Seuraa 

Kommentit (1)

Helsingin yliopisto ja Husin Lastenklinikka ovat aloittaneet tutkimuksen, jossa selvitetään D-vitamiinin vaikutuksia pikkulapsiin.

Kätilöopiston sairaalassa Helsingissä aiotaan selvittää, voidaanko lisäämällä D-vitamiinin saantia parantaa kasvua ja luuston kehitystä, vähentää tulehduksia sekä jarruttaa astmaa ja allergioita.

"Tällä hetkellä ei tiedetä, mikä on sopiva annos edistämään lapsen terveyttä. Nyt selvitetään se", sanoo lastenlääkäri Sture Andersson Lastenklinikalta.

Lastenlääkäri Elisa Holmlund-Suila kertoo, että tutkimukseen on tarkoitus saada tuhat tervettä ja täysiaikaisena syntynyttä vauvaa sekä heidän vanhempansa.

Pihlajamäkeläiset Venla Karttunen, 29, ja Mitja Suhonen, 28, ovat yksiä heistä. He ovat keskiviikkona syntyneen 50-senttisen ja 3,3-kiloisen tytön isä ja äiti.

Tuoreet vanhemmat lähtivät mielellään mukaan.

"Aurinko ei paista täällä tarpeeksi, mutta D-vitamiinin käytön vaikutuksista on ristiriitaista tietoa. Hyvä, jos voimme auttaa jotenkin", Venla Karttunen sanoo.

Mitja Suhonen huikkaa, että ilmaiset vitamiinitkin houkuttelivat.

Tutkimuksen yhteistyökumppani lääketehdas Orion antaa tipat maksutta osallistujille.

Puolet vauvoista saa D-vitamiinia nykysuosituksen mukaan 10 mikrogrammaa ja puolet kolminkertaista annosta eli 30 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Tutkijat ja perheet saavat tietää käytetyn annoksen, kun lapsi täyttää kaksi vuotta.

Perheet sitoutuvat tutkimukseen kahdeksi vuodeksi, sillä D-vitamiinia annetaan tutkimuksessa lapselle 2-viikkoisesta 2-vuotiaaksi.

Vanhemmat lupautuvat täyttämään kyselyjä lapsen terveydestä ja kehitysvaiheista.

Heidän pitää käydä myös kolmesti Kätilöopistolla tutkimuksissa: kun lapsi on puolen vuoden, yhden vuoden ja kahden vuoden ikäinen. Lapsilta mitataan muun muassa luun mineraalitiheyttä ja elimistön puolustuskykyä.

Tutkimustulokset valmistuvat vuoden 2016 alussa.

http://www.hs.fi/kaupunki/D-vitamiinin+vaikutus+lapsiin+tutkitaan/a1360300407183

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat