Seuraa 

Kommentit (4)


Uudet EU-jäsenmaat (Viro, Latvia, Liettua, Puola, Unkari, Tshekki, Slovakia, Slovenia, Malta ja Kypros) eivät vielä sovella Schengenin sopimusta, joten rajatarkastukset säilyvät toistaiseksi uusien ja vanhojen jäsenmaiden rajoilla.Uuteen EU-jäsenmaahan matkustettaessa Suomessa asuva ulkomaalainen, joka ei ole EU:n kansalainen, tarvitsee passin ja voimassaolevan viisumin, mikäli hän on sellaisen maan kansalainen, jolla on oltava viisumi ylittäessään EU-jäsenvaltioiden ulkorajat.Suomessa oleskeluluvalla asuva ulkomaan kansalainen voi liikkua Schengen-maiden välillä vapaasti, kuitenkin enintään 90 päivää kuuden kuukauden jaksolla. Vastaavasti tämä oikeus koskee toisessa Schengen-maassa tämän maan myöntämällä oleskeluluvalla asuvan oikeutta liikkua Suomessa. Schengen-maat ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Hollanti, Belgia, Luxemburg, Saksa, Itävalta, Ranska, Espanja, Portugal, Italia ja Kreikka.Esimerkiksi Suomessa oleskeluluvalla asuva Venäjän kansalainen saa matkustaa Schengen-alueella Schengenin jäsenvaltion myöntämällä luvalla, tässä tapauksessa Suomen myöntämällä oleskeluluvalla. Kuitenkin mikäli hän matkustaa EU-jäsenmaahan, joka ei ole Schengen-sopimuksessa (uudet EU-jäsenmaat, Iso-Britannia, Irlanti), hän tarvitsee passin ja voimassaolevan viisumin. (EU:n neuvoston asetus 539/2001.)Virallisella henkilökortilla matkustaminen on mahdollista vain EU-maiden omille kansalaisille. Matkustusoikeus henkilökortilla liittyy EU-jäsenyyteen, ei Schengen-jäsenyyteen. Schengen-jäsenyys tarkoittaa, että rajatarkastukset sisärajoilla on poistettu.Vastaavasti Pohjoismaiden välillä voivat muulla henkilöllisyystodistuksella matkustaa vain Pohjoismaiden kansalaiset.Käykääpä kurkkimassa www.uvi.fi tai www.ulkoministerio.fi-Linda-että jos naimisissa oleva pariskunnasta toinen kuuluu EU-maihin saa mukana oleva siippa kulkea ilman viisumia hänen kanssaan siis. Käytännössä olen kokeillut ja ei toiminut. En tiedä toimisko nykyään, kannattaa tiedustella viranomaisilta. Mitä tuostakaan artiklasta on hyötyä, kun käytännössä se ei toimi... suututti todella kun lentovirkailijat ei yhtään asiaa " tienneet" ja tämä laki on ollut voimassa vuosia... löytyy/löytyi EU-tiedote lehtisestä " EU-maissa matkustaminen"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nimittäin viime kesänä kävi niin, että miehen piti lähteä esiintymään eräille festivaaleille Tallinnaan ja viisumin saanti karahti siihen, että Viro ja Samoa eivät ole virallisesti vaihtaneet matkustusasiakirjoja. Joten rajavartijat eivät siis päästä maahan, kun eivät tiedä, millainen Samoan passi on. Siihen ei auttanut edes pysyvä oleskelulupa Suomeen.Ja kaikki EU-maathan eivät kuulu Schengen-sopimuksen piiriin, tietääkseni. Aina kannattaa tarkistaa suoraan lähetystöstä.

Eli olen miettinyt (ihan muuten vaan, ei mitenkään ajankohtaista tai muuta), että tarvitseeko turistit viisumin erikseen jokaiseen Eu-maahan. Jos vaikkapa haluaa samalla reissulla käydä Briteissä, Ranskassa ja Hollannissa (ihan mitkä maat tahansa) niin pitääkö olla erikseen viisumi jokaiseen maahan vai onko olemassa jotain " yleisviisumia" ?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat