Seuraa 

Kommentit (2)

Kirjoituksessa on paljon totta. Tuntuu kuitenkin huolestuttavalta, miten Paalasmaa pitää lukemista pahana asiana. Totta on, että lukeminen ei ole usein mielekkäin tapa oppia esim. biologiaa tai fysiikkaa, mutta lukemistakin on opeteltava, eikä sitä opi kuin lukemalla paljon erilaisia tekstejä. Monilukutaito (johon toki kuuluu myös kuvien ym. lukeminen sekä erilaisten tekstien tuottaminen) on uuden opetussuunnitelman keskiössä - eikä mielestäni syyttä.

Hienoa, että joku on tarttunut tähän teemaan. Tulevaisuuden työtä tutkineena näen, että koulu nykyisellään ei vastaa juuri lainkaan tulevaisuuden työn haasteisiin. Ehkä pahinta on, että koulu kykenee erinomaisesti opettamaan lukemista ja laskemista, jolloin aina voidaan vedota Pisa-tuloksiin ja sen varjolla jättää koulun kehittäminen tekemättä. Tapa, jolla lukeminen ja laskeminen opetetaan syö intoa, uteliaisuutta, luovuutta, yhdessä tekemisen ja saavuttamisen riemua, omakohtaista liittymistä aiheisiin jne. Näin hienot Pisa-tulokset tulevat maksamaan Suomelle paljon, kun työpaikkoja luovien yritysten synnyttäminen edellyttäisi juuri näitä pois kitkettyjä ominaisuuksia.

 

Erityisen huolissani olen koulusta poikien kannalta: usein koulu on erityisen epäsopiva heille ja tällä voi olla edellisen lisäksi vielä ihan erillinen henkilökohtainen negatiivinen vaikutus. Missä ovat miesasiamiehet? Tai miksi he puhuvat vain huoltajuuskysymyksistä - miksei nähdä tätä ongelmaa, joka koskettaa suurinta osaa miehistä, ja vielä herkässä lapsuusiässä?

 

Edelliseen kommenttiin liittyen, en näe, että Paalasmaa pitää lukemista pahana, vaan varmasti lapset hänen menetelmässään todennäköisesti käyttävät kirjoja ja nettiä (esim. kokemusten ohella) tietolähteenä projekteissaan. Tällöin lapsella on mielekäs tavoite, miksi lukea, eli lapsien ei tarvitse lukea "H-A-U-K-I  O-N  K-A-L-A" ihan vain pelkkänä lukemaan oppimisen puuduttavana drillinä, silmät lasittuneina, ilme apeana..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat