Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Sivut

Kommentit (17)

 Hei !

Mielstäni on uskomatonta miten kaikille lapsille ei automaattisesti järjesty iltapäiväkerhopaikkaa...yhteiskunnan pitäsi turvata että kaikki 1-2luokkalaiset voivat viettää iltapäivät ja aamut turvallisten aikuisten seurassa ja myös loma-ajoille pitäsi kuntia velvoittaa järjestämään hoito sitä tarvitseville!

 

Me olemme siitä onnellisessa tilanteessa, että koulu tarjoaa ekaluokkalaisille maksuttoman iltapäiväkerhon klo 15 saakka. Kerhoa vetävät avustajat. Mielestäni tällainen toiminto voisi olla jokaisessa koulussa.

Meillä tokaluokkalainen tulee koulusta aina saman kaverin kanssa kotiin. Yhdessä syövät jääkaapista välipalan ja tekevät läksyt. Tämä on toiminut hyvin tähän asti.

Toivoisin silti jatkossa, että kouluilla järjestettäisiin erilaista toimintaa iltapäivisin eri ikäisille lapsille. Esim. erilaista kerhotoimintaa ja liikuntaryhmiä. Olisi mahtavaa jos urheiluseurat voisivat aktivoitua mukaan. Olisin valmis maksamaan siitä, että lapsella olisi mahdollisuus harrastaa koulun jälkeen, jolloin illat voitaisiin rauhoittaa yhdessä olemiseen harrastuksissa kulkemisen sijaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muistan elävästi enismmäiset kouluvuoteni 80-luvun alussa: iltapäivät kotona olivat todella pitkiä. Olin yksin kotona, vanhemmat tulivat sitten viiden aikaan. Muistan pelänneeni itse keksimiäni "mörköjäkin", vaikka ihan kotona olin. Jääkaapissa oli voileipiä valmiina, ja joskus oli sovittu että menen naapuritaloon äidin tuttujen luo leikkimään - siellä oli isompia lapsia, ja epäilemättä äitini maksoi heille jotain leikittämisestäni. Minulle se kyllä kerrottiin ihan kyläilynä :-)

Nykyään omille lapsilleni on tarjolla kerho kaupungin leikkipuistossa koulun jälkeen. Käytännössä kerho tarkoittaa sitä, että lapsilla pitää ollaomat eväät mukana (mikä säilyy koulupäivän ajan repussa, aina vaikea keksiä sellaista mitä ei tarvitsi jääkaappiin laittaa!), eväät sa syödä sisällä ja muuten ovat leikkipuiston pihalla. Puiston työntekijtä eivät osallistu asiaan mitenkään, piilottelevat keittiössä omissa puuhissaan, kuten aina :-)

 

Tokaluokkalainen poikani tulee koulusta kotiin eli on yksin kotona n. 4 tuntia päivässä. Hän ei halua iltapäiväkerhoihin. Joskus on kuulemma yksinäistä, jos kukaan ei halua ulos seuraksi.

Kunnan pitäisi myös ruokkia lapset ilmaiseksi loma-aikaan ja opettaa heidät käymään kakalla ja järjestää ilmaisia huvipuistoretkiä ja  ja ja mitäs näitä nyt vielä kaikkea keksiskään.

Joku raja nyt tolle vaatimiselle.

Ekaluokkalainen viettää tarvittavat iltapäivät iltapäiväkerhossa. Mies on päivätöissä ja minä vuorotöissä, joten kerhoa tarvitaan vain muutamana iltapäivänä viikossa.

Päänvaivaa aiheuttaa kesä jolloin joudumme jättämään 7-vuotiaan yksin päiviksi kotiin koska koulun iltistä ei ole. Pahin päivä lapselle olisi kun olemme kummatkin samassa vuorossa eli lapsi olisi yksi klo 08 - 17! Olemme kumpikin vielä toisella paikkakunnalla töissä. Kesälomia meillä kummallakaan ei ole, koska olemme juuri vaihtaneet työpaikkoja. Miten voi olettaa, että lapsi osaa laittaa/lämmittää ruokaa, lukita ovet ulkoillessa ja tuntea vielä olonsa turvalliseksi? Mutta yhteiskunta on ajatellut, että tämä on hyvä ratkaisu.

Pikkusisko 5-vuotta saa olla vielä kesän hoidossa ennen esikoulun aloittamista.

En ymmärrä tätä nykyvouhotusta, että lapset eivät voi olla yksin kotona kuin suunnilleen vasta 15-vuotiaana. Ei meillä 70-luvulla ollut mitään ongelmia olla yksin kotona koulupäivän jälkeen. Ala-asteikäisenä (10-12 v) hain myös veljeni hoidosta ja tein myös ruokaa tai siihen liittyviä valmisteluja, kuten kuorin perunat keittoon  valmiiksi tms. Ja tämän vuoksi en voinut osallistua harrastuksiin, joihn olisi halunnut, kuten partioon. Koska piti tehdä ruokaa :)

Ja hyvin olen silti selvinnyt elämässä tämän kaiken jälkeen.

 KIrjoitin tuon ensimmäisen kommentin ja tarkoitin että pienille 1-2 lk lapsille pitäisi turvata asianmukainen  HOITO iltapäivisin / loma aikoina Joka tarkoittaa  että lapset saavat viettää aikansa turvallisten aikuisten ja kavereiden seurassa! Hoidosta tosiaan voidaan peria maksua! Ehkäpä se lasten ja nuorten pahoinvointi siellä suomessa vähenisi tälläkin satsauksella.

Kunnassamme on toki iltapäiväkerhotoimintaa, joka maksaa joko 60e/kk jos 3tuntia päivässä, tai 80e/kk jos 4 tuntia päivässä. Iltapäiväkerhoon ei automaattisesti pääse vaikka sinne hakisikin. Paikkoja on rajoitettu määrä.

Poikani on tokalla luokalla ja tulee joko yksin kotiin tai olen häntä vastassa. Koulupäivän jälkeen menee usein kavereiden kanssa ulos leikkimään. Jos on pari tuntia yksin kotona niin jääkaapista löytyy syötävää ja juotavaa. 

Ajat on muuttuneet. Itse olin avain kaulassa 70-luvulla ekaluokasta lähtien, oltiin kavereiden kanssa pihoilla ja puistoissa. Hyvin pärjättiin. Nykylapsen ei anneta pärjätä enää missään, lakikin kieltää lapsen pärjäämisen. Eihän alle 18-vuotias saa pitää enää edes tähtisadetikkua kädessään, mikä on naurettavuuden huippu. Lapset ovat hyvin tottuneet yltiöhyysäämiseen ja meille on jo kasvanut ensimmäinen uusavuttomien aikuisten sukupolvi, seuraava kasvamassa entistä surkeampana. En ole mikään kovien arvojen kannattaja enkä vanhan ajan kasvattaja, mutta johonkin voisi vetää rajan hössöttämiseenkin eikä aliarvioida lasta. Oma ekaluokkalaisemme on käynyt iltapäiväkerhossa, mutta tokaluokalla pärjää yksinkin muutaman tunnin. Ja ihan omasta halustaan. Yksinäistä on jokaisella joskus, myös aikuisella ja siihenkin on ihan hyvä oppia pienissä erissä ja lempein keinoin. Elämä ei voi jatkuvasti olla ihanaa ja elämyksellistä.

Olen synnyttänyt lapeni 80-luvulla ja ihan omin nokkineen heidän piti koulu jälkeen pärjät kotona, kun me vanhemmat olimme töissä. Ihmisiä heistä kasvoi. Nykyään on se malli, että lapsen perässä pitää kävellä aikuinen ihan joka askeleella. Tarkat säännöt niin, kyllä tokaluokasta eteenpäin pärjää ilman jatkuvaa valvontaa.

Lapsemme on ip-kerhossa 3kertaa viikossa. Hän haluaisi olla päivittäin, mutta tilanne on sellainen, ettei hänen tarvitse olla ihan joka päivä ip:ssä. Joskus teemme poikkeuksen joinakin päivinä. Toinen lapsi aloittaa syksyllä koulun ja pääsee myös ip-kerhoon. Mietimme vielä hänenkin kohdalla, olisiko myös 3 kertaa viikossa ip:ssä, kun emme ole töissä/ opiskelemassa. Kielenkehityksen takia myös lapsemme ovat ip-kerhossa. Esikoululaiset sekä 1 ja 2 luokkalaiset saavat olla ip-kerhossa vanhempien ollessa töissä. Vaikka vanhemmat olisivatkin kotona, pikku koululaiset voivat olla ip-kerhossa päivittäin. Mielummin en laittaisi ollenkaan, mutta valitettavasti on muu pakollinen syy päästää ip-kerhoon. Ehkäpä 2-3 luokkalainen ymmärtää jo vastuunsa yksinään ollessa kotona, ettei rupea leikkimään esim.tulitikuilla.

Vierailija

Kunnan pitäisi myös ruokkia lapset ilmaiseksi loma-aikaan ja opettaa heidät käymään kakalla ja järjestää ilmaisia huvipuistoretkiä ja  ja ja mitäs näitä nyt vielä kaikkea keksiskään.

Joku raja nyt tolle vaatimiselle.

Voihan siihen asiaan noinkin suhtautua. Toinen tapa ns. jenkkiläinen tapa suhtautua - mitä, onko teillä pienet lapset täysin heitteillä tuntikausia päivittäin??!! Ilman ketään aikuista? No huh huh!

Koulupäivät voisivat olla pidempiä varsinkin pienillä. Opetuksen ei tarvitsisi olla pulpetissa istumista ja opettajan kuuntelemista koko pitkän päivän ajan. Mutta ei, mitään muutoksia tähänhän ei saa toivoa eikä varsinkaan vaatia. Opettajilla on ihan liikaa töitä. Alkuopetuksessa työpäivää ei voi pidentää yhtään, sen on oltava pisimmälläänkin klo 8-13 eikä yhtään yli - ikinä. Muuten opettajaparka ihan rasittuu ja stressaantuu jos joutuisi tekemään edes lähelle normityöpäivän. Ainiin, hehän menevät kotiin suunnittelemaan seuraavaa opetuspäivää :D jeps, ehkä ekatyövuotena. Opettajan oppaat on aika hyviä, niillä pärjää hätätilassa vaikkei maisterin papereita olisikaan. Ja missä se suunnittelu sitten näkyy? Opetus jatkuu aina vaan samalla kaavalla. Pylly penkkiin ja nyt kuunnellaan kiltisti ja hiljaa.

 

Törmään töissäni päivittäin noihin ylihyysättyihin nuoriin, joilta tuntuu puuttuvan kaikki arjen perustaidot ja oma-aloitteisuus. Surullista!

T: amk-ope

Sivut

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat