Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Kommentit (8)

Ongelma on myös päinvastoin. Ainakin taitoluisteluharrastuksessa on yleistä, että jäävuorot alkavat todella aikaisin. Kouluikäisen harjoitukset voivat alkaa esim. jo klo 14. Jos koulupäivät venyvät iltapäivästä pitkään, ei harjoituksiin ehdi. Itse siis toivon lapsilleni mieluiten niitä klo 8 alkavia kouluaamuja.

Meillä pienen koululaisen kanssa ovat myöhäiset aamut olleet haasteellisia. Me aikuiset lähdemme varhain töihin, eikä koululainen uskalla jäädä yksin kotiin. Aamuhoitoa ei ole kaupungilla tarjolla, iltapäivällä vasta. Kahdeksan aamut ovat näppäriä, kun lähdemme kaikki samaan aikaan kotoa.943

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alakoululaisilla (1.6.lk) usein aikaiset aamut ovat helpompia, kun moni vanhempi voi huolehtia lapsen pääsemisen kouluun tai kotona auttaa aamuvalmisteluissa, iltapäivisin ollaan usein iltapäiväkerhossa tai itsenäisesti kotona ja iästä riippuen kuljetaan jo omiin harrastuksiin.

Yläkoululaisilla ja lukiolaisilla on taas toisenlainen rytmi. Heille varmasti sopisikin paremmin klo 9 alkavat tunnit, koska ovat jo itsenäisempiä ja elämänrytmikin erilainen: harrastuksia on myöhempään iltapäivällä/iltaan ja usein vasta illalla ehditään tekemään läksyt tai lukea kokeisiin yms.

 

Ehkäpä siis tähän(kään) asiaan ei ole vain yhtä oikeaa mielipidettä :)

Toki ensisijaisesti harrastukset joustavat, koska koulu on aina tärkeintä. Urheiluseuroilta on vastuutonta järjestää treenejä niin myöhään, että venyttelyn, suihkun, kotimatkan, iltapalan ja mahdollisesti läksyjen jälkeen kello onyli kymmen illalla. Tämä ei edes tue urheiluharrastusta, kun liikkuva ja kasvava lapsi tarvitsee paljon lepoa ja unta.

Olin kuitenkin varsin hämmästynyt, kun ekaluokkalaisella on neljä kahdeksalta alkavaa aamua. Kahtena päivänä hän pääsee kahdeltatoista, eli viettää iltapäiväkerhossa yhtä paljon aikaa kuin koulussa, välillä pidempään.

Meillä alkaa alaluokkalaisten koulu aina kasilta ja se on ihan liian aikaisin. Ovat aina olleet illanvirkkuja. Ja sitte pääsevät jopa puolilta päivin tyhjään ja yleensä vanhemmat kotiutuu viiden jälkeen.

Yläasteikäisten koulunalkamisaikaa pitäisin unitutkijankin mukaan myöhästyttää puolella tunnilla (melatoniinirytmi myöhästyy luontojaan kuukautisten, siemensyöksyjen alkamisen aikoihin) joten he saisivat puoli tuntia enemmän unta per yö, sillä nukkumaanmenoaika pysyisi ennallaan.

Yhteiskunta pyörii enemmistön ehtojen mukaisesti. Se on samaa rasismia kuin mikä tahansa vähemmistön oikeuksien polkeminen enemmistön taholta. Valitettavasti en usko, että vähemmistön tarpeita tullaan ottamaan tai tässä tapauksessa voidaan ottaa milloinkaan huomioon. Hmmm, tai miten olisi koulujenkin suhteen vuoro'töiden' laita? Ne lapset/vanhemmat, jotka oikeasti kärsivät aikaisista aamuista kunnon yöunista huolimatta voisivat aloittaa myöhemmin (yksi tunti ei paljoa auta), jos vanhemmille mahdollista. Opettajistakin takuulla löytyy "ilta(päivä)vuorolaisuuteen taipuvaisia. Toinen vaihtoehto olisi kotiopetus (sosiaaliset kokemukset harrastuksien ja kerhojen kautta). Ensimmäinen vaihtoehto tuskin toteutuu, sillä milloin enemmistöt olisivat välittäneet vähemmistöjen tarpeista tai oikeuksista. Toista vaihtoehtoa voisin ehkä harkita muutaman vuoden kuluttua oman lapsen aloittaessa koulunsa. Tai onhan meillä henkilökohtaisesti myös kolmas vaihtoehto: isi on aamun virkku, joten luultavasti hän saa herätä (molemmilla meillä työ kotona omien aikataulujen puitteissa).

Kyllä todellakin alkavat. Etenkin teineillä suurimmalla osalla on luonnostaan aamu-unisuutta ja valvovat myöhään ja tämä on ihan biologinenkin juttu, josta voi googlettaa lisää tietoa. Itselläkin oli lukioaikana aamuntorkkuna tuskaa ekat tunnit, kun oli vielä puoliunessa, meni kaikki ohi.

Koulut alkaa minusta liian aikasin, piste. Kasin aamuja ei pitäisi ollakaan jos multa kysytään. Mutta varmasti tästä on monia mielipiteitä.... Meidän perheessä kun ei vanhempien ole pakko olla sorvin ääressä klo 8 reikä reikä niin on ihan epäinhimillisen tuntusta pimeällä kammeta pystyyn ja hätistellä lapsetkin. Meillä rytmi on kaikilla selkeästi iltaan painottuva ja itse saan töitäkin eniten aikaseksi vasta illalla. Ehkäpä jonkinlainen apu olisi jo talvi (kaamos)aikaan jos koulu alkaisi 9 tai vähintään 8.30, sitten valoisammalla ajalla se ei ole niin psykedeelistä että joutuu kaksi ekaa tuntia istumaan säkkipimeässä, ulkona se vaan kuu kumottaa ku matikkaa taikka enkkua luetaan.... 

Toinen hyvä ratkaisu olisi laittaa "erirytmisiä" lapsia eri luokille (jos on rinnakkaiset luokat, monesti on kuitenkin). Voisi vaikka kouluun ilmoittautuessa kysellä perheen vanhempien työaikoja tai siis toivomuksia aamujen suhteen, niin varhaiset llintuset ja myöhäisemmät murmelit saisivat olla parhaimmillaan. Uskon että asia koskee myös opettajia. Sääliksi käyvät ne kansankynttilät joilla omia pieniä lapsia ja monta kahdeksan aamua. Siinä sitä kukonlaulun aikaan lähdetään, varsinkin jos kaukana asutaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat