Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Kommentit (10)

Käydään kaksi kertaa viikossa kaupassa. Saa mennä maksimissään 100€ mutta pyritään 60€. Jos joutuu ostamaan shampoita, vessapapereita tms niin menee lähes poikkeuksetta tuo 100€

Menee noin 100e viikossa ja meitä on 2 aikuista ja 3 lasta (0-6v). Hyväksikäytetään tarjouksia ja "juostaankin" niiden perässä käyden eri kaupoissa. Ruokaa ei mene roskiin juurikaan ellei esim. hedelmiä pilaannu. Kaikki ylijäänyt käytetään vaikka pyttipannuksi. Syödään ihan perusruokia jauhelihasta ja kanasta tai lohta ja kerralla tehdään isoja annoksia joita syödään viikolla tai pakastetaan. Juomina maitoa tai omenamehua, limsoja yms. ei osteta. Vaipat, wc-paperit yms. ostetaan aina tarjouksesta tai isoina säästöpakkauksina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuukaudessa menee n.1000€, käydään kaupassa 1-2 kertaa/vko. Suunnitellaan ruuat viikoksi tai kahdeksi kerrallaan ja lista kädessä kauppaan...TÄYDELLÄ VATSALLA! Roskiin ei juurikaan ruokaa mene. Perheessä 8hlö, lapset 2, 3, 10, 12, 14 ja 16.

Kerran viikossa isompi ostosreissu jolloin kuluu noin 100€ ja sitten pari kertaa maidon ym nopeasti kuluvien tuotteiden haku noin 20€ kerta eli 150€ viikossa. Tämä siis kuluu normi arkena, kun ei ole mitää juhlia yms. tiedossa. Tästä on pois wc ja talouspaperit ja pesuaineet ja mausteet. Nämä kaikkii tilaan edullisesti jostain nettikaupasta isomman erän kerrallaan. Niihin menee arviolta 700€ vuodessa. Perheeseen kuuluu kaksi aikuista, lapset 6v ja 9v.

Hmmm, itse tehtyä ruokaa meidän perhekin (kohta 4.vuotias lapsi) syö ja roskiin menee yleensä vain ylimääräiset lautaselta, jos ei jaksa kaikkea syödä. Ja juuri nuo leipä, hedelmät ja vihannekset ovat niitä, joita harvemmin joutuu pois heittämään. Silti kauppaan kuluu n. 300 euroa viikossa. Muiden kommenttien perusteella se ilmeisesti on paljon, mutta ei me todellakaan katsella tarjouksia tai osteta vain niitä halvempia (joskus huonompia) raaka-aineita. Syödään erilaisia kaloja, äyriäisiä, lihoja, juustoja ja kanaa sekä hedelmistä myös niitä "eksoottisempia" eli kalliimpia. Ja niin paljon luomua kuin mahdollista. Ehkä tällainen ruokakulttuuri ja-tottumukset maksaa enemmän. Lapsettomalla tuttavaperheellä menee 400 euroa viikossa. Yhteistä on mm. syvemmät yhteydet ja oleskelut ulkomailla, joten ehkä sekin sitten tuo lisäkustannuksia arkeen, että käytetään laajemmin erilaisia ja Suomessa vähemmän käytettyjä (kalliimpia) tuotteita. Ei olla mitenkään erityisen "rikkaita", mutta on asioita, joista ei oikeastaan viitsi pihistellä.

En oo laskenut:

 

Terveellinen syöminen kallistako?

Kotimaisten juuresten, kasvisten, vihannesten, herneiden, papujen, linssien, kananmunien ja pakastevihannesten kilohinta on pari euroa. Osta broileri marinoimattomana, jolloin et joudu maksamaan turhaan epäterveellisestä marinadista. Silakka, pakastesei, muikku tai jauheliha (tarjouksessa) on edullista. Maustamaton täysrasvainen jogurtti on parempi valinta kuin verensokeria nopeasti kohottava sokerijogurtti. Laadukkaita kylmäpuristettuja öljyjä saa kolmella eurolla. Kananmunat kannattaa ostaa isoissa pakkauksissa, jos ei ole mahdollisuutta ostaa suoramyyntitilalta.

Osta esim. Lidlistä.

Keitot, laatikot, sosekeitot, pataruuat, pyörykät ja kastikkeet ei kalliiksi tule. Juureksia, hedelmiä ja kasviksia ostetaan sesongin mukaan. Pakastevihannekset kuten kilon porkkana-kukkakaali-parsakaalipussit saa parilla eurolla. Makua saa esim. tomaattipyreellä, tomaattimurskalla, sipulilla, valkosipulilla, kermalla, sulatejuustolla, tuorejuustolla, pippurilla, merisuolalla jne. Marjat, sienet ja omenat saa ilmaiseksi, kun vaan hakee. Puutarhamarjojakin saa halvalla, kun menee itse ne poimimaan. Kalaa saa edullisesti, jos sille osaa tehdä muutakin kuin kypsentää. Ja netistä taatusti löytää ohjetta perkaamiseen. Pähkinäsekoitukset isoissa pusseissa (1 kg halvin). Avokadot pienissä verkkopusseissa ovat usein tarjouksessa. Aina on joku liha tai kala tarjouksessa.

Täysjyväleipä kannattaa leipoa itse. Ja kaikki leivonnaisetkin voi tehdä itse juhla- ja herkkupäiviin, koska jauhot ovat todella edullisia. Voipaketin hinta on tarjouksessa pari euroa ja jos nyt ei palatolkulla leipää puputa eikä edes kannata, niin rasia kestää kauan. Ja aina on joku juusto tarjouksessa reilusti alle kympin kilo.

Sijoita muutamaan kodinkoneeseen, kuten blenderiin ja sauvasekoittimeen, jolla saat vaihtelua ruokiin ja nopeaa sekä terveellistä helpolla.

Arvioisin että ruokaan kuluu 100e viikossa ihan maksimissaan. Syödään terveellisesti: Paljon vihanneksia, hedelmiä, kalaa, kanaa, juureksia, marjoja, ruisleipää, maitoa, jne. Pähkinöitä ym. Ostan ruokaa kerralla moneksi päiväksi, ja harvoin pakastan sillä tykkään syödä kerta-annoksia, ja jos esim. broileria 400g, siitä teen jo kaksi eri ruokaö a. Taloudessa on 1aikuinen 1 nuori. ja nuoren kaverit usein tervetulleita ruokavieraita. ulkona syömme niin harvoin, sillä kotona syö paremmin:).

Meilläkin 4-henkisellä perheellä menee noin 100 euroa viikko pelkästään ruokaostoksiin. Harvoin ostetaan "erikoisia" ruokia, kuten naudan sisäpaistia tmv. Joskus pärjätään 75 eurolla, joskus nousee puolet summasta, tietysti kun ostaa välillä vaikka muroja, mehua, ruokakermaa, wc-paperia tms. Kyllä meilläkin joskus hedelmiä ja vihanneksia joutuu biokseen, jos ehtivät pilaantua. Muuten koetan tehdä kerralla enempi ruokaa, esim. laatikkoruokaa tai pataruuan tyyppistä , niin osa menee pakasteeseen tai seuraavalle päivälle "pahan päivän varalle" , siis jos ei jaksa joskus laittaa ruokaa. Ulkomailla käydään.... haaarvoin, 5 vuoden aikana itse olen matkustanut kai 2 kertaa ulkomaille. Ukkeli ehkä 4-5 krt. Lapset huomenna ensimmäistä kertaa. Tarjouksia käyttäen. :) 

Pakko säästää, joten ruokatilille laitetaan lapsilisät 2 lapsesta + 100€ ja sen tulisi riittää 4hlö perheessä päivittäistavarakauppaan, lapset 2v ja 4v ja nuorimmainen käyttää vielä  vaippoja. Eli rahaa n. 320€/kk, jonka osa täälä tuhlaa viikossa!

Käymme Lidlissä ja tuijotan kilohintoja: leipä saa maksaa max 4€/kg, liha 10€/kg ja kasvis/vihannes/hedelmä ei tule kotiin yli 3€/kg. Viimeisen myyntipäivän punaiset alelaput on tuttuja ja tervetulleita kavereita, sillä niillä saa vaihtelua etenkin tuohon lihavalikoimaan - kokolihaa ei meillä juuri normihinnoilla osteta. Hedelmistä syödään kauden halpoja hedelmiä. Makkaraa kuluu paljon, koska se on halpaa. Jugurtit jätän kauppaan, niiden tilalle teen välipalaksi kiisseleitä tai vaikka vispipuuroa oman pakastimen marjoista.

Roskiin heitetään lähinnä vain lasten lautasilta, jos kaikilla on maha täynnä. Usein kyllä vaihdellaan lautasia, niin että poika saattaa syödä pikkusiskon jämät tai vanhempi antaa lapselle omalta lautaseltaan lisää, jos jäi nälkä. Hedelmiä löytyy jääkaapista yleensä vain yhtä laatua kerrallaan, niin ei ehdi menemään huonoksi ennen loppumistaan. Leipä elvytetään paahtimessa tai tehdään lämpimiä voileipiä, jos on päässyt kuivahtamaan, roskiin menee vain harvoin joku homehtunut pala. Pannulle jääneet jämät laitetaan laitetaan jääkaappiin ja kotona oleva mies syö niitä lounaaksi, välillä pariakin ruokaa sekaisin lautasella, jos ei yhdestä riitä koko annosta.

 

Meillä menee n. 400€ ja perheessä kaksi aikuista sekä kaksi lasta, joista toisen vaippakulut ja korvikkeet lasketaan myös mukaan. 400€ kuuluu myös vessapaperit, saippuat jne. Tahtoisin ostaa vielä halvemmalla ruokani, mutta ihan niin viitseliäs en ole, että jaksaisin joka ikinen päivä tehdä porkkanaraasteita, rieskoja tai vauvan soseita. Jos ruokakauppaan menee alle 300€/kk, silloin kärsii kyllä etenkin vihannesten syöminen liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat