Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Olemme suunnittelemassa taloa ja tämän hetkinen ongelma on kuraeteisen paikka. Eli tulisiko se perinteisesti kodinhoitohuoneeseen vai erilliseen tilaan ns. pääeteisen viereen. Meillä on kolme pientä lasta ja koira, jotenkin mua häiritsee ajatus, että olisi kaksi sisäänkäyntiä ja vaatteet aina väärässä paikassa. Mutta kertokaahan kokemuksia ja mielipiteitä. Te joilla on erillinen kuraeteinen, niin minkä kokoinen se on?

Kommentit (8)

Kyllähän se taitaa olla niin, että jokaisessa perheessä on omat tavat ja tottumukset, mutta kaikista viesteistä olen saanut vinkkejä omaan suunnitteluun. Kiitos niistä!Alan kallistumaan siihen suuntaan, että meille tulisi " pääeteisen" viereen liukuovilla erotettu kuraeteinen ehkä n. 6 neliötä, johon tulee ns. arkivaatteet ja harrastetavarat sekä tietty kuravaatteiden pesu ja kuivaus paikat. Kodinhoitohuone tulee alakertaan pesuhuoneen viereen, koska saunavieraat ovat meilla suhteellisen harvinaisia ja käytännöllisyys on tälle äidille tärkeitä, laiska kun olen :) Nykyisessä talossamme pyykkihuolto on eri kerroksessa kuin keittiö ja olohuone (missä suurimman osan päivästä vietämme) minkä olen kokenut hankalaksi. Tuo idea, että kuraeteiseen olisi oma sisäänkäynti, olisi kyllä hyvä, mutta meidän suunnittelemaan talomalliin se ei valitettavasti taida sopia.Lisää vain ideoita kehiin!

Minusta saunaan tai sen pesuhuoneeseen ei mennä kodinhoitohuoneesta. Se ei voi olla koskaan niin nätti että vieraat voi päästää sen läpi saunomaan. Meillä saunaan mennään erillisestä pukuhuoneesta mikä on taas tv/takkahuoneen jatkeena. Tässä jo haaveilemassani talossa yläkerrassa olisi lastenhuoneet, tv-huoneeksikin soveltuva iso aula, kylpyhuone ja vaatehuolto. Alakerta taas olisi sitä " parempaa" tilaa missä olisi sauna ja takkahuone. Kuraeteinen olisi luonnollisesti eteisen vieressä kun vaatehuolto olisi yläkerrassa. Olisipa siinä unelmien vaatehuollossa myöskin tuuletusparveke missä vaatteet kesällä kuivaisi ja tuulettuisi.Minä en ainakaan vaatefriikkinä kuivaa läheskään kaikkia vaatteita lingossa. Ehkä noin 30% päivittäisetä pyykistä soveltuu rumpukuivaukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitäs sanotte tällaisesta, oisko käytännöllinen? Eli: yksi tuulikaappi, jonka pinta-ala ois noin 5 neliötä. Sinne, heti sisäänkäynnin eteen, kurasyöppö. Toiselle seinustalle sitten kaakelit seiniin ja lattiaan ja sinne lavuaari, rättipatteri, oskarinoksa ja naulakoita esim. kurahousuille yms. Sitten toiselle reunustalle tuulikaappia tilaa kuivien kenkien säilytykseen ja niille ulkovaatteille, joita eniten käytetään. Muuten tuulikaapissa ois kivilaattaa lattia ja lattialämmitys. Tuulikaapista tullaan aulaan, ei siis eteiseen, mutta aulassa on sitten kyllä erillinen kaappi vieraiden takeille ja niille vaatteille, joita perhe vähemmän käyttää.

Talomme on pikkuhiljaa valmistumassa, ja kuraeteiseen ja khh:n liittyivät minun ehdottomat vaatimukseni. Eli kuraeteinen pääsisäänkäynnin yhteydessä, ei kahta sisäänkäyntiä. Tuulikaapista on liukuovella erotettu eteinen, jossa pesuallas kuravaatteiden yms. huuhteluun, vaatekaapit, paljon naulakoita, rättipatteri ja muuta kuivausmahdollisuutta. Liukuovi kiinni kun vieraat tulee ja vieraiden vaatteet (ja varmaan meidän aikuisten) " hallin" vaatekaappiin.Kodinhoitohuoneen sijainti on kaikkein järkevin lähellä vaatteiden säilytystä, eli yläkerrassa jossa myös makuuhuoneet ja kylppäri. En keksi miksi sen pitäisi olla uloskäynnin yhteydessä.Meillä ei tässä maaliskuussa valmistuneessa talossa ole näin, ikäväkyllä. Meillä kodinhoitohuoneeseen mennään samoilta portailta kun eteiseen. Lapset käyttävät sitä ovea, samoin omat ulkoiluvaatteet on siellä. Paremmat takit eteisessä(se meidän siisti eteinen). Minusta kodinhoitohuoneeseen pitää ehdottomasti olla kulku varsinaisen sisäänkäynnin lähistöltä tai mieleltään samoilta portailta.Jos nyt kuitenkin saisin valita(ehkä seuraavaan taloon...). Tulisi meille eteinen mistä liukuovella rajattaisiin " toinen" eteinen. Siellä olisi pelkkiä avohyllyjä tms. kiskosysteemi hyllyille, tangoille jne. Lisäksi siellä olisi kurapiste, paikka märille saappaille, haalareille jne. Sinne saisi kaikki ulkoiluvaatteet piiloon. Silloin olisi vain yksi " eteinen" ja kaikki vaatteet aina samassa paikassa. Kuraiset vain siististi omassa eteisessään. Ja tietysti omat kaapistot paremmille takeille, vieraille jne.Ja sitten siihen uuuteen lemppariini eli vaatehuoltoon. Haluaisin riittävän ison vaatehuoltohuoneen. Siellä olisi pesukone+kuivausrumpu ja riittävästi tilaa pyykinkuivaustelineelle, mankelille, samoin kuivauspaikka mm. lakanoille. Lisäksi samassa tilassa pitäisi olla säilytyspaikat puhtaille vaatteille. Vaatehuoltoon olisi kulku kylpyhuoneesta. Vaatehuoltoon voisi vielä villeissä kuvitelmissa liittää pukeutumistilan *huoh*Tälläisiä suunnitelmia. Kunhan vain saisi tuon rakentajan suostumaan toisen talon rakentamiseen:-))

Näin kaikki ulkovaatteet ja kengät on samassa paikassa ja kulku selkeästi aina samasta paikasta. Itse en ihan erillistä tilaa kuraeteisestä tekisi, vaan juuri nuo liukuovet voisivat hyvin erottaa sen eteisestä/tuulikaapista.Meillä on tuulikaapin yhteydessä kurapiste, erillisistä liukuovista luovuin, koska tila olisi ollut liian pieni ja hankala käyttää niiden kanssa. Nyt tuulikaapissa on 1,5m peililiukuovikaapistoja kuivalla puolella ja vajaa 1m syvyinen kurapistepuoli (jossa sitten kurasyöppö, pesuallas, oskarinoksa sen yläpuolella ja kuivauspatteri ja naulakoita). Eli meillä selkeästi liian pieni tila laittaa erilliseksi (koko tuulikaappi pituus 1,6mxhitusen vajaa 3m leveä). Lisäksi liukuovikaappeja löytyy lisää eteisen puolelta, kuten myös naulakoita ja vieraiden vaatesäilytys. Tuulikaapissa meillä sitten säilytetään lähinnä kenkiä, kypäröitä, hanskoja, luistimia, mailoja jne. Tuulikaapissa myös huuhdellaan ja kuivataan likaiset ja märät ulkovaatteet. Eteisessä on sitten muuten takkien ja lakkien säilytys. Ideana on säilyttää tilassa ne vaatteet jotka siinä tilassa puetaan/riisutaan (kengät siis tuulikaapissa).Kodinhoitohuoneessa meillä on sitten tilaa enemmän. Siellä myös säilytetään puhtaita liinavaatteita ja pyyhkeitä. Kuivaustilaksi meillä riittää pari pyyhetankoa, koska melkein kaikki kuivatetaan kuivausrummussa. Lisäksi tilaa käytetään pukuhuoneena pesuhuoneeseen mennessä. Meillä tämä on kätevää, sillä näin likaiset vaatteet jäävät valmiiksi siihen tilaan missä ne säilytetään ja pestään. Koska kodinhoitohuone on meillä pyykin käsittelyn ja puhtaan pyykin säilytyspaikka, sekä pesuhuoneen puketumistila (tosin pesuhuoneessa on myös pieni tila, jossa penkki ja naulakko) en todellakaan haluaisi tilaan likaisia ulkovaatteita ja hiekkaa lattialle kulkemaan.

Eli ylä (varsinaisessa asuinkerroksessa) meillä oli edellisessä talossa kodinhoitohuone makuuhuoneiden ja yhden pesuhuoneen/vessan yhteydessä ja alakerrassa saunatilat, joissa oli erillinen pukuhuone (tosiaan vaikka vieraiden kanssa käyttää). Meillä tuo oli ongelmallinen, sillä kummasti meillä pukuhuoneeseen jäi vaatteita lojumaan ja matka kodinhoitohuoneeseen tuntui " pitkältä" . Tosin taitaa tuo olla meidän aikaansaamattomuutta ja sotkuisuutta.Nykyisessä talossa kodinhoitohuoneen kautta pesutiloihin meno sopii meidän perheelle paremmin. Vaikka tulisi vieraitakin, niin nopeammin minä tuon kodinhoitohuoneen siivoan (siellä kun paikat likaisille vaatteille ja oma roskis ym. on valmiiksi), kuin edellisessä paikassa erillisen pukuhuoneen. Meillä tosin kodinhoitohuoneessa ei koskaa pahemmin kuivatella pyykkejä (yleensä käytetään kuivausrumpua) ja nekin harvat siististi seinätelineessä, eli kuivumassa olevat pyykit eivät sitten esteettisesti haittaa.

Kurahuoneen sisäänkäynti on autokatoksesta ja lähellä varsinaista pääsisäänkäyntiä. Kurahuoneesta pääsee suoraan " pääeteiseen" , ei muihin huoneisiin. Meillä kurahuone on 6 m2 ja sinne tulee mm. kurapiste ja rättipatteri sekä liukuovikaapistoja ja laatikollinen istuintaso esim. lasten pukemista varten. Kurahuoneessa on tarkoitus säilyttää kaikki perheen ulkoiluun liittyvät vaatteet, kengät, asusteet sekä monot, luistimet yms. Pääeteisessä on erikseen liukuovikaapisto, jossa pidetään sitten paremmat vaatteet, kengät ja asusteet.Kodinhoitohuone meillä tulee talon yläkertaan, jossa on kaikki makuuhuoneet. Eli puhdas pyykki käsitellään omassa vain siihen tarkoitukseen tehdyssä tilassa. Saunan ja pesuhuoneen yhteyteen tulee erillinen pukuhuone, vieroksun myös kovasti käyntiä saunaan kodinhoitohuoneen kautta.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat