Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Onko normaalia että kaksi vuotias hokee yhtä sanaa jatkuvasti? Tätä on kestänyt jo muutaman kuukauden. Muita sanoja ei kauheasti osaa, jotain välillä toistaa perässä. 

Kommentit (13)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mun lapsi toisteli tuon ikäisenä kolmen sanan rimpsua. Käytiin sitten puheterapeutillakin arviossa, mutta ei ollut muuten antaa aikoja. Puolessa vuodessa oppi puhumaan kunnolla, kun meni päivähoitoon. Kuulema olisi auttanut myös se, että olisi lakattu ymmärtämästä ja vaadittu sanomaan asia ennen kuin ollaan ymmärtävinään. Pitäisi auttaa lasta oppimaan nopeammin puheen.

Autoa hokee. Olen kanssa ajatellut että pitäiskö olla välittämättä että jos alkais sitten puhumaan muutakin. Kirjastakin katsotaan paljon kuvia ja kerron mitä siinä on ja sit kun kysyn vaikka että missä on perhonen nii ei osaa näyttää vaikka monet kerrat katsottu. Muutamat näyttää mutta ei muita. Oon miettiny että olisiko jokin vialla? Ymmärtää kuitenkin jonkin verran puhetta. On todella sosiaalinen. Päivähoito varmasti auttaisi, on vielä kotihoidossa.

Miksi oletat, että "päivähoito varmasti auttaisi"? Päivähoidossa ei ole aikuisilla aikaa keskittyä sinun lapsesi kanssa kirjojen katseluun ja jutteluun ja yksilölliseen kanssakäymiseen läheskään yhtäpaljon kuin sinulla kotona. Älä riistä lapseltasi tätä arvokasta kotonaoloaikaa vain työntämällä hänet laitokseen "oppimaan". Voit puhua neuvolassa asiasta, jos asia sinua itseäsi huolestuttaa, mutta jos lapsi muuten vaikuttaa kehittyvän normaalisti, ei ole vielä mitään syytä huoleen. Kaikki eivät opi kieltä samalla kaavalla. Jos olisi jotain erityisen tuen tarvetta, niin siitä näkyisi kyllä viitteitä jossakin muussakin kehitykseen liittyvässä asiassa hänen kohdallaan. 

En ole vielä laittamassakaan, kotona pidän niin kauan kun mahdollista. Sillä ajattelin että hoidossa oppii kun huomaa miten toisetkin ikäiset juttelee eikä ole äitiä joka ymmärtää mitä toinen tarkoittaa eli on pakko oppia. Näin olen kuullut.

Samaa "ymmärtämättömyyttä" voit ja osaat aivan hyvin esittää kotonakin. Hyvää vertaistukea ja kaikenikäisten ja -tasoisten lasten höpötystä ja leikkiseuraa saa avoimissa päiväkerhoissa, joissa vanhemmat siis käyvät yhdessä lasten kanssa. Isoissa päiväkotiryhmissä kuulee vain samanikäisten lasten usein vielä puutteellista kieltä ja lisäksi niissä hyvin äkkiä jää leikkiporukoista syrjään, kun ei pärjää puheen kanssa. Niin, että edelleen sinä olet se paras opettaja! Vuorovaikutusleikit, laulut, lorut, lukeminen ja kuvakirjojen katselu sekä arjen jutustelut on ainoa ja riittävä kielen"opetus"muoto tuon ikäiselle. 

Vierailija

Luen päivittäin mutta lapsi ei yhtään jaksa kuunnella/ei ole kiinnostunut :/ vai eikö tämän ikäiset osaa vielä keskittyä?

 

 

no, hyvin yleistä on, etteivät jaksa keskittyä vielä tuossa iässä ja yhtä yleistä on, ettei ole ylipäätään kiinnostunut kirjoista. Silti voi ottaa tavaksi lukea esim. päiväuni- tai iltasatu tai laulukin käy. 

Kyllä päiväkodissakin on päiväunilla toistakymmentä lasta, joista suurinta osaa ei satu kiinnosta tai he eivät siitä ymmärrä höykäsen pölähtävää vielä tuossa iässä, mutta rauhallisen puheen rytmi, sanat ja lauserakenteet kyllä silti pikkuhiljaa jäävät tajuntaan. Toki juttelu ajaa saman asian, ei siihen välttämättä kirjaa tarvitakaan. Tärkeintä on, että lapsi kuulee puhetta ja pystyy jollain tasolla kommunikoimaan toisen ihmisen kanssa. Kyllä se siitä lähtee!

Joka ilta luen pienen sadun ja sitten laulan. Jospa se siitä, kummastuttaa vaan miksi vain auto sana kiinnostaa ja kaikki on autoja ja hokee monta kertaa putkeen. Toistaa muutamia sanoja joskus perässä siis muita sanoja, muuten ei sano. Paitsi EI tulee useinki :D mutta Kiitos vastauksista! :)

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat