Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Apua,

Meidän perheessämme on alkanut asemasota. Liitouman ovat tehneet  14-vee murkku ja isomummu vastaan me vanhemmat. Ja kysymys on siitä miten murrosikäistä "kannustetaan" jatkamaan hyvin edennyttä urheiluharrastusta.

Ensin voin sanoa,että murkullamme on jo vuoden ollut ristiriitaisia ajatuksia harrastustaan kohtaan.Itse olen tulkinnut, että ristiriita on syntynyt siitä, kun paras kaveri lopetti lajin. Lisäksi tämä muutoin mukava kaveri vaikuttaa myös muussa ystävä piirissä. Ystäväpiiri koostuu pitkälti kavereista, jtka ovat perheen ainoita lapsia, iltatähtiä tai eroperheestä jossa vain tämä yksi lapsi. Ja tietääkseni kaikki ovat lopettaneet lapsuusiän harrastuksensa viimeistään seiskalla. Kaverit koukuttavat, kokoajan olen antanut lisää aikaa käydä kavereilla oloon ja yökyläilylä, että urheiluharjoituksissa käytäisiin. Nyt alkaa tuntua ettei mikään riitä.

 

Miten sitten mieheni äiti liittyy asiaan. Murkkumme on kertonut mummulle, kuinka hänen mielestä pakotamme hänet harrastamaan, emme anna kavereiden kanssa olemiseen riittävästi aikaa emmekä arvosta riittävästi hänen tunteita. No, jos on lajia harrasut 9 vuotta ja voisi vannoa, että siinä on aika hyvä, en kovin keppoisin perustein äitinä niele mitä tahansa lopettamispäätöksiä. Sitäpaitsi, meidän perheessämme on sovittu sääntö: kun lukukausimaksut on maksettu,se lukukausi käydäänloppuun. Se on pitänyt meidän vanhemman lapsenkin kohdalla. Varsinkin nyt vuoden sisällä lukukauden vaihtumisen aikaan aina puhunut asiasta, ja sillä hetkellä on sanottu, että no okei, katotaan vielä...

 

Nyt on selvinnyt että varsinkin syksyn aikana on mummun kanssa keskustelut tiivistyneet. Mummu kuuntelee murkkua ja on samaa mieltä, ettei sellaista tarvi harrastaa mistä ei tykkää (aktiivinen urheilu harrastus ei todellakaan ole aina kivaa, sen tiedän omakohtaisesti), mummun mielipide on että huippu-urheiluun ei kannata satsata (huippu-urheilua on kaikki missä joutuu hieman hilkoilemaan), koska elämässä pääsee paljon helpommallakin, ja lopuksi mummu on kuulemma ohjeistanut murkkuamme omiin päätöksiin, koska on jo niin aikuinen.Mummun mielestä urheilun sijasta voisi panostaa kouluun. Se on oikein omasta mielestänikin. Mutta kun viimeiseen kahteen vuoteen ei ole sanottavasti treenimäärät nousseet, kaveriaika kylläkin...on kuitenkin urheilun syy että koulu numerot ovat laskeneet??!! 

 

Äitinä kihisen kiukusta, miksi joku voi ottaa kasvatus vastuuta näin vahvasti itselleen, ja olla näin sokea murkun muunnellulle totuudelle. Tottakai mummu on se taho jolle valitetaan elämän epäkohdista, mutta kun hänellä ei ole ollenkaan tietoa niistä iloisista ilmeistä voiton hetkellä, ei siitä edistymisen tunteesta kun oppii uuden liikeen tai liikesarjan. Mummun kuuluu mielestäni olla nimenomaan luottohenkilö, kun omien vanhempien kanssa ei synkkaa. Se on hyvä, enkä ennen ole tätä vastaan ollutkaan. Mutta vahva ohjeistus ja vastuun otto ja ohjaus nuoren päätöksissä kuuluu vanhemmille.

Mitä tekisitte, sanoisitte? Mieheni on vielä kesksutellut äitinsä kanssa asiasta maltillisesti...mutta kun tuntuu, että ei tehoa. Mummu menee 150%n vahudilla mukaan nuoren tunteisiin, ja varmaa aattelee, että me ollaan vanhempina aivan tunteettomia tyranneja. 

 

Kommentit (1)

Vierailija

Mummut on tärkeitä lasten ja nuorten elämässä.Mielestäni te voisitte keskustella yhdessä perheenä (äiti, iskä ja murkku) siitä mikä on tulevaisuuden kannalta tärkeää. Ymmärrän sen, että murkkuikäisen touhuja säveltää paljon myös ne ikätoverit. Joten jos sen jotenkin voisi selvittää sille omalle murkkuselleen.... että "jos kaverit tekee niin ja noin, ei se tarkoita että sinunkin pitää toimia niin"
Tuossa iässä kyllä kaverit on kaikki kaikessa ja niitä seurataan...

 

Mutta sitten mummu! Mummu on ihana asia nuoren elämässä! Pitäkää kiinni läheisestä suhteesta! Mutta ohjatkaa toki Mummua kertomalla hänelle, miten teidän perheessä edetään, miten Mummu voi olla tukena nuorelle/perheelle... Mitä Mummun kannattaa kuunnella murkun puheista, jne...

 

Jaa sinä myös Äitinä kasvatusvastuuta sille Isälle. Puhukaa yhdessä murkun kanssa teidän perheen kasvatusasiat selviksi, pitäkää ns. perhekokous.
Ottakaa mukaan myös Mummu!

Lycka till!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat