Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Kommentit (7)

Lasten synttärijuhliin käytetään nykyään turhan paljon rahaa. Välillä tuntuu etteivät pelkät kotisynttärit riitä. Ja vieraitakin kutsutaan paljon. Koko päiväkotiryhmän tyttöjen kutsuminen menee mielestäni överiksi. Kyllä pienetkin lapset oppivat ymmärtämään miksei juuri häntä kutsuttu juhliin.

Se joka lähtee kilpajärjestelyihin, lähtee sitten. Mielestäni tämä kuuluu just tasantarkkaan niihin asioihin joista ei kannata miettiä että pitäisikö luopua tällaisesta vaiko eikö, sillä kasvatus on - luojan kiitos - vielä jokaisen perheen oma asia. Jos tuntuu että paineet synttäreistä kasvavat, jokaisen aikuisen omalla vastuulla on miettiä miten paineiden kanssa tulee juttuun tai miten muuttaa käytäytymistään. Eihän sitäkään voi kieltää, että toiset ostavat ylioppilaslahjaksi lapselle auton ja toiset rannekellon. Tai että toiset perheet lomailevat parvekkeellaan ja terassillaan ja toiset lentävät Uuteen Seelantiin. Jokaisen on etsittävä oma "tolkkunsa" asioille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllä lapset ainakin ennen tyytyivät ja iloitsivat tavallisista kotona pidettävistä synttäreistä.Ne ovatkin paljon kodikkaampia ja mukavampia kuin mikään extreme.Taitaa olla aikuisten juttuja kaikki turha lasten elämässä,eivät lapset sellaista vaadi.

Minä olen yrittänyt saada lapset pitämään synttärinsä muualla kuin kotona, jotta pääsisin helpommalla. Vaan kun lapset eivät halua HopLoppiin tai Mäkkäriin tai elokuviin ja Raxiin tai minnekään. Haluavat juhlia kotona, koska siellä on parhaat kemut; syömiset oman laatimansa listan mukaan, leikit ja ohjelmat, ja teema tietenkin aina. Itse olen lapseni tähän opettanut neulomalla roolivaatteita aikoinaan yötä myöten ja nyt on vaan kestettävä :) Toisaalta ihan kivaa, koska tunnelma on aina rento ja hauskaa riittää - tosin niin riittää sitä hommaakin! 

En ymmärrä, miksi jostakin tavallisista, kaikkien keskituloisten ulottuvilla olevista Hoplop-synttäreistä yms. on yhtäkkiä tullut muka kilpavarustelua? Jokaisenhan pitäisi ymmärtää, että perheet järjestävät synttärit siellä, koska eivät jaksa niitä kotona järjestää, eikä kyse ole todellakaan siitä, että haluttaisiin saada lapsen kavereiden naamat vihertämään kateudesta! Siivous, tarjoilut, ohjelma yms. voivat olla työssäkäyvälle rankka ylimääräinen rupeama, varsinkin jos lapsia on useampi. On paljon helpompaa hankkia synttärit valmiina. Toinen syy on ainakin pk-seudulla tilanpuute. Läheskään kaikkien ahtaisiin asuntoihin ei mahdu kymmentä juhlijaa.

Meillä on aikaa ja tilaa, joten pienille järjestetään aina tavalliset kotisynttärit. Ja kyllä, ongintaakin järjestetään, joten jokainen vieras saa sen paheksutun parin euron kaverilahjankin ;) Enpä ole koskaan edes ajatellut, että jonkun vanheman naama saattaa mennä nutturalle, kun annamme lapsille ongintapalkintona vaikka tikkarin ja tarran... Hirveetä pröystäilyä! :D Muutakin ohjelmaa järjestetään, kuten rikkinäistä puhelinta, pullon pyöritystä, vettä kengässä, aasin häntää, sokkoa, limbokisaa jne ja lapset tykkäävät hirveästi. Niiden järjestäminen ei maksa mitään ja niiden järestämistä voisi oikeastaan pitää kulttuuritekona. Jo 70-luvulla näitä samoja leikkejä leikittiin omilla ja kavereideni synttäreillä ja mielestäni leikkikulttuuria tulisi siirtää uusille sukupolvillekin tai muuten perinneleikit kuolevat. Kun kysyy lapsilta, että haluatteko leikkiä sitä tai tätä, kaikki yleensä hyppivät ja kiljuvat ilosta. Eivätkös juhlat ole kuitenkin juhlat lapsellakin ja juhlien kuuluu erottua tavallisesta arjesta. Ja tavallisena arkena leikki on aina vapaata, eikä ohjelmoitua.

Jos minun lapseni pääsisi ökyrikkaan perheen ökysynttäreille, olisin vain iloinen. Tärkeintä on se, että lapsella on ystävä, joka on halunnut hänet kutsua, ei synttäreihin käytetty rahamäärä. Jokainen varojensa mukaan. Pitääkö aina olla niin kateellinen?

Isommille 10+ lapsille järkkäämme yleensä jotain muuta, eli he ovat saaneet kutsua max 4 kaveria haluamaansa paikkaan, esim. huvipuistoon. Vanhin teini kävi viimeksi enää vain leffassa yhden kaverinsa kanssa, kun alkaa olla jo kasvanut yli lastenkutsuiästä.

Noista ohjeista: jos joku mielestäni ON oikea hetki käyttää kerta-astioita se on juuri lastenkutsut. Ihan turha olla kauhean paavillinen tässä.  Jos kotona järjestää on mukavaa kun siivoaminen on yksinkertaista.

Olemme pitäneet synttäreitä ulkona, ja se on ollut hyvä ratkaisu. On tilaa leikkiä, paistaa makkaraa jne. Edullistakin on pihasynttärit ja vanhemmat on tyytyväisä kun kersojen ulkoilutus thoituu samalla. Joku makkaranpaisto on monellekin varsinainen elämys ja kohokohta.

Olemme joskus myös pitäneet hoplopsynttärit. Ei niissäkän mitään vikaa ole ollut paitsi hinta.

Lahjoja ei ole vieraille annettu. Ei taida olla se tärkein juttu. Se on itsestä kiinni mihin lähtee. 

Huhtikuussa järjestän 8 vuotta täyttävälle tytölleni synttärijuhlat. Juhlavieraille on luvassa simppeliä ohjelmaa eli leikkejä esim. vettä kengässä, aasinhäntä, sokkelopiirrustusta ja tietysti vapaata leikkiä barbeilla, nukkekodilla, pikku figuureilla jne. TV ja tietokone eivät kuulu synttärikemujen ajanvietteeksi, ne pysyvät  visusti kiinni. Evääksi on tietysti perinteinen mansikka- kermatäytekakku, keksejä ja limua + poppareita ja jotain namuja. Synttärikemuilla en päätäni pahemmin rasita, riittää mukavat leikit ja herkuttelut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat