Seuraa 

Sivut

Kommentit (22)

Poikani oli n 2,5v kun alkoi kirosanoja huutelemaan. Teimme sitten niin että yksin omassa huoneessa sai kiroilla mutta ei muiden kuullen niin mielenkiinto meni parissa päivässä ja kiroilu loppui. Nyt 2v pikku veljeni saattaa toistaa perässä kerran kaksi jos itseltä pääsee kirosana mutta kun häneen ei kiinnitä mitään huomiota tällöin kirosanat unohtuu.

Meillä ei ole ollut ongelmaa "huonosta kielestä" vaikka kaksikieliset lapset käyvät leikkikoulua  (5 v) ja tokaluokkalainen (7 v). Kotona eivät kiroilua ole kuulleet paitsi äidin kovasti suuttuessa. Tietävät sanomattakin että se kirosana on tosi paha sana eli silloin äiti on suuttunut. En ole kuullut kiroilua myöskään lasten kaveripiirissä ja emme näytä telkasta muuta kuin piirrettyjä, pikkukakkosta ja itse katsomme englanninkielisiä elokuvia/sarjoja. Ulkosuomalaisittain katsottuna suomalaisessa yhteiskunnassa puhutaan negatiivisella sävyllä, ilman vanhempien/ylemmässä asemassa olevien kunnioitusta  eikä kaunolauseita käytettä. Se vaikuttaa käytökseen ja ajatuksiin myös. Olen valitettavasti huomannut että Suomen mediassa kiroillaan tosi paljon ja yleisestikin ihmisten kielenkäyttö on töykeää, negatiivista ja toista alentavaa. Jos lapset katsovat/kuuntelevat siis näitä törkyohjelmia (realityt jne) niin ihmekkös että oppivat epäystävällisen puhetyylin. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin puhetyyli ja sanat joita kotona opitaan. Toivoisin Suomen mediaan kampanjaa hyvistä tavoista ja toisen huomioonottamisesta! :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä ollaan kai aika lepsuja kiroilun suhteen. Kotona saa ärräpään päästää, eikä siitä rangaista, mutta hokemaan ei saa jäädä. Emme myöskään kannusta kiroiluun, mutta emme täysin sitä voi kieltäkään, kun meiltä aikuisiltakin välillä lipsahtaa. Lipsahduksen sattuessa kyllä toteamme, että olipas se äidiltä/isältä rumasti sanottu. Kodin ulkopuolella, kuten kaupassa tai kylässä, emme salli ollenkaan kiroilua, koska se on epäkunnioittavaa muita kohtaan. Jos tällaisessa tilanteessa ei varoitus tehoa, niin rangaistus napsahtaa armotta.

Lapset 10 ja 5-v eivät ehdottomasti saa kiroilla! Kirosanoja toki kuulevat, viimeistään koulun pihallahan veet ja peet tulevat tutuiksi. Olen selittänyt, mitä sanat tarkoittavat ja esimerkiksi tytöille kun sanoo, mitä  v-sana tarkoittaa, muistaa kyllä hyvin olla sitä huutelematta. Pienemmälle kirosanat ovat vielä aika pitkälle "vessasanoja" ja jos niitä haluaa käyttää, niin voi mennä vessaan yksin sanoja hokemaan. Seurassa niitä ei ole syytä käyttää. Toivon, että lasten kasvaessakin ymmärtävät, että kirosanoja ei käytetä yleisillä paikoilla/vanhempien ja sukulaisten seurassa ym vaikka sitten joskus kaveriporukassa niitä käyttäisivätkin. Itse olen toiminut juuri näin - enää en kiroile muuten kuin lievästi esim. hemmetti tms - ei sen vahvempia kirosanoja. En pidä siitä, että nykyaikana kirosanoja viljellään niin paljon - tv-ohjelmat, laulut ym ym.

Lapsi sanoo joskus paska. Minulta äidiltään on varmaan oppinut, ja sanoo sen lähinnä kun haluaa uhmata, koetella rajoja ja katsoa miten reagoin. Mutta en kyllä tiedä, mitä silloin pitäisi tehdä: en voi antaa olla, koska pienempi lapsi oppii ja toistelee perässä - toisaalta jos alan mitellä asiassa voimia, se saa vain lisää huomiota. Mikä teillä muilla on seuraus tai "rangaistus", jos lapsi kiroilee?

Opin lasten päiväkodilta hyvän keinon kiroiluun: Jos lapsi kiroilee, kerrotaan niiden olevan vessasanoja (vaikka eivät kaikki olisikaan) ja pyydetään menemään vessaan, jos ei puhe lopu. Se on myös auttanut, että 4,5-vuotiaan kanssa on rauhassa keskusteltu, että ei opeteta rumia sanoja pienemmälle. Kumpikaan ei hoe mitään, kun asiaan puututaan nätisti eikä tehdä näistä liian suurta numeroa (kuitataan siis asia samalla tyylillä kuin vaikka meillä lusikka pidetään lautasella tai suussa mutta sitä ei heitellä lattialle).

en mitään, kiroilun tulee olla hyväksytty osa ihmisen itseilmaisua

nykyään on niin vähän sanoja joita kukaan ymmärtää, että kaikkia joita ymmärretään tulisi käyttää

kiroilua aktiivisesti vastustavat vaan naurettavat kaksinaismoralistit ja kukkahatut

Ihminen joka tässä puolusta kiroilua "itseilmaisuna" on varmaan myötämielinen ajatukselle, että hän itse vanhana tai hänen vanhempansa joutuvat kuuntelemaan kiroilua hoitajien esim. pestessä häntä. Tai kiroilua kun menee verovirastoon tai kaupan kassalla kun ei ole tarpeeksi nopea maksaessaan. Itseilmaisu kiroillessa ei kuulu useipiin palveluammatteihin. Mitä ihmeen kaksinaismoralismia on opettaa jo lapsille oikeita käytösmalleja ja tapoja?

Vierailija

Ihminen joka tässä puolusta kiroilua "itseilmaisuna" on varmaan myötämielinen ajatukselle, että hän itse vanhana tai hänen vanhempansa joutuvat kuuntelemaan kiroilua hoitajien esim. pestessä häntä. Tai kiroilua kun menee verovirastoon tai kaupan kassalla kun ei ole tarpeeksi nopea maksaessaan. Itseilmaisu kiroillessa ei kuulu useipiin palveluammatteihin. Mitä ihmeen kaksinaismoralismia on opettaa jo lapsille oikeita käytösmalleja ja tapoja?

Taas tässä joku sekoittaa epäkunnioituksen ja kiroilun keskenään...

Kyllä, loukkaannun, jos kassaneiti tiuskii "Koita nyt v*ttu pitää vauhtia!". Mutta jos esimerkiksi kassakoneen tietokone kaatuu ja kassaneiti sanoo "Sori, tää s**tanan p**ka on aina ollu ihan p**seestä.", en tosiaankaan loukkaannu. Miksi pitäisi?

Huomaako pikkusielu eron? :)

Te tahallaanloukkaantujat olette ihme porukkaa, huolehditaan yksittäisistä käytetyistä sanoista, eikä varsinaisesta sisällöstä.

ps. Tähdet lisäsin kirosanoihin vain helpottaakseni julkaisijan työtä :)

 

Meillä ei kiroilu ole ollut ongelmana, mutta jos 3v kiroilee, olen yleensä kiinnostunut siitä, miksi hän niin sanoo ja mitä hän ajattelee sillä tarkoittavansa. Yleensä keskustelu aiheesta tekee sen, ettei niitä sanoja kuule taas viikkokausiin. Asiaa toki helpottaa se, että hänen kanssaan voi jutella aiheesta ja hän osaa keskustella ja perustella. 

Meillä ei paljon kielenkäyttöä katsota. jätettiin kiroilu pois, poika 2 vee alkoi kiroilemaan. Sitten kun ei kiinnittänyt siihen huomiota ja itsellä lipsui kirosanat takaisin, poitsu ei kiroile juuri koskaan. Vain vihastuessaan jos silloinkaan. Niistä sanoista kun on mahti mennyt ja ns. kiellettyjä sanoja ei ole niin ei niitä ole mielenkiintoa edes hokea. 

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat