Seuraa 

Oli mielenkiintoista lukea toi kuraeteinen juttu. Lisäksi aion laittaa pyykkikuilun, jos saa sopimaan, sauna tulee 2-kerrokseen khh alas.

Kommentit (6)

Ilmansuunnat: suunnitteluohjeet ilmansuuntien mukaan löytyy kaikista perusohjeistaPihasuunnittelu: kannattaa tehdä talon suunnittelun yhteydessä, jotta pihan toiminnot sijoittuvat huonetiloihin nähden järkevästi (esim. kulku khh:sta kuivaustelineelle, keittiöstä grillille/terassille ulkoruokintaa varten, saunasta terassille vilvoitteluun - huomaa näkösuoja tielle ja naapureihin ja ne ilmansuunnat...)Varastointi: tietysti vaatekaapit ja -huoneet, mutta lisäksi täytyisi löytyä paikka polttopuille (pihavarasto?), puutarhakaluille (tuolit, pöydät, grilli), polkupöyrille, autoille, työkaluille ja -koneille (lumikola, ruohonleikkuri, yms), varavuoteille (sohvat?) jne.Kodin tekniikan huollettavuus, esim. mahdollisen kp-imurin sijoitus siten, että pölypussin tai -astian tyhjennys sujuu helposti eikä pölyt aina kaadu lattialle hankalan sijoittelun takia.Ovien aukeamiset: eihän tule törmäyksiä.Keittiön toimivuus: hella-vesipiste-kylmäkoneet yhteys.Helppo siivottavuus - ei liian ahtaita tiloja.Riittävän kokoiset ikkunat: en haluaisi koko seinän korkuisia ikkunoita, kun itse ne joudun pesemään, mutta silti kannattaa tehdä vähän isommat näköaukot kuin lain minimivaatimus.Mittanauha mukaan, kun käytte vierailemassa erilaisissa kodeissa. Talokuvastojen pohjapiirroksista ei tilojen todellinen väljyys/ahtaus näy. Suunnittelussa kannattaa huomioida myös seinien paksuudet, niillä on yllättävän iso merkitys!

Katsotaan ettei kukaan ole alla ja viskataan alas. Mies ehdotti rakennusvaiheessa kuilua, en innostunut ja toimii näinkin. Rikkaluukku ei meillä olisi hyvä ratkaisu, kun lapset työntävät kaikenlaista kp-imurin reikäänkin. Kaipaisin kyllä kp-pistoketta keittiöön + paikkaa lyhyelle letkulle. Saunan vilvoitteluovi on ollut ihan turha meillä, kun naapurit niin näköetäisyydellä ettei tule vilvoiteltua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös yksi mietinnän aihe voisi olla perheen tavassa elää miten äänet kulkeutuvat. Miettiä voisi miten makuuhuoneet saataisiin rauhallisiksi. Itse en haluaisi keittiön tai kodinhoitohuoneen seiniä, joissa pesukone, pyykinpesukone, kuivausrumpu yms. makuuhuoneen seinää vasten. Sama olisi kyllä suihkun ja vessan osalta. Ja lisäksi itse tykkään että aikuiset voivat viettää rauhassa aikaa, jutella ja katsella tv:tä jossain ilman että lasten unet häiriintyvät ja sama toisinpäin joskus jos nuoriso valvoo, niin olisi kiva saada itse nukkua. Eli äänien ei tarvitisi kantautua koko aina koko talon läpi. Tässä miettisin onko olohuone ainoa mahdollinen oleskelupaikka ja jos siellä mesotaan, niin kuuluuko ääni makuuhuoneisiin (ääni kulkee helposti ainakin kaksikerroksisessa talossa, jossa olohuone aukeaa ylös makuuhuonetiloihin - silloin voisi erillinen tv-huone tai vastaava olla kiva). Itse ainakin koen äänien vaikuttavan asumiseen paljon ja sitä kyllä monihenkisessä lapsiperheessä riittää.

Eteisessä oli yksi ylimääräinen yhteys keskuspölyimuriin, ei tavallista reikää johon letku kiinnitetään vaan pitkulainen reikä lattiarajassa jossa oli luukku. Luukun kun otti pois niin imu käynnistyi ja harjalla vähän sinne päin sohaisten eteisen roskat oli ' imuroitu' . Oli tosi näppärän oloinen paikassa, jossa hiekkaa, roskia ym. tulee paljon.

Tuo rikkaluukku on tosi kätsy, jota edellinen suositteli - ja niitä kannattaa ehdottomasti laittaa useampikin, sillä ovat hintansa väärtti. Meillä sellaiset on sekä keittiössä että tuulikaapissa, ja jos nyt voisin vielä päättää, niin sellaiset olisivat vielä eteisessä sekä kuraeteisen oven lähellä.Pyykkikuilukin löytyy, mutta se pitäisi jotenkin iskostaa mieleen, sillä jotenkin sitä vain raahaa pyykkejä portaita alas - ehkä sijoituspaikkansa takia, sillä jos se olisi esim. kylpyhuoneessa, jonne pyykitkin kerääntyvät, niin käyttö olisi helpompaa. Muuten hyvä idea ajatellen turvallisuutta.Kiinteistä kalusteista sen verran, että nyt laittaisin ainakin pienempiin makuuhuoneisiin syvyydeltään kapeammat kaapistot, sillä 60-senttiset ovat sellaisia " syöjä" kaappeja - varsinkin, kun niissä säilytetään yleensä lastenvaatteita. Lisäksi vievät paljon tilaa huoneesta.Sitten ihan talon pohjapiirustuksesta. Kuten jo edellä lueteltiin, niin ilmansuunnat ovat yksi " aa ja oo" - tosin tonttikin saattaa hieman rajoittaa kaikkia suunnitelmia - puhumattakaan talon toimivuus. Itse olen päivittäin tyytyväinen keittiöömme, joka aluksi tuntui paperilla todella kapealta. Nyt käytössä se on ollut loistava; kaapistot u-muodossa, keskellä lattiatilaa leveydeltään n. 1,8 m sekä vielä ikkunan edessä oma aamiaspöytätaso. Todella toimiva, ellei sitten halua kunnon ruokapöytää keittiöön. Ja kodinhoitohuone kannattaa suunnitella tosi tarkkaan; kaapit eri käyttötarkoituksiin, koneiden paikat ja huom! tarpeeksi tilaa niille - jotta hommat hoituvat ilman pahempia noitumisia.:)

Me olemme parhaillaan suunnittelemassa toista taloamme, nykyisessä itse rakentamassamme olemme asuneet runsaat seitsemän vuotta. Nykyisen talomme isoin " suunnitteluvirhe" on tuulikaappi (onneksi muita virheitä ei juurikaan tullut tehtyä ;). Tuulikaappi on nyt meillä läpikulkutilana eteiseen ja siellä myös säilytetään koko kuusihenkisen perheen kengät, joiden pitäisi _teoriassa_ mahtua tuulikaapin seinällä olevaan kenkätelineeseen. Päällysvaatteet viedään varsinaisessa eteisessä olevaan liukuovikaappiin. Siis jos viedään - lapset riisuvat takkinsa omiin huoneisiinsa ja lasten kaverien takit ovat pitkin eteisen lattiaa.Uuteen taloomme ei tule tuulikaappia, vaan heti ulko-oven vierestä aukeaa leveä oviaukko noin 5-6 neliön suuruiseen " vaatealkoviin" , johon tulee varmasti riittävästi kaappitilaa kaikille ulkovaatteille sekä monta metriä kenkähyllyjä. Samoin tilaan tulee penkki, jolla istuen voi pukea ja riisua kenkiä. Toivottavasti toimii - tätä ratkaisua olemme hahmotelleet jo vuosia.Toinen asia, mihin olemme tällä kertaa kiinnittäneet erityistä huomiota, on ikkuna-aukkojen sijainti ja koko. Meille tulee arkkitehdin vain meitä vartne suunnittelema talo, mutta silti ensimmäisissä luonnoksissa ikkunat olivat " vääriin suuntiin" ja " väärän kokoisia" . Tarkoitan tällä sitä, että arkkitehti ei ollut suunnitelmassaan ottanut huomioon naapuritalojen sijaintia, minkä vuoksi esimerkiksi olohuoneemme isot ikkunat olisivat tulleet suoraan vastapäätä naapurimme isoja olohuoneen ikkunoita. Eiköhän ikkuna-aukkoihin vaikuttaminen ole mahdollista talopakettitoimituksissakin.Tällä kertaa olemme myös olleet yhteydessä keittösuunnittelijaan jo pohjan suunnitteluvaiheessa ja ennen lvi-suunnitelman tekoa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat