Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Kommentit (13)

Nämä tälläiset yleisneuvot on todella väärin.jokainen lapsi on yksilö ja toiselle toimii toinen ja toiselle toinen.Esim Teemu Selänteestä tuli maailman paras jääkiekkoilija ja hänen toinen veljensä meni pahoille teille.Kasvatus oli kai molemmilla sama.

 Pitäis mielummin tuntea lapsensa ja miettiä mikä kenenkin kanssa toimii,eikä yrittää lokeroida sitä miten lapset pitäisi "kasvattaa"

Eikös tässä juuri puhuttu yksilöllisen herkkyyden tunnistamisesta? 

Ja tiedätkö tosiaan Selänteiden kasvatuksesta jotain sellaista, että voit heidän elämäänsä käyttää esimerkkinä?

Kannattaa  tuntea oma ymmärryksensä ja sen rajat, ja kommentoida vain niiden rajojen puitteissa. Joskus se, että jättää kommentoimatta, on se kaikkein viisain ratkaisu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei sisaruksia todellakaan kasvateta aina samalla tavalla! Minulla on 4 sisarusta joista jokainen saanut kyllä hyvin erilaisen kasvatuksen, mitä näin vanhempana hämmästelen suuresti...

Vierailija

Teemu Selänteen veli taitaa olla kasvattilapsi Selänteen perheessä, ei biologinen lapsi, eikä veli.

Se vain tukee sitä, että jokainen on omanlaisensa jo alkujaan, eikä perhe niin paljon vaikuta kaikkeen kuin halutaan teorioissa ajatella.

Erityisherkkyys voi liittyä kaikkiin aisteihimme. Yksi kokonaisvaltaisimmista on kuitenkin tuntoaisti, jonka säätelyn pulmista johtuvat käyttäytyminen tulkitaan usein "haasteelliseksi". 

Lisätietoa tuntoaistista suomen kielellä ja käytännönläheisesti on esimerkiksi Early Learningin kustantamassa kirjassa: Tunne, aisti toimi - tuntoaistia tukevia harjoituksia arkeen. 

Lisätietoja tästä linkistä:
http://www.earlylearning.fi/product_details.php?p=912

Erityisherkkyys on epätieteellistä soopaa, jonka avulla jotkut ihmiset voivat kokea ylemmyydentuntoa. Hehän aistivat ja huomaavat kaiken paljon tarkemmin kuin muut, nauttivat taiteista ja vivahteista toisin kuin kaikki muut apinantasoiset juntit. He eivät kestä ylikuormitusta esimerkiksi töissä tai ihmisjoukoissa. Me muuthan oikein nautimme ylitöistä, liian suuresta kuormituksesta ja kovista äänistä kuten palosireenistä korvamme juuressa! Edellä mainitut piirteet löytyvät suoraan Elaine Aronin kehittämästä erityisherkkyys"testistä". Aronin tutkimuksissa puhutaan jatkuvasti erityisherkkien erilaisesta hermoston toiminnasta, mutta yhdessäkään hänen tutkimuksistaan ei ole käytetty minkäänlaisia hermoston kuvantamis- tai mittausmenetelmiä. Sama kuin diagnosoisi sydämen poikkeavan rakenteen kysymällä asiaa potilaalta: "Uskotko sydämesi olevan toisenmuotoinen kuin muilla?"

Erityisherkkyys nähdään biogeneettisenä, ei kasvatuksen tai sosiaalisen/kulttuurisen ympäristön tuoksena - kyseessä on persoonallisuuden piirre. Erityisherkkyyttä on vasta alettu tutkia - onneksi. 

Olen nyt keski-ikäisenä helpottunut, kun löysin pari vuotta sitten tämän tutkimuksen. Pikatestiti antoivat itselleni viitteen erityisherkkyydestä - kysymykset tuntuivat juuri oikeilta ja tarkoituksenmukaisilta. Moni asia elämässä on tuntunut kokemukselta, jonka olen uskonut olevan "poikkeavaa" (esim. tunnistaa voimakkaasti muiden mielialoja).  Erityisherkkyys antaa itselleni oikean määritelmän persoonastani ja tavastani reagoida ulkomaailmaan. 

Sille, että epäilee ilkeäsävyisen agressiivisesti tutkimusta, joka on helpottanut ihmisten käsitystä itsestään - on myös määritelmä. Kyseessä on: kyynikko. Kyynikolta puuttu kyky havannoida maailmaa muuten kuin itsensä näkökulmasta. Empatia saattaa myös olla kateissa... 

Kaikki ihmiset ei vaan koe asioita samalla tavalla. Siitähän tässä on kyse. Eikä mistään höpöhöpö tieteestä. Ja sydämet voivat tosiaankin olla erinäköisiä eri ihmisillä. Sen voi kyllä ihan ultrassa todeta...

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat