Seuraa 

Kommentit (7)

Todellakin. Silkkaa markkinointia. Onko perhemedian pakko kirjoittaa näin kritiikitöntä läppää suoraan jostain tiedotteesta? Ehkä 95 % päivähoidossa käyvistä lapsista on kunnallisessa hoidossa. Siis huonossako?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luitko koko artikkelin? Mielestäni siinä aika selkeästi ilmaistiin tyytyväisyyden olevan varsin hyvällä tasolla - pohjoismaiden korkein - päivähoitoon yleisesti, kysyttäessä (perustuen todellakin siis kyselytutkimukseen) sekä kunnallisen että yksityispuolen asiakkailta. Se, että yksityispuoli saa kuitenkin vielä vähän paremmat arviot ei minua ihmetytä. 

Varsin pieni otos, 500 vastaajaa, moniko edes mahtoi olla yksityisten päiväkotipalvelujen käyttäjä, koska heitä on ylipäätään hyvin vähän kokonaismäärästä?

Ei kuulosta kovin luetettavalta tutkimukselta. Yksityisten päiväkotein laadussa on ylipäätään melko leveä haitari. Pätevässä tutkimuksessa olisi käyttäjien määrä paljon suurempi.

Toisaalta tällaisen palvelun arviointi on hyvin hankalaa, koska aikuisille voidaan kyllä esittää hieno imagoa, lapsen arki voi sitten ollakin jotain muuta.

500 on hyvän kokoinen otos ihan missä hyvänsä tutkimuksessa. Ei ole todettu, että suuremmalla satunnaisotannalla saataisiin tarkempaa vastausta.

Yksityisellä puolella laatu on elinehto ja vanhempien toiveet voidaan ottaa huomioon ilman byrokratian kiemuroita. Henkilöstön koulutusvaatimukset ja muut on sanottu laissa, joten siinä mielessä ei ole eroa. Erot olivat yksityisen hyväksi kaikkien indikaattoreiden osalta, joten mistään markkinatempusta ei ole kyse. Ehkä kyse on johtamisesta, tyytyväiset työntekijät tekevät hyvää työtä.

Meillä on kokemusta kahdesta kunnallisesta ja kahdesta yksityisestä. Paras oli toinen yksityinen, huonoin (kaamea paikka, ilmapiiri oli hirveä!) oli toinen yksityinen. Kunnalliset olivat siltä väliltä, kumpikaan ei ollut (onneksi) huono. Kannattaa kuunnella puskaradiota ja ennenkaikkea omaa lastaan, miten päivä on mennyt. Perheen arki oli aivan kuin eri planeetalta, kun lapset olivat huonoimmassa päiväkodissa, kuin silloin, kun olivat parhaimmassa päiväkodissa. Huonoimmassa ei toiminut mikään koskaan niin kuin oli sovittu tai edes normaalilla logiikalla luulisi sujuvan (lainattiin jopa lasten varavaatteet muille lapsille, eikä niitä tuotukaan takaisin eikä muistettu kelle oli lainattu... eräskin äiti kysyi viikkojen päästä ihan tosissaan että "ai niin, meillä on muuten varmaan teidän hanskat, haluatteko ne takaisin vai mitä teen niillä?" Ja hanskat oli jo rohjattu, että kelvanneet olivat kuitenkin) ja paikassa oli kummallinen kyykytys- ja kiusaamiskulttuuri. Parhaimmassa kaikki sujui kuin unelma, lapset viihtyivät kuin kala vedessä ja arki rullasi sujuvasti, kun henkilökunta otti huomioon jokaisen tarpeet ja suunnitteli rutiinit sen mukaan. Kunnalliset taas olivat meidän kohdalla ihan ok, mutta kummassakin huomasi, miten ainainen stressi ja resurssipula rajoittivat toimintaa. Eikä ryhmät edes olleet mitenkään erityisen suuria ja yhteishenki kummassakin paikassa oli ihan hyvä. Asuimme myös pitkään erään kunnallisen päiväkodin vieressä, missä taas oli aivan omanlaistaan toimintaa ainakin pihalla. Muksut huusivat, kiljuivat ja tappelivat keskenään vapaasti tätien juorutessa keskenään. Koska piha-alue kuului myös viereisen vuokrataloyhtiön käyttöön, niin lapset pyörivät aina jaloissa ihmisten mennessä koteihinsa. Piha-alue oli aina epäsiisti ja istutukset pilalla. Tädit komensivat myös vuokrataloyhtiössä asuvia lapsia häipymään pihalta kokonaan tarhan pilttien ulkoillessa. Niillä tarhan lapsilla olikin aina viimeisen muodin mukaiset ulkovaatteet ja vanhemmat hakivat isoilla uusilla autoilla suoraan vuokrataloyhtiön pihasta. Kyllä päivittäin näki, miten kalleimmin puetut kersat parhaansa mukaan yrittivät ja usein onnistuivatkin kyykyttämään tavanomaisemmin puettuja penskoja. Ei todellakaan kiinnostanut viedä lapsia kyseiseen kunnalliseen tarhaan...

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat