Vierailija

Kuten otsake jo kertookin on meidän vauvalla edelleen silmissä ja iholla keltaisuutta! Tänään otetttiin verikoe tarvitseeko tehdä jotain. Onko muilla kokemuksia tuon ikäisen vauvan keltaisuudesta ja aiheuttiko se jotain valohoitoa tms???Huolestunut äiti

Sivut

Kommentit (23)

vakuuttaneet että niin kauan kun arvot pysyvät sallituissa rajoissa, mitään hätää ei ole. Ja mä en sanonut että ap:n vauvalla ei missään tapauksessa ole aivovauriota, vaan että on epätodennäköistä että niin olisi käynyt, koska todennäköisimmin ne arvot ei ole kerenneet nousta niin korkealle, ne kun ei kovin nopeasti kuitenkaan nouse. Ja että on turha pelotella hätääntynyttä ap:ta, joka varmasti on jo googlettanut kaien mahdollisen keltaisuuteen liittyen ja päätynyt varmaan munuais-ja elinsiirtoliiton sivuille. Ja se on se suurinpiirtein pahin mitä voi tapahtua että siihen yhdistykseen tulee tarvetta liittyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

mitenkäään pelottelematta, tiedän tapauksia, joissa terveydenhoitaja ei ole puuttunut rittävästi vastasyntyneen keltaisuuteen- lapset ovat bsairastuneet ikterukseen, joka saattaa aiheuttaa aivovaurion.

Ikteruksesta johtuva aivovaurioon usein lievä ja näkyy mm. kehitysviiveinä, yleensä motoriikassa.

Tässä tapauksessa asia on hoidossa ja labrat otettu, joten asiaa tutkitaan. Keltaisuuteen tulee silti suhtautua vakavasti.

t.th

ja kyllä, kauan kestänyt keltaisuus saattaa aiheuttaa aivovaurion, ei viikon, kahden kestänyt keltaisuus. Mielestäni 6 viikkoa on jo aika pitkä aika, jos asiaan ei olla puututtu.Jos vauvasi kakkaa noin harvoin on poistuminen todella hidasta. Meille synnärillä käskettiin antamaan lisämaitoa, jotta kakkaa tulee useasti ja bilirubiini poistuu vauvan elimistöstä. Kannattaisiko sinunkin kokeilla tätä keinoa?

Ensinnäkin jos vauva saa riittävästi rintamaitoa, on ihan turha pilata hyvin alkanutta imetystä antamalla sama määrä maitoa korvikkeena. Vauva kun ei periaatteessa syö enempää kuin masuun mahtuu ja silloin kun masu on täynnä, se on täynnä, oli se maito äidinmaitoa tai korviketta. Se korvikemaito ei huuhdo vauvan elimistöä yhtään sen paremmin kuin äidinmaito siinä tapauksessa että syöty maitomäärä on molemmissa tapauksissa sama.

Kellastuneellakin lapsella voi kellertää myös silmänvalkuaiset silloinkin kun kyse ei ole mistään vakavasta, " normaalisti kellastuneella" vauvallakin keltaisuus voi näkyä myös silmistä.Oksenteleeko/ pulautteleeko sun vauva? Kyllä mä vaatisin lääkäriä tutkimaan vauvan varmuuden varalta ajoissa ihan siltä varalta että kyse olisikin jostain sairaudesta. Soita synnärille ja pyydä saada tuoda vauva näytille

Pissa vaaleata ja kakkii kellertäviä löysiä kakkoja tosin kakat tulee harvakseltaan 2 - 4 pvän välein. Muuten pirteä herää ite syömään ja jaksaa seurustella jne.

Vierailija:

Lainaus:


mitenkäään pelottelematta, tiedän tapauksia, joissa terveydenhoitaja ei ole puuttunut rittävästi vastasyntyneen keltaisuuteen- lapset ovat bsairastuneet ikterukseen, joka saattaa aiheuttaa aivovaurion.

Ikteruksesta johtuva aivovaurioon usein lievä ja näkyy mm. kehitysviiveinä, yleensä motoriikassa.

Tässä tapauksessa asia on hoidossa ja labrat otettu, joten asiaa tutkitaan. Keltaisuuteen tulee silti suhtautua vakavasti.

t.th
Se bilirubiini saa olla aika korkealla kuitenkin ennenkuin mitään vaurioita syntyy. Ja kun ap:n vauvalta on labrat otettu niin asia on hoidossa. Mä tiedän tasan tarkkaan että terkkarit ei ota aina lapsen keltaisuutta vakavasti, siksi mäkään en saanut lasta hoitoon ennekuin kuusiviikkoisena neuvolalääkäri löysi vauvalta turvonneen maksan ja pernan. Viisi minuuttia ennen lääkärille menoa vauvaa punnitessa terkkari vielä selitteli jotain äidinmaitokeltaisuudesta...

Mun mielestä on kuitenkin turhaa ja julmaa heti ruveta etsimään niitä kaikkein pahimpia vaihtoehtoja kuten mahdollinen aivovaurio, kun ap varmasti on jo muutenkin suurinpiirtein sairaana huolesta tai ainakin hädissään siitä että vauvalla olisi jotain pahasti vikana. Se aivovaurion riski toki on, mutta ap:n vauva jaksaa kuitenkin syödä ja seurustella joten on melkoisen epätodennäköistä että bilit olisi vielä niin vaarallisella tasolla.

hiukkasen koholla olevat bilit eivät käytännössä aiheuta mitään vaaraa lapsen aivoille, kunhan ovat sallituissa rajoissa. ja jos eivät ole, niitä pystytään kyllä hoitamaan.

Oli sinivalohoidossa 4 päivää. Päästii kotiin viidentenä päivänä. Kotiinpääsyään seuraavana päivänä rupesi kellastumaan uudelleen, tai siis keltaisuus lisääntyi. Käytiin lastenosastolla ja mitattin arvoja. Olivat silloin aika korkeat. Taas valohoitoon ja aivokuvauksiin. Samalla ultrattiin vauvan vatsa. Nuo kuvaukset sen takia, että joissain tapauksissa aivot kärsivät keltaiasuudesta jos se jatkuu pidempään. Kuulemma harvoissa tapauksissa.Tytöllä kesti tuo keltaisuus pari kuukautta, vaikka arvot normalisoituivatkin aiemmin. Ja normaali lapsi oli, eikä tiedetty oikein mistä tuo kelataisuus johtui.

Vastasyntyneen keltaisuus

Keltaisuus on yleinen ja tavallisesti vaaraton oire vastasyntyneellä lapsella.Vastasyntyneen keltaisuutta hoidetaan sinivalossa.

Tavallisesti keltaisuus ilmenee kahden tai kolmen vuorokauden iässä terveillä täysiaikaisilla lapsilla. Useimmissa tapauksissa keltaisuus on lievää ja häviää itsestään. Riittävä ruokinta ja hyvä suolentoiminta saattavat nopeuttaa oireiden häviämistä. Myös auringonvalo nopeuttaa bilirubiinin poistumista kehosta.Ennenaikaisesti syntyneet lapset kellastuvat useammin. Kellastuminen alkaa myöhemmin ja kestää yleensä kauemmin.

Tärkeimmät syytUseimmilla lapsilla keltaisuus johtuu maksan kypsymättömyydestä. Keltaisen värin aiheuttaa elimistöön kertynyt bilirubiini, joka on hemoglobiinin hajoamistuote. Normaalisti maksa poistaa sen verenkierrosta. Vastasyntyneellä bilirubiinia kerääntyy vereen kunnes maksa alkaa toimia hyvin.Joissakin tapauksissa rintamaito aiheuttaa keltaisuutta. Tällainen keltaisuus ilmaantuu noin viikon iässä ja saattaa kestää yli kuukauden. Se ei kuitenkaan ole vaarallista.Keltaisuus voi johtua myös äidin ja lapsen veriryhmien erilaisuudesta, jolloin se on usein voimakasta ja lapsi kellastuu nopeasti syntymän jälkeen.

HoitoTarvittaessa vauvasta otetaan verikoe, josta selviää veren bilirubiinipitoisuus. Voimakas keltaisuus vaatii sinivalohoitoa. Valohoidon aikana vauva pidetään ilman vaatteita silmät suojattuina sinivalolampun alla. Yleensä valohoito kestää 1¿3 päivää, kunnes bilirubiini on riittävästi laskenut.Joskus tarvitaan nopeammin vaikuttavaa hoitoa, jos keltaisuus on hyvin voimakasta (useimmiten johtuen veriryhmien erilaisuudesta). Tällöin vauvalle tehdään verenvaihto bilirubiinin poistamiseksi elimistöstä. Tämä on kuitenkin harvinaista.Hoitamaton voimakas keltaisuus on lapselle vahingollista.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat