Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Kommentit (5)

Lomailemme pääsääntöisesti koulujen kesälomien aikana. Ala-asteikäiset voivat olla koulusta poissa viikon verran, ylä-astelaista en pitäisi koulusta kuin päivän tai pari. Esim. torstai-lähdöllä risteilyt huomattavasti viikonloppua halvempia. Kyllä rahallinen säästö vaikuttaa.

Miksi ihmeessä vanhemmat lomailevat koulujen loma-aikojen ulkopuolella ja haluavat lapsetkin mukaan matkoilleen enimmillään kahdeksi viikoksi. Näin ei ollut 70-luvulla eikä vielä 80-luvun lopussa. Vanhemmat lähtivät lomalla kahdestaan ja lapset saivat sukulaistädin hoitamaan heitä vanhempien loman ajaksi. Tämä oli ihan luonnollista.

Nyt on vaikeaa päästä lomalle näin aikuisena ilman, että koneessa olisi enemmän ja vähemmän kouluikäisiä tai jopa pienenpiä lapsia. Matkanjärjestäjien tulisikin vähentää lapsialennuksia muina aikoina, kuin koulujen loma-aikoina. Näin lomamatkoja ohjattaisiin loma-ajoille.

Voin vielä jotenkin ymmärtää päivän tai kahden "oman loman" mutta perheellisten kannattaisi huomioida myös se, että lapsettomat ja vanhemmat ihmiset, jotka eivät enää jaksa katsella ja kuunnella lasten remuamista haluavat hekin matkustaa edullisemmin.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

No olipas mielenkiintoinen kommentti sinulta 2... Ehkäpä matkanjärjestäjät voisivat vaikka kieltää lapsiperheiltä matkustamisen muulloin kuin koulujen loma-aikoina?? Mutta voisikos samalla kieltää muilta kuin lapsiperheiltä matkustelu koulujen loma-aikaan, jotta kaikki halukkaat lapsiperheet mahtuisivat loma-matkoille loma-aikaan? No tää alku oli hieman provoa, onneksi nykyisin on matkatoimistoja, jotka ovat järjestäneet kohteita molemmille kohderyhmille...

Totuus on se, että valitettavasti aina ei vanhemmat voi pitää lomaa silloin kun koululaiset lomailevat. Lapsiperheitä on paljon ja useimmilla työpaikoilla juurikin nämä koulujen loma-ajat ovat halutuimpia loma-aikoja. Toisaalta on myös perheitä, joissa töitä ei ole tarjolla kuin silloin kun muut lomailevat. Mielestäni meitä vanhempia syyllistetään jo aivan riittävästi lähes kaikesta ja mikäli lomaa ei lasten loma-aikoihin saada sovitettua niin sitten lomaillaan muulloin. Vanhemmilla on tietty silloin velvollisuus huolehtia siitä, että lapsen koulutehtävät tulee tehtyä ja oppivelvollisuus täytettyä. Kyllä uskon jokaisen vanhemman kykenevän näkemän sen voiko juuri oma lapsi olla poissa koulusta lomamatkan ajan ilman että koulunkäynti vaarantuu. En ymmärrä miksi tähän asiaan suhtaudutaan niin negatiivisesti myös useissa kouluissa. Eihän Suomessa ole koulupakkoa vaan oppivelvollisuus. Onneksi on myös opettajia, jotka ovat valmiit tukemaan oppilaan oppimismahdollisuuksia myös pidempien poissaolojen aikana.

Itse olemme lomailleet jopa yli kuukauden muulloin kuin lapsen loma-aikana. Lapsi teki koulutehtävänsä myös loman aikana ja netti toimii lomakohteissakin. Opettajalta tämä vaati ylimääräistä työtä, mutta onneksi sattui asiaan positiivisesti suhtautuva opettaja ja hän oli valmis lapselle lähettämään läksyt ja muutakin materiaalia sähköpostitse ja kokeet lapsi sai tehdä kun palasi kouluun...

Maailma muuttuu, perheiden tilanteet ovat erilaisia, työmaailma on nykyisin aivan erilainen kuin omassa lapsuudessani, mutta koulu edelleen melko samanlainen joustamaton tietyissä asioissa, joten eiköhän olisi aika sielläkin hyväksyä myös se että koulu muuttuu... Ja lomailu jossain ulkomailla tai pidempiaikainen oleskelu, voi opettaa pienelle kouluaisellekin paljon. Meillä tyttö oppi sillä reissulla englantia ja vähän espajaakin, kun leikkikaveri ei puhunutkaan suomea...

Ehdottomasti voi mielestäni lomailla myös muulloin, kunhan asiasta sovitaan koulun kanssa.

Vanhimman poikani koulun rehtori sanoi, että he hyväksyvät kaikki loma-anomukset ihan jokaisen lapsen kohdalla ihan sen takia, että he haluavat tukea perheen yhteistä aikaa.

Meillä oli tapana oman äitini kanssa lähteä matkoille silloin kun oli koulua (90-luku). Koulujen loma-aikoina matkat olivat kalliimpia eikä äitini pystynyt vaikuttamaan kovin paljoa loma-aikansa valintaan. Toisaalta etelän kohteissa kesäaikana on aika kuuma verrattuna kevääseen, syksyyn tai talveen. Näin ollen kouluaikaan tehdyt matkat olivat parhaimpia.

 

Ikinä ei ollut vaikeuksia saada koulusta lomaa viikoksi ala- tai yläasteella. Yläasteella oli tärkeintä pysyä opetuksessa mukana eli itsenäisesti opiskelin tuona aikana ennalta määrätyt asiat. Viikon poissaolo ei siis vaikuttanut koulunkäyntiin oikeastaan mitenkään.

 

Omien lasteni kanssa aion noudattaa tätä samaa periaatetta. Lomalle lähdetään, kun kummallakin vanhemmista on siihen mahdollisuus oli lapsi koulussa tai ei. Ja lapsi tulee mukaan, ellei nyt välttämättä halua jäädä Suomeen.

 

Olisi hyvä miettiä myös mitä vaikka ulkomailla matkustaminen lapsille tarjoaa. Oppivat kieltä, kulttuuria ja näkee maailmaa. On ihan erilaista käyttää esimerkiksi englantia erikielisten ihmisten kanssa. Mielestäni nämä seikat peittoavat hyvin yhden viikon koulussa istumisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat