Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Kommentit (5)

Lapset 4 ja 1,5v ovat vielä kotihoidossa, joten nukkumaan ei ole kiire heti pikkukakkosen jälkeen. Tarkkaa nukkumaanmenoaikaa ei ole, mutta yleensä siirrymme koko perhe samaan aikaan untenmaille 21-23 välillä. Isompi lapsi ei enää päiväunia nuku, ellei ole herännyt kovin aikaisin. Pienempi nukkuu parin tunnin unet lounaan jälkeen. Uniajoista voidaan poiketa lomareissuilla, juhlapyhinä tai muussa tarpeellisessa tilanteessa, mutta pääasiassa yritämme pitää lasten rytmin suunnilleen samana.

Meillä taapero, murrosikäinen ja teini. Teinin kanssa väiteltiin nukkumaanmenoista ja heräämisistä paljon, kun hän täytti 16 v ja teini-ikä puhkesi kukkaan. Hän valvoi usein myöhään (kahteen kolmeen yöllä arkisin) ja myöhästeli koulusta. Lopulta tv:seen tuli yöksi lapsilukko ja koulusta myöhästyminen sanktioitiin tiukasti. Toimi lopulta. Nukkumaanmenoa ei enää valvota vanhimman kohdalla, kouluun herätetään tarvittaessa (jos ei itse ole herännyt), lomilla voi nukkua puoleen päivään. 14-v. ohjataan nukkumaan lomilla puolen yön aikoihin ja ennen puolta päivää herätellään ellei ole kaveri yökylässä tai muuta erikoista. Olemme todenneet, että perhe-elämä ei toimi, jos perheen jäsenet elävät eri aikavyöhykkeiden kelloa seuraten. Vanhempien yöunesta päättävät sitten lapset yhdessä. Myöhästelyt kotiintuloajoista, yökukkumiset ja aikaiset herätykset ovat arkea teinien ja taaperon kanssa. Oi aikuisen vapautta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

No minusta teillä teinit ja aikuiset elää eri aikavyöhykkeessä, jos teinit valvoo puolille öin ihan normistikin, 14-v ohjataan nukkumaan lomilla puolen yön aikaan... teillä on kuitenkin lomat samaan aikaan kuin teineillä?
Eikö voi tehdä teinien kanssa, että valvo vaikka läpi yön, kunhan teet sen hiljaa ja aamulla herätys on klo xx. eli kouluun lähtöaika ja lomalla sitten vähän myöhemmin.
Mutta kukin tavallaan. Minä tarvitsen hyvät yöunet että jaksan enkä jaksaisi valvoa teinien kukkumisen tahdissa.

Nukkumaanhan ei voi pakottaa. Mutta vanhemmat päättävät nukkumaanmenoajan siinä mielessä, että kertovat, miloin on aika mennä sänkyy, jos ei lapsi itse huomaa. Meillä nukkumaanmenoaika on löhes sataprosenttisesti klo 21 - 22 kaikilla lapsilla. Poikkeuksia ovat lähinnä juhannus ja uusi vuosi. Nukkuminen on kivaa, ihanaaa on myös se, että 2-vuotiaskin jo sentään useimmat yöt nukkuu putkeen. :)

Lapseni (1v 10kk) uniin on panostettu siten, että hän pääsee aina rauhassa nukkumaan niin päikkäreille kuin yöunillekin. Uniajoista pidetään kiinni (päikkäreillemenoaika on sidoksissa aamuherätykseen, eli jos nukkuu aamulla pitkään, menee vähän myöhemmin unille ja päinvastoin), oli arki tai viikonloppu, loma tai ei. Ensimmäiset 1,5 vuotta häntä ei herätetty ikinä unilta vaan sai aina nukkua niin pitkään kuin tahtoi. Taustalla oli ajatuksemme, että lapsi tarvitsee unensa. Nyt on välillä alettu herätellä päikkäreiltä tai joskus aamuisinkin, jotta kävisi sitten seuraaville unilleen tappeluitta. Tosin kiistoja on lopulta ollut tosi vähän siihen nähden, paljonko nukahtamistilanteita tähänkin mennessä on ollut. En väitä, että olisi ollut helppoa tai mukavaa aina sopia menot niin, että meidän perhe osallistuu vasta päiväunien jälkeen esim. synttäreille tai lähtee kotiin jo klo 18, jotta ehditään ajoissa iltatoimille (iltapala alkaa 19.15, sänkyyn menee 20.00 ja nukahtaa laulujen jälkeen 20.20 itsekseen).

Meillä lapsi on ollut vauvasta pitäen hyvin säännöllinen niin väsymis- kuin ruoka-aikojensa suhteen, mikä on toisaalta helppoa. Kääntöpuolena on se, että lapsi nukahtaa tod. huonosti, jos rutiinit järkkyvät. Ei esim. nukahda helposti vieraassa paikassa, eikä puhettakaan yökyläilystä aikapäiviin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat