Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Suomen Amnesty alkaa olemaan aikamoisessa feminismistä aiheutuneessa rappiotilassa. Entisestä ihmisoikeusjärestöstä on tullut aatteellinen naisjärjestö.

Suomen Amnesty on jo kauan vaatinut, että Suomessa otettaisiin käyttöön puhdas "suostumus-kriteeristö". Tämä tarkoitaisi sitä, että jos mies ei ole saanut esim. puolisoltaan etukäteistä lupaa seksiin - jonka mies olisi vielä etukäteisillä toimilla varmistanut - hänet tulisi tuomita aina raiskauksesta.

Nyt Amnesty on pettynyt, koska oikeusministeriö ei sisällyttänyt tätä suostumus-kriteeriä uuteen lakiehdotukseen, jossa seksuaalirikoslakia muutoin uudistetaan ja kiristetään paljonkin. Tässä on hyvä huomata, että suostumus-kriteeristö on käytössä maailman 249:stä valtiosta tietääkseni yhden käden sormilla laskettavasa lukumäärässä - niissäkään, yhdessäkään - ei sellaisella laajuudella ja "puhtaudella" mitä Amensty vaatii. Mm. Ruotsi, Tanksa, Norja ja Saksa eivät ole ottaneet sitä käyttöön. Todennäköisesti siitä syystä, että noin fundamentalistisessa suostumus-kriteeristössä suurin osa miehistä olisi raiskaajia ja kysymys olisi vain siitä, kenen nainen vie asian eteenpäin. Niin huonosti etukäteisen suostumuksen saaminen esim. käsin tehtyyn naisen sukupuolielimen hyväilyyn sopii arkipäivän tilanteisiin. Raiskauksen yritys olisi myös erikoista määritellä - onko se yritys jos puoliso joutuu sanomaan "ei" suostumus-kriteeristössä?

Suostumus kriteeristön pohja on siinä - ettei naisen tarvitse sanoa ei vaan miehen pitää saada etukäteinen lupa. Erehdyksen mahdollisuuteen Suomen Amnesty ei ota mitään kantaa, vaan toteaa, että "kaikki tahdonvastaiset yhdynnät (ennen vaatimus oli vielä sukupuoliyhteys joka tarkoittaa mm. sormin tapahtuvia tekoja) on katsottava raiskauksiksi".

Jokatapauksessa Amnestyltä tuli perjantaina tiedote

http://www.amnesty.fi/medialle/tiedotearkisto/amnestyn-tiedotteet-2013/suostumus-nostettava-raiskauksen-keskeiseksi-kriteeriksi/

Amnesty valehtelee ja vääristelee taas. Edellisessä Amnestyn lausunnossa kerrottiin epäilyn eduksi se, että asia menisi aina oikeuteen eikä epäiltyä jätettäisi mm. näytön puutteen takia syyttämättä. Aikamoinen väite - kuinka moni syytön epäilty haluaa istua mahdollisesti vankilla odottaen oikeuskäsittelyä, saada talousasiansa sekaisin ja mahdollisen yrityksensä konkurssiin sekä menettäen maineensa - vain että pääsee jännäämään oikeuteen, tuleeko vankeus tuomio - versus että poliisi totetaa jo esitutkinnan jälkeen, ettei vahvaa näyttöä syytettyä vastaan ole?

Mutta takaisin tähän hetkeen.. Amnesty väittää, että "raiskaus määritellään yhä väkivallan määärän ja vakavuuden mukaan". Höpön löpö. Jo nyt laissa paljon muita tilanteita kuin väkivallan käyttö - mm. jo nyt sukupuoliyhteys sammuneeseen, tajuttomaan, pelkotilan vallassa olevaan yms. on raiskaus.

Uutena lakiin tulisi mm. kiristämisellä aiheutettu sukupuoliyhteys - om:n esimerkki oli että jos tekijä kiristämällä - esim. uhkaamalla paljastaa uhrista arkaluontoisia tietoja - vaatii sukupuoliyhteyttä - että se olisi myös raiskaus. OM erikseen totesi, että uhkaaminen päättää suhde jos ei saa seksiä - ei ole raiskaus.

 

OM:än uusi lakiehdotus täällä, täällä näkee myös nykyisen lain tilanteen.

http://oikeusministerio.fi/material/attachments/om/valmisteilla/lakihankkeet/rikosoikeus/6I1f7mvxH/HE_-luonnos__20130711085613.pdf

Milloin ihmisoikeusjärjestö on saanut sellaisen aseman Suomessa, että sitä ei kritisoi julkisesti yksikään lehti ja sen vuoksi se voi kirjoittaa Suomesta ja Suomen valtiosta minkälaista soopaa tahansa. Mistä lähtien ihmsioikeusjärejstö voi vaatia syytetylle mielivaltaisia, jokapäiväiseen elämään sopimattomia lain muotoja sen takia, että syytetty on mies?

On totta, että Suomessa on ollut omankin oikeustajuni vastaisia tuomioita seksuaalirikoksissa, erityisesti tuomioiden pituuden osalta - mutta suostumus asia ei liity siihen. Lisäksi kuten OM huomautti lausunnossaan, yleensä keskilinjasta poikkeavat ratkaisut päätyvät lehteen, esim. törkeän raiskauksen keskimääräinen on Suomessa 5 vuotta. Amnesty vaati, että raiskaus olisi myös suostumus kriteeristössä törkeä automaattisesti silloin, kun tekijä ja uhri ovat suhteessa. Elikkä juuri suhteessa tekijän (käytännössä miehen) täytyisi olla äärimmäisen varovainen joka kerta ja "tehdä varmistelevia toimenpiteitä etukäteisen suostumuksen varmistamiseksi" ennen kuin kädet menevät naisen housuihin.

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat