Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Onko kaksivuotiaan jokapäiväinen kiukuttelu normaalia?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Kommentit (2)

Meillä on täsmälleen samanlainen herkkä ja temperamenttinen tytär kuin kysymyksen lähettäjällä, hiukan vanhempi vain. Toinen tytär on puolitoista vuotta nuorempi ja hänellä on tasaisempi luonne (hän käyttäytyy tavallisen lapsen tavoin, suuttuu jos on aihetta muttei ole jatkuvasti polttamassa päreitään joka asiasta). Isosiskon herkästi hermostuva luonne on ihan samanlainen kuin se oli jo vauvana, se vain tulee nykyään esiin eri tavalla.

Mielestäni psykiatrin neuvo pohtia, mitä kiukun, lyömisen, huutamisen ym. takana on, sopii paljon paremmin ns. tavallisen lapsen ymmärtämiseen. Herkästi reagoivan lapsen vanhemman sellainen kuluttaa vain iavan puhki.  Olen näet aivan varma, että kysyjä puolisoineen ei ole juuri muuta tehnytkään tyttärensä kanssa - yrittänyt ymmärtää, sovittaa olosuhteet ja omat toimet mahdollisimman helposti sulatettaviksi tytölle, pitää sylissä ja sanoittaa tunteita. Toisen lapsen syntymä on ainakin meidän kohdallamme avannut silmämme: lapsi on ihan erilainen, vaikka toimimme samoin kuin esikoisen kanssa. Hänellä on vain erilainen luonne. Hän reagoi asioihin eri tavalla.

Minun neuvoni kysyjälle olisi, että kieltäkää ehdottomasti älyttömin toiminta (esim. pureminen, lyöminen, sylkeminen, pikkusisaruksen vahingoittaminen). Hoitakaa myös rutiinit kiukkuamisesta huolimatta (pukeminen, kylpy, ruokailu). Saa olla kiukkuinen, mutta vähin erin pitää oppia hillitsemään itseään. Noin yleisesti yrittäkää hyväksyä tytön temperamentti älkääkä yrittäkö muuttaa sitä. Toisen lapsen syntymä todennäköisesti tasapainottaa tilannetta ja siinä myös isosisko oppii paljon. Tsemmpiä kysyjälle!

Meillä asui taannoin tuollainen parivuotias herkkis, jonka kanssa mikään ei oikein sujunut. Kävipä sitten ilmi, että pikkuneidillä oli yli vuoden muhinut korvatulehdus, joka ei missään välissä parantunut. Aina jälkitarkastuksessa kommentti kuului joko: "Tämä on melkein parantunut" tai "Tämä on varmaankin jo uusi". 

Kun sitten korvalääkäri sai pienet korvat oikeasti parannettua, niin lapsenkin luonne tasoittui. Kai sitä on äkäinen, jos korviin jatkuvasti koskee.

Uusimmat

Suosituimmat