Seuraa 

Kommentit (4)

Lisàtkààpà Italia riskialueisiin! Liikun paljon luonnossa koiran kanssa ja varsinkin kosteina kevàinà punkkeja on todella paljon. Onneksi ne tarttuvat melkein yksinomaan koiraan...mutta kotiin tullessa punkkisyyni ja lahkeiden taitteiden suoristus ym. on aiheellista!

Jaa, jài mainitsematta ettà asun Italiassa vuodesta 78 niin ettà kokemusta riittàà.

Päätin rokottaa, sillä asumme naapurimaan rannikolla ja pihasta onkin jo löytynyt punkkeja. Aiempina vuosina ollaan selvitty säikähdyksellä, ja viihdymme luonnossa, tuntuu viisaammalta rokottaa ettei sitte kaduta jos meneekin vuosia neurologisten oireiden kanssa kamppaillen. 6-vuotias sai nyt ekan piikin, pian annetaan toinen ja sitten on taas vähän turvallisempaa tuon pikku "punkkimagneetin" elämä. :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moi!

Saako rokotuksen terveyskeskuksesta ja minkä hintainen on silloin? Poikamme on lähdössä Ahvenenmaalle rippikouluun ja sitäkautta suositeltiin rokotuksen ottamista.

Alueita ei ole laitettu siksi riskialueiksi että niillä esiintyy punkkeja vaan alue luokitellaan riskialueeksi jossa sillä olevissa punkeissa on taudinkantajia. Eli pelkkä punkkien oleminen alueella ei tee riskialuetta.

Jos siis liikkuu riskialueeksi luokitellulla alueella niin tällöin alueen punkeissa on todettu taudinkantajia ja tällöin rokotusta sopii miettiä. Taudinkantajuushan alkaa olla sitä luokkaa, että ahvenanmaan ja pohjanmaan lisäksi myös itärajalla, kaakkoissuomessa on tautitapauksia tullut. Jos siis näissä alueissa paljon luonnossa liikkuu niin rokotetta kannattaa vakavasti miettiä. Rokotesarjassa on 3 rokotetta ja antavat sen jälkeen 3v suojan, jonka jälkeen otetaan yksi tehoste ja tämän jälkeen tehosteet 5v välein. Aikuisille on oma rokotevalmisteensa ja lapsille (1-11v) omansa.

Reseptin voit pyytää lääkäriltä vaikka muun käynnin yhteydessä (esim. yksityiseltä lääkäriasemalta, terveyskeskuksesta, neuvolasta tms) ja sitten vaan ostat rokotteet ja käyt sen pistättämässä (esim. terveyskeskuksessa).

 

Eli rokotetta harva ilmaiseksi saa (työnpuolesta jotkut saavat), terveyskeskuksessakin siis vaatii sen että pyydät reseptin, ostat rokotteet ja käyt pistätämässä sen. Ja pidettävä huoli, että koko rokotesarjaa tulee otettua ja muistettava myös tuo tehosteet sitten vuosien päästä jotta suoja pysyy yllä.

 

Rokotteen lisäksi on hyvä muistaa tehdä punkkisyyni, omistaa punkkipihdit ja poistaa punkit ohjeiden mukaisesti sekä seurata puremakohtaa. Jos puremakohtaan tulee punainen rengas tai henkilöllä nousee kuume, päänsärkyä tms niin lääkäriin ja kerrottava punkin puremasta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat