Seuraa 

Sivut

Kommentit (24)

Minusta alle 6 vuotias on niin pieni, etten antaisi ulkoilla yksin. Minusta sen ikäisen lapsen voi päästää isomman lapsen kanssa puistoon, jonka voisi päästää yksinäänkin. En antaisi 5-vuotiaan lähteä isomman sisaruksen tai ystävän kanssa puistoon, vain aikuisen kanssa. Minusta on väärin sälyttää valvontavastuu isommille sisaruksille, vaikka lapsi olisi halukas vahtimaan toista lasta. Lapsi on kuitenkin lapsi. Kännykkä ei ole riittävä ulkoiluturva, jos lapsi vaikka putoaa veteen ja hukkuu tai putoaa puusta jne. Vastuu on aina aikuisella!

Siksi minusta 6v on "rajana", koska periaatteessa 7-vuotiaan pitäisi pystyä kävelemään matkat kouluun yksinään. TOKI on poikkeuksia, jotkut 7 vuotiaat tai vanhemmatkaan eivät selviä koulumatkasta yksin, eikä siinä ole mitään pahaa, mutta eipä silloin ole asiaa ulkoillakaan itsekseen.

Lasteni päiväkodissa yksi 5 vuotias tulee päiväkotiin yksinään joka aamu. Minusta se olisi puhuttelun paikka vanhemmille.

Meillä nelivuotias saa olla rivitalomme yleisellä pihalla ulkona yhdessä 6-vuotiaan isoveljen kanssa ilman vanhempia, mutta kuitenkin ulkoilevat pihassa silleen, että näen seurata tilannetta koko ajan ikkunoista, ts. ovat koko ajan valvonnan alla. Lähipuistoon tai omaa rivaripihaa pidemmälle en kaksikkoa kuitenkaan keskenään päästä ja pysyvätkin hyvin pihassa, kun yhteisistä pelisäännöistä on sovittu. Valvontavastuuta en halua 6-vuotiaalle, minusta on vanhempien tehtävä huolehtia lapsista, ei toisen lapsen. 6-vuotias on ulkoiluissa mukana järjen äänenä, osaa kuitenkin vähän jo sanoa pikkuveljelle mikä on fiksua ja mikä ei tai osaa tulla kertomaan, jos pikkuveli tarvitsee jossain apua, kaatui tms.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä saavat 6- ja 4-vuotias leikkiä yhdessä tai yksikseen rivitalon pihalla, johon näen koko ajan ikkunasta. Aikaisemmin asuimme kerrostalossa. Siellä tämä tuleva koululainen sai harjoitella ulkoilua itsekseen kännykkä turvanaan. Näin yhden pihan osan ikkunasta. Ei olisi tullut mieleenikään päästää neljävuotiasta siellä pihalle ilman aikuista. 6v (pian 7v.) saa harjoitella itsekseen ulkoilua, täällä rivitalossa, talon sellaisellakin nurkalla minne en näe. 4v. tarvitsee minut mukaan, jos haluaa mennä omasta pihapiiristä jonnekin. Minusta on väärin sälyttää valvontavastuu isommalle sisarukselle, ellei kyseessä ole teini-ikäinen isosisarus. 6-vuotiasta käyn silloin tällöin katsomassa ikkunasta. 4-vuotiaan ollessa ulkona seuraan lähes koko ajan sivusilmällä ikkunasta.

Itse näen, että tämä ei ole ikäsidonnainen kysymys vaan lapsen persoonaan ja kypsymiseen liittyvä kysymys. En osaa sanoa ikärajaa. Oma lapsi 5-6-vee, saa ulkoilla vain omassa pihassa yksin, valvonnan alla. Tähän vaikuttaa, miten lapsi tottelee yleensä ja millainen on hänen leikkikäyttäytymisensä. Onko lapsi uhkarohkea vai varovainen, pyytääkö lapsi varmistuksen aikuiselta uusiin asioihin jne.

En päästäisi mihinkään ulkopuolelle, sillä yksin puistoissa tai tietä sinne kulkemassa haasteeksi nousevat odottamat omat yllättävät tilanteet ja haasteet, joita ei ole aikaisemmin turvallisesti aikuisen kanssa kohdattu ja minkä suhtautumiseen lapsella ei ole turvallista tuttua mallia.

Lapsi voi pelästyä jotain, eläintä tai nuorisojoukkoa, autoa jne. mennä pois tolaltaan ja unohtaa turvallisen käyttäytymisen. Esim. juoksee hädissään kotiin suoraan puistosta katsomatta autoja tai oikaisee matkalla ojan yli kohtalokkain seurauksin.

Vanhemmalla on aina vastuu.

 

Oma (turvallinen, ei avoimia kaivoja,rantaa tmv) piha mihin aikuinen näkee ikkunasta ja mistä ei pääse isolle tielle tai muuhun vaaralliseen paikkaan on ok 5-6v lapselle ulkoilla yksin. Jos puistoon ei tarvitse ylittää isoja teitä, eikä sielläkään ole vaarallisia paikkoja matkalla tai itse puistossa ja puisto on lähellä niin se on ok sitten esikouluiässä. Pienempää en lykkäisi isomman vastuulle, tai riippuu tietenkin isomman iästä, mutta en esim. laittaisi 3-4v:tä 6-10v vastuulle. 4v on aivan liian pieni ulkoilemaan missään yksin. Ekaluokkalaisen päästäisin sitten jo vähän vapaammin, mutta kännykkä turvana ja rajat mistä mihin saa mennä määriteltynä. Esim. oma poika ollessaan ekalla sai mennä n.200-300m matkan kaverin luota ja kaverin kanssa saivat vapaasti kulkea meidän ja kaverin pihan väliä, koska ei ollut isoja teitä, eikä muuta vastaavaa matkalla, vain pyörätietä.

Meilä 5v tyttö voi olla omien ystävien kanssa ulkona rivitalojemme pihoilla. Rajat on katsottu läpi minne saa/ei saa mennä. Kaverin vanhemmilla myös rajat omalle tytölleen. 3v pojat päästän ulos 14v isoveljen kanssa hetkeksi etupihalle tai pihamme leikkipuistoon hetkeksi. Jos laitan pyykit/ tiskit sillä aikaa, ja menen perässä lopuksi. Pysyvät hyvin omalla pihalla eivätkä lähde luvattomille paikoille. Minustakin kaikki riippuu lapsen luonteesta ja siitä miten uskoo sovitut asiat. Joskus on tullut eteen tilanne, kun on ollut vietävä joku lapsista sisälle vessaan, niin muut ovat jääneet leikkimään keskenään leikkipuistoomme. Siellä ovat kiltisti leikkineet tai tulleet perässä kotiin. Jos luottamus rikotaan, tulee tietenkin kotiarestia tai muu rangaistus josta opitaan että luottamusta ei saa pettää. Yhteenvetona siis, 5v saa olla yksin , vaikka kyllä häntäkin huutelen välillä, että tiedän missä hän on. 3v kanssa on aina joku mukana. Selkeästi kerrottu :D

>asumme omakotitalossa,rauhallisella alueella. Meillä tyttö 3 v. saa olla ulkona muiden lasten kanssa leikkimässä,ilman aikuisen  valvontaa.Alueella paljon lapsia,joten yleensä aina leikkiseuraa löytyy. Yksin ei päästetä,eikä kyllä ole halunnutkaan. Poika taisi olla 4 v.(nyt 7v.) kun alkoi olla kaverin kanssa ´tuossa omalla pihalla tai naapurin pihalla leikkimässä. 6 vuotiaana on saanut lähteä puistoon samanikäisten kanssa. Pikkusisko ei saa lähteä mukaan. Onneksi omalla pihalla  riittää kaikenlaista puuhaa,että yleensä pysytään kotinurkissa. Käyn kyllä aina välillä tarkistamassa ,että kaikki ovat tallella ja ehjinä. Isommalla on kännykkä,mutta yleensä ei ole ulkoleikeissä mukana. 

Meillä maalla omalla pihalla on muksut olleet 4 vuotiaina jo kovastikki yksin pihalla.. Toki riippuu lapsesta, mutta koskaan ei ole ongelmaa ollut ja lapset ovat pysyneet sovitulla alueella, niin tämä on meillä toiminut :) 6-vuotias joutuu täällä jo kulkemaan kilometrien koulumatkan yksin. 7-vuotias on monesti ollu kaksistaan 3-4 vuotiaan pikkusiskosa kanssa pihalla.. Tokikin ikkunasta vilkuillaan ja ovelta kurkitaan miten menee :)
Ekaluokkalainen saa mennä yksikseen kavereille , mutta tienpäälle en päästäs pelleilemään. Puistoja ei ole lähellä.

 

Tässäkin kannattaa huomioida että toiset lapset ovat jo pienenä tarkkoja ja pitävät tiukasti kiinni sovitusta ja maaseudulla omapiha on aivan eriasia kuin sitten kaupungissa puisto. Meillä koirat vartioivat pihaa, joten ulkopuoliset eivät pihalle pääse ja jos sääntöjä ei toteltaisi nuin hyvin niin sillon jouduttaisiin miettimään asiat uudelleen :) Tähän asti olen voinut luottaa täysin lasten kanssa sovittuihin ulkoilurajoihin ja ekaluokkalainen ei mene edes pihametsään ilman että käy luvan kysymässä :)

Me asutaan myös maalla rauhallisen hiekkatien varressa. Ihan yksin en poikaani 3,5v päästä ulos, mutta odottelee kyllä yksin pihassa, jos  vielä itse puen pienempiä tai on joku pieni homma hoidettavana sisällä. Yleensä vähintään kerran poika käy ovella jo kurkkaamassa, että tullaanko jo. Meillä on pihaa talon molemmin puolin ja poika saa mennä toiselle puolelle taloa yksin leikkimään, jos itselläni on muuta puuhaa toisella puolella. Lapsemme on aina ollut todella varovainen ja tietää, missä oman pihan rajat kulkee. En toki kovin pitkäksi aikaa ihan yksinään uskalla jättää, koskaan kun ei voi tietää, mitä pieni mieli voikaan kehitellä...

Olen antanut 5-vuotiaani ulkoilla yksin rivitalopihassamme. Nyt hän jo kohta 7-vuotias ja pikkusisko juuri 3 vuotta täyttäneenä saa olla hetken isoveljen seuraassa pihalla. Käyn muutaman minuutin välein katsomassa että 3v. tallessa, kun esim. laitan ruokaa. Useimmiten ovat kyllä ikkunan alla jonne nään. 6-vuotiaani haluaisi kokeilla jo yksin kotiin jäämista esim. kauppareissun ajaksi tai kaverin luo lähtemistä naapuritaloon. En ole vielä päästänyt yksin koska ylitettävänä tie. Kohta hänkin aloittaa jo koulun joten valvovan silmän täytyy antaa periksi.

Meidän viisi lasta ovat olleet yksin, kaksin, kolmisin melkein heti, kun jalat vain kantavat, pihalla. Maalaistalossa on toki vaaranpaikkoja lukuisa määrä, mutta kerroin aina paikat, jonne ei saa mennä ja selitin myös, miksi ei saa mennä. Lapsi kuuntelee ja ymmärtää, kun selittää eikä pelkästään vain kiellä.  Pelkkä kielto nimittäin houkuttelee ja uteliaisuus herää.. Tietysti myös rukoilin lapsilleni varjelusta, koska itselläni olivat kädet täynnä maalaistalon töitä. 

Vierailija

Riippuu pihasta,lapsen kehityksestä/temperamentista/luonteesta.Onko itsellä näkyvyys/kuuluvuus pihalle yms.

 

Näin juuri. Esimerkiksi meidän melkein 3v saa isompien kanssa leikkiä rivitalon pihalla, kunhan vain näen valvoa ikkunasta. Noudattaa hyvin sovittuja säntöjä. Naapurin 4v taas ei saa leikkiä pihalla ilman aikuista, koska lähtee omille teilleen heti kun silmä välttää. 6½v kanssa ollaan sovittu että pihapiirissä saa liikkua vapaammin, lähi puistoon saa mennä kavereiden ja luvan kanssa.

Meillä omassa pihassa saa ulkoilla 2v isomman (9v) sisaruksen kanssa. Vaaranpaikkoja ei ole oikeastaan ollenkaan, saavat olla ainoastaan omassa pihassa, eikä autoteitä ole. Ainoastaan jos joku tulee meille. Isompi sisarus aikansa kinusi, eikö pienempi voisi tulla, joten päätimme kokeilla. Nyt joitain kertoja ovat ulkoilleet hetken ja kaikki sujunut mallikkaasti. Itselleni oli kanssa kova kynnys, kun  ajattelin, etten voi niin pientä, enkä halua vastuuta isommalle. Itse kurkin kyllä koko ajan ikkunasta.... ;)

Olen niin lähellä kuitenkin, että ihan yhtälailla sitä voi sisällä jotain tapahtua, etkä ole ihan vieressä... Elämähän on pelkkiä vaaroja täynnä, jos sitä siltä kannalta katsastelee... Pääasia se, että lapset turvassa ja isommalle ei sysätä vastuuta! :)

Voi, miten ajat ovat muuttuneet omasta lapsuudestani, joka osui 70-luvun loppuun ja 80-luvun alkuun. Tästä juuri rupateltiin äitini kanssa. Neljävuotiaana sai ihan turvallisin mielin pihan muksujen kanssa juoksennella lähiön pihoja. Siellä mentiin huolettomina ja onnellisina lapsuudesta nauttien. Eikä kenenkään vanhemmat kulkeneet perässä tai kännykät roikkuneet kaulassa.

On harmillista, ettei oma lapsi saa kokea tällaista vapauden riemua edes omalla pihallaan. Jos tähän keskusteluun on uskomista.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat