Seuraa 

Kommentit (9)

Olen samaa mieltä, mitä yllä kirjoitettiin. Ihanne tuo tilanne on, mutta valitettavasti totuushan on monessa päiväkodissa ihan toinen. Päiväkodeissa toimii ns laskuri, jonne aamusta ilmoitetaan henkilökunta/lapsi tilanne. Jos henkilökuntaa puuttuu, niin koitetaan ensin paikata tilannetta oman päiväkodin sisältä käsin. Jos se ei onnistu, niin Jos jossain on liikaa henkilökuntaa ja jossain liian vähän, ni liikapäiväkodista lähtee joku sijaistamaan sinne missä henkilökuntaa on liian vähän, viis siitä, jääkö lähtevältä hoitajalta lapsia ryhmään, jotka itkevät hänen perään. Se siitä kiintymys suhteesta !! Kummassakin tapauksessa oman ryhmän toiminta kärsii ja ne lapset. Säästöt ja raha merkkaa niin paljon, ettei näiden pikkuisten tunteita ajatella lainkaan. Itse olen ex LTO ja läpikäynyt pahan burnoutin. Päiväkotiin en enää palaa takaisin. En kestä , että lapset mitoitetaan numeroilla ja päivän pääasiaksi nousi, että kuinka päivä saadaan vietyä turvallisesti loppuun. Rakastin työtä ja lapsia, mutta työnantaja, tässä tapauksessa pääkaupunkimme veti koko ajan mattoa jalkojen alta pois. 

Ihanalta kuulostaa ja ihanaa, jos tuo arjessa noin toteutuu!

Pienryhmä toimintaa hehkutetaan joka puolella, se turvaa kiintymyssuhteen synnyn jne.. mutta entä jos lapsi kiintyy itse siihen toiseen tai kolmanteen aikuiseen ryhmässä, jonka sylissä äidistä erossa oleminen olisi helpompaa? Pienryhmiä harvoin jaetaan vasta sen jälkeen kun lapset ovat aloittaneet hoidon ja itse valinneet aikuista. Aikuinen määrätään lapselle. Ja entä jos hoitajalla on neljä pientä, joista yksi vie kaiken sylin, juoksee karkuun ja tarvitsee kiinnipitoa, mitä kolme muuta saavat? Kuka antaa heille haleja ja syliä ja aikaa?

 

Mutta siis, ihanaa ja täydelliseltä kuulostavaa luettavaa.. Olisipas pikku-poikani saanut tällaisen aloituksen päiväkotitaipaleelle (tärkein aikuinen omasta ryhmästä ei ole hänen omahoitaja)... 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Öh... kuulostaa hienolta, mutta todellisuus päivähoidossa on vallan toinen. Jos sama työntekijä on lapsella kaksi vuotta, sekin on jo pitkä aika. Useimmat meidän muksujamme hoitaneet, ovat olleet vain vuoden. Tähän mennessä kahta lastamme on kuluneen kahdeksan vuoden aikana hoitanut 26 eri työntekijää. Vaihdoksia on vielä enemmän, koska jos ekana ja viidentenä vuotena on sama työntekijä, hän on lapselle taas täysin uusi.

Jokainen työntekijän vaihdos on kuin uusi aloitus, mutta eihän siitä mitään puhuta. 

Hienoa tekstiä, tutun kuuloista sanahelinää työpaikaltani. Ja kyllä, olen ollut sijaisena lastentarhanopettajana monessa päiväkodissa. Sääliksi käy lapsia liian usein..

Valitettavasti todellisuus hyvin kaukana siitä mikä olisi edes riittävän hyvää.Harvassa päiväkodissa puitteet joissa kiintymyssuhdetta todella pystyttäisiin luomaan ja hyödyntämään oikealla tavalla. Niin kauan kuin pienten ryhmät paisuvat ja pienet sekoitetaan isoihin ryhmiin isojen sekaan, niin kauan kun aikuisia ei ole riittävästi ja sidottu omaan ryhmään, niin kauan ei voida puhua laadukkaasta päiväkotihoidosta pienten kohdalla. Surullista on.

Miksi ihmiset suhtautuvat positiivisiin asioihin niin negatiivisesti? Jos jossain osataan ja pystytään, sitä ei arvosteta vaan kaadetaan omat ongelmat ja huonot kokemukset päälle? En ymmärrä. Ehkäpä muutos parempaan on nimenomaan asenteista kiinni? Negatiivisuus on ihan turhaa kun aina voi olla myös positiivinen. Välillä tuntuu että nimenomaan päivähoidon henkilökunta on omalla negatiivisuudellaa kaikkea kehitystä vastassa.

Postiivisuus on ihan hyvä asia mutta samalla todellisuuden ongelmista vaikeneminen ei mahdollista hyvien asioiden toteutumista. Niin kauan kun vaikeista asioista vaietaan eikä hyvistä asioista puhuttaessa samalla mietitä miten lähestyä ja ehkä poistaa asiat jotka usein estävät hyvien oivallusten ja käytänöjen toteutumisen arjessa, niin kauan nämä hyvät ideat jäävät toiveajatteluksi ja vaan lisäävät turhautumista.

Päivähoidon kasvattajien ahdinko on jatkunut niin pitkään että turhautuminen ja avuttomuus vallitsevassa tilanteessa alkaa pursua esiin vähän joka keskuselussa. Vähän tuntuu kohtuuttomalta kehotus positiiviseen ajatteluun tässä tilanteessa.

vierailijalle 4.9 klo 8.25.  En sanoisi noin, että päiväkodin henkilökunta olisi omalla negatiivisuudellaan vastaa kaikkeakehitystä. Jos jokin ryhmä on positiivinen, niin se on varhaiskasvatusalan ammattilaiset, jotka tekevät tuota työtä pienellä palkalla ja vähillä resursseilla. vaikeaa on luodapysyvää kiintymyssuhdetta lapsiin, jos ei saa pysyä omassa ryhmässä ja ei saada palkata sijaisia. Veljeni pikku poika aloitti nyt päivähoidon. Tutustumisviikolla työntekijöitä oli 2 ja alle kolme vuotiaita 13. Toinen hoitajista oli aloituskeskusteluja vetämässä, toinen hoitaja ja kolme uuden lapsen vanhempaa pyöritti ryhmää. Sijaista ei saatu palkata :( Tämä on suuressa osassa päiväkoteja karseeta arkea.Miten tuossa tilanteessa kukaan jaksaa ja ennättää ees luoda turvallista kiintymys suhdetta ???? Voi henkilökunta ja lapsiparat :(  

Etenkin uutta varhaiskasvatuslakia pohdittaessa olisi tärkeä todella miettiä alle kolmevuotiaiden todellista tilannetta ja mallia tämän lapsiryhmän hyvinvoinnin takaamiseksi. Tämä edellyttää ryhmäkoon vakiinnuttamista mutta myös paljon muuta. Varhaiskasvatuslakiehdotus ei riittävästi huomioi kaikkein pienimpien tilannetta ja hätää päiväkotihoidossa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat