Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

 

Valokuvakilpailut ja kuvan käyttöoikeudet

 

Mediatalot, julkaisut, yritykset ja yhteisöt järjestävät jatkuvasti erilaisia valokuvakilpailuja. Näihin osallistuminen on yhtä helppoa kuin digikuvien jakelu muutenkin.

 

Suomen Valokuvajärjestöjen Keskusliitto Finnfoto ry painottaa, että valokuvakilpailun osallistujan on aina syytä tarkistaa kilpailun säännöt ennakkoon. Näin välttyy yllätyksiltä kuten, että perhepiirissä otettu kilpailukuva ilmestyy julkisuuteen täysin toisessa yhteydessä, kuin mitä kuvaaja on  alunperin tarkoittanut.

 

Valokuvakilpailujen säännöissä järjestäjä – esim. printtijulkaisu/mediakonserni – vaatii usein kuvien täyden käyttöoikeuden. Samoin järjestäjä usein pidättää itsellään oikeuden myydä kuvia kolmannelle osapuolelle. Kuvaaja hyväksyy nämä ehdot osallistuessaan ao. valokuvakilpailuun. Mitä tästä voi seurata?

 

Kun kilpailun järjestäjällä – esim. printtijulkaisu/mediakonserni – on kilpailukuvien vapaat käyttö- ja myyntioikeudet, voi mediakonserni käyttää kilpailukuvia vapaasti mm. mainoksissa, painotuotteissa, www-sivuilla jne. sekä myydä kuvia esim. kuva- ja mainostoimistoille jne. ilman korvausta kuvaajalle.

 

Valokuvakilpailujen säännöissä vaaditaan myös yleensä aina, että osallistuja on itse valokuvan ottanut henkilö, siis kuvan tekijänoikeuksien omistaja. Lisäksi edellytetään, että kilpailuun osallistujalla on kuvissa olevien henkilöiden suostumus kuvien julkiseen käyttöön. Näin valokuvakilpailun järjestäjä/vapaan käyttöoikeuden haltija,  siirtää vastuun kuvan mahdollisen asiattoman käytön oikeudellisista seuraamuksista kuvan ottajalle!

 

Jotta yllämainituilta ongelmilta vältytään olisi toivottavaa, että osallistujien lisäksi myös valokuvakilpailujen tuomariston jäsenet aina tarkastavat ja hyväksyvät ao. kilpailun säännöt.

 

Yleispätevät ohjeet valokuvakilpailun sääntöjen pohjaksi löytyvät internet-osoitteesta: Finnfoto ry verkkosivuillawww.finnfoto.fi/lomakkeet/. Finnfoton valokuvakilpailujen sääntösuositukset huomioivat ja tarkentavat usein epämääräiseksi muodostuneet valokuvakilpailun järjestäjän ja osallistujan väliset tekijänoikeus- ja korvausasiat.

 

Osoitteessa www.finnfoto.fi/lomakkeet/ olevan “valokuvakilpailunsääntörunko” -lomakkeen perusteella valokuvakilpailun järjestäjä voi muokata oman kilpailunsa säännöt. Järjestäjän tarvitsee vain lisätä lähinnä yhteystiedot ja palkinnot. Täydennettävät kohdat on merkitty selkeästi punaisella tekstillä.

 

Finnfoton internet-sivuilla on lisäksi yleispätevät ohjeet digitaalisten ja tavallisten valokuvien toimittamiselle valokuvakilpailuun sekä kuvamateriaalin käsittelyyn myös kilpailun jälkeen.

Kommentit (2)

Istuskelin mökin terassilla viikko sitten kun eräs tuttu soitti kampaajalta ja kertoi meidän perheen komeilevan lehdessä oikein onnittelujen kera, oltiin kuulema julkkiksia. Hippasen olin ihmeissäni kunnes noin päivän selvittelyn jälkeen selvisi tyttäremme oli lähettänyt vuosi sitten perheestämme kännykkäkuvan jonkin lehden lukijakuva numeroon. 

Artikkeli jossa komeilimme, käsitteli perheriitoja ja meillä todellakin on asiat tältä osin järjestyksessä. Kuvaa oli rajattu tökerösti ettei meitä olisi voinut tunnistaa, vaan eipä tuo ollut vaikeaa tutuille :-)

Mies soitti lehden toimitukseen raivoissaan, vaan eipä asialle enää mitään voinut ja ladatessa tytär oli hyväksynyt ehdot. Ai et alko pänniä nämä firmojen monisivuiset ehdot. Nykyään pitäis joka hiton lippu ja lappu lukea ainakin kahteen kertaan, vaikka ei siitä puoliakaan ymmärtäisi. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat