitoon edes tutuille. Itkee asiaa jo moneen kertaan, ennen kuin joutuu jäämään. Varsinkin yön erossa olo vanhemmista on vaikeaa. Ehkä se toisaalta liittyy nyt ikäänkin, oli välillä jo helpompi asia. Mutta en kyllä enää veisi lapsia hoitoon. Mieluiten ottaisin kotiin hoitajan, että edes paikka oisi tuttu ja turvallinen.Että kai hoidon aloituksen sujuminen on luonnekysymys. Toiset herkempiä ikävöimään ja heidän vaikeampi olla erossa vanhemmistaan. Toiset taas ovat, kuin mitään uutta ei olisi tapahtunutkaan.

Poikani (kuukautta vaille 3) on ollut nyt vuoden verran perhepäivähoitajalla. Hänen ryhmässään on kolme muutakin poikaa, pari vähän vanhempaa ja yksi pieni. Poika on kyllä sopeutunut hoitoon ja kai viihtyykin siellä, mutta varsinkin pidempien vapaiden jälkeen alku on aina hankalaa.Olen huomannut, että aivan viime aikoina pojalle on tullut hoitoonmenoahdistusta myös viikonlopun jälkeen. Hän puhuu hoitopaikastaan aina reippaasti ja iloisesti, mutta kun on lähdön paikka, ei hän haluaisikaan mennä. Meidän poika on luonteeltaan hyvin rauhallinen ja ujo ja selvästi nauttisi, jos saisi olla kotona. Ei hän (ainakaan vielä) näytä kaipaavan toisten lasten seuraa.Minuakin aina välillä huolettaa, miten tuo poika löytää itselleen kaverin, kun hoidossa nämä kaksi vanhempaa poikaa on kuin " paita ja peppu" eikä heidän leikkeihin pääse mukaan. Vielä toistaiseksi poikani viihtyy itsekseen, mutta mitenkäs sitten, kun hän kaipaisi kaveria. Jääkö hän aina tässä ryhmässä ulkopuoliseksi?Tämä ei nyt ollut varsinaisesti vastaus alkuperäisen kirjoitukseen. Halusin vain tuoda esiin sen, ettei kaikki lapset mene " riemusta kiljuen" hoitoon aamuisin.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat