Mitä tehdä, kun nelivuotias haluaa tehdä kakan vaippaan?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Kommentit (9)

Hei, Meillä on 3-v joka ei myöskään suostu menemään potalle. Olemme nyt yrittäneet et olisi ilman vaippaa ja harjoiteltaisiin kuivaksi, mut turhatoivo.. Menee ite kiskoo vaipan. Kakkaaminen on meillä yhtä tuskaa.. ja epäilenkin et meillä tuo "pottapelko" johtuu ihan siitä että vatsa ei toimi ja kakka on niin kovaa että kakalla käyminen sattuu. Meillä on Movicol Junior päivittäisessä käytössä, mut tääkään ei auta.

Pisulle suostuu välillä, mut nyt on sekin taas vähentynut. Kai sitä pitää vain odottaa et on jossain vaiheessa 3-v ite valmis pottailuun.

Minulle tuli tuosta ensimmäisestä mieleen, että ei kannata opettaa suoraan pytylle. Siinä on vaikea punnertaa, jos jalat eivät yletä tukevasti maahan, itsekin pienikokoisena aikuisena otan usein jakkaran jalkojen alle, jos vatsa on kovana. Lähtisin itse siitä, että kakka on saatava tulemaan. Jos lapsi käy esimerkiksi sohvan takana kyykyssä tekemässä kakat, niin vie sinne jonkun sopivan alustan ja antaa lapsen tehdä lattialle. Sitten jatkaa potan kanssa ja vasta kun homma rutinoituu, yrittää saada muksut pytylle.

Meillä potalleoppiminen kävi helposti nippa nappa tai vähää alle yksivuotiaana, mutta pottaa onkin sitten raahattu mukana vuosia: http://pikkuisenparempaa.blogspot.fi/2014/06/noin-iso-lapsi-potalla.html

 

Vierailija

no jo on, vai vielä pitää antaa lasten paskoa lattialle. jotain rajaa. taitaa olla lapsi kenellä on näissä perheissä valta.

Eikä vain antaa tehdä lattialle, vaan ihan oikein maanitella tekemään lattialle... näissä tapauksissa on tyypillistä, että lapsi vetää vaipan päälleen ja tekee kakat vain ja ainoastaan siihen. Ensimmäinen askel tässä on oppia irti vaipasta, sitten tekemään pottaan tai pyttyyn.

Jos vessa-asioista tekee valtataistelun, lopputulemana on lapsi joka panttaa ja kärsii ummetuksesta. Valitettavan yleistä se tuntuu kyllä olevan.

Meillä 3,5-vuotias poika, jolla myös ongelmia kakkaamisen kanssa. Ollut jo kauan päiväkuiva ja ilman vaippaa. Juuri aloitettiin opettelemaan yövaipasta pois ja sekin hyvin sujunut. Pissaamisen kanssa ei ole koskaan ollut mitään ongelmia. Poika on käynyt ihan itsenäisesti potalla pissalla jo pitkään. Pöntölle ei tykkää mennä edes pissalle.

Kakkaaminen on ollut ongelmallista. Vaippaa poika vihaa, eikä suostu sitä käyttämään eikä tekemään vaippaan mitään. Itse päätti että nyt riitti yövaipan käyttö. Pojalla oli noin vuosi sitten tosi kova vatsa ja näki, että kakkaaminen sattui, oli kuin synnytystuskissaan. Kova hätä, mutta ei saanut mitään ulos. Kumman vaikea tällaiseen asiaan saada apua. Lääkärit hokivat vain oikean ruokavalion tärkeydestä, mutta pojan ruokavaliossa ei ole moittimista. Saatiin sitten monen lääkärikäynnin jälkeen Movicol Junior lääkitys ja samaan aikaan piti myös antaa Duphalac tai Levolac. Monta kuukautta meni ja tuntui, että ei ollut hyötyä. Sitten lääkitys alkoi vaikuttaa ja pikkuhiljaa poika rupesi luottamaan, että ulostaminen ei enää satu, kakka tulee helposti ulos.
Ennen tätä oli ikävää kun tarhassa ja kotona useaan kertaan päivässä töhri housunsa, kun vähän kakkaa tuli housuun kun jatkuvasti yritti pidättää. Tämä parani yhtäkkiä huomattavasti. Rupesimme antamaan pojalle palkinnon joka kerta kun kakka tuli pottaan ja tämä tuntui tepsivän oikein hyvin.

Nyt keväällä tuli joku kumma takapakki ja taas poika pidättää. Movicol Junior on edelleen käytössä. Ulostaminen ei näytä poikaa sattuvan. Ei vain halua tehdä kakkaa, ei minnekään. Juoksee nurkkaan istumaan lattialle kun yrittää pidättää. Kun siirrän pöntölle, huutaa "en halua tehdä sitä!". Joka kerta kun juoksee nurkkaan istumaan, kannateen potalle. Hirveän huudon jälkeen aina jollain kerralla kakka tulee ulos, poika saa palkinnon ja jatkaa leikkejään iloisena. Valittaa välillä, että mahaan sattuu, yritämme selittää, että kakkaaminen auttaisi.

Ikävän yleinen ongelma mahavaivat lapsella. On todella turhauttavaa, että taas tapellaan kakkaamisen kanssa, kun kaikki jo sujui todella hyvin. Poika tuli jopa ilmoittamaan, että on kakkahätä ja meni itse potalle ylpeänä. Ja yhtäkkiä taas kakan teko pottaan on ihan kauheaa.

Hei!

Meillä auttoi ratkaisevasti pottapelkoon Movicolin sijasta Life kaupan Boulardii kapselit (maitohappobakteereita) jotka liuotimme mehuun tai maitoon. Sillä suolen toiminta normalisoitui ja kakkapelko laantui. Lapsi oli kuiva jo 4 v mutta yhtäkkiä tuli kova kakkafobia kun oli ummella. Tuon maitohappobakteerin aloittaminen oli ratkaisevaa. Muut eivät auttaneet niin hyvin, Gefilus yms.

Toivottavasti auttaa pian!

Mitäs jos pistäisitte ne pennut juomaan ihan vain vettä. parisen litraa kun kulauttaa päivässä vettä (siis vettä, ei mitään mehuja, limuja tms), niin vatsa toimii ja kakkaa tulee. Ja kun kakkaa on tullakseen, sitä tulee just sinne mikä paikka lapselle asian hoitoon osoitetaan. (toivottavasti ei todellakaan lattia...!)

Sama vika oikeastaan kaikilla aikuisilla ummettajilla: kyse on vain liian vähäisestä vedenjuonnista. Ja lääkefirmat taas kiittää!

Mikaela82
Seuraa 
Liittynyt2.7.2014

Meidän 3,5-vuotiaalla pojalla vika ei todellakaa ole ainakaan liian vähäisessä veden juonnissa. Poika juo lasin maitoa ruoan yhteydessä, muuten vettä. Mehua, limua tms. ei poika ole koskaan edes halunnut maistaa. Syö paljon kuituja. Movicol Junior käytössä. Täytyykin kokeilla noita Life kaupan Boulardii kapseleita. Movicol Junior ollut käytössä marraskuulta asti, mutta ei ole ratkaisevasti auttanut. Kakka on pehmeää ja helpompi ulostaa, mutta ei oikein löydy järkevää syytä, miksi ei haluaisi tehdä kakkaa mihinkään. Pöntöllä on yrittänyt kakata, mutta kun jalat tyhjän päällä on vaikea ponnistaa. Oli paha ummetus viime vuoden vaihteessa, mutta ilmeisesti silloin aiheutunut pottapelko kakkaamisen suhteen vaikuttaa vieläkin. Poika oppi heti yökuivaksi kun pari viikkoa sitten jätettiin yövaippa pois, vain pari vahinkoa sattunut. Itsekseen käy potalla pissalla ennen kuin herättämään meidät. Kakkaamisongelman kun vielä saisi kuriin.. Kaikki muu sujuu hienosti.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat