Vierailija

Laaja suomalaistutkimus paljastaa, että odottavat äidit saavat liian vähän D-vitamiinia. Joka kolmas raskaana oleva äiti ei ota edes neuvoloiden (VRN) suosittelemaa 10 mikrogramman (µg) päiväannosta. Ja joka kymmenes raskaana oleva äiti kärsii masennuksesta, osoittaa Itä-Suomen yliopiston tutkimus. Uuden kanadalaistutkimuksen mukaan raskaana olevien naisten tarve on vähintään 50 µg, mikä turvaa lähes kaikkien syntyvien vauvojen riittävän D-vitamiinin saannin. Suomalainen saantisuositus on vähintään viisi kertaa liian pieni. Siihen syypää on valtion ravitsemusneuvottelukunta. Se aiheuttaa turhaa sairastumista ja 2,5 miljardin euron vuosittaiset kustannukset kansantaloudelle.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2803

D-vitamiinista on paljon hyötyä luustolle ja se ehkäisee kaatumisia ja osteoporoottisia murtumia. Aivan tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin D-vitamiinilisän vaikutusta kalsiumin erittymiseen luustosta. Sofistikoituneella tekniikalla (isotooppimerkityllä kalsiumilla) saatiin selville, että D-vitamiini vähentää huomattavasti kalsiumin erittymistä luustosta virtsaan. Tutkimuksen johtopäätöksissä tutkijat suosittelivat noin 100 nmol/l D-vitamiinitasoa kalsiumin erittymisen vähentämiseksi ja luuston terveyden parantamiseksi.

Kommentti: D-vitamiinia tarvitaan 50–100 µg päivässä tason 100 nmol/l ylläpitämiseksi. Pienikokoisille ja hoikille riittää yleensä pienempi annos; suurikokoiset ja lihavat tarvitsevat yleensä isomman annoksen.

https://www.facebook.com/suomenterveysravinto/posts/699603100183930

 

Lääkäri Matti Tolonen kirjoittaa ruotsalaistutkimuksesta, jossa 100 µg D-vitamiinia päivässä ehkäisi hyvin infektioherkkien flunssia verrattuna lumevalmisteeseen.

Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Ravitsemusneuvottelukunnan matalat (10µg/päivä) D-vitamiinisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät vastasyntyneelle sekä kissoille sekä pienille koirille.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2809

Kommentit (12)

Vierailija

Suomessa alle 1 vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg/vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,3µg D-vitamiinia) 10-20µg/vrk. Eli yhteensä alle 1v saa 25-30µg/vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1 vuotiaalle.

D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan.

Kesällä D-vitamiinia syntyy iholla auringonvalon UVB-säteilyn vaikutuksesta. Tätä säteilyä esiintyy meidän leveyspiireillä riittävästi vain kesäkuukausina ja vain keskipäivällä. Vaikka kesä on jatkunutkin meillä tänä vuonna pitkälle syksyyn, saamme auringosta D-vitamiinia riittävästi ainoastaan elokuun loppuun. Sen jälkeen alkavat elimistömme D-vitamiinivarastot huveta nopeasti. Ravinnosta saatava D-vitamiini ei yleensä yksin riitä ylläpitämään kesällä kerättyjä varastoja, joten tarvitaan ravintolisiä.
http://www.hyvinvointisitueksi.fi/index.php/2015/08/28/d-vitamiinin-tarv...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

More than 80% of women who are pregnant are not at the level (40 ng/ml) that has been shown to be most helpful in preventing preterm births. 

Carole Baggerly discusses GrassrootsHealth project, Protect our Children NOW! which is aimed at providing education, vitamin D testing and ongoing supplementation to pregnant women to help them achieve a vitamin D status of 40 ng/ml.

Read more here: http://www.vitamindcouncil.org/blog/a-closer-look-at-the-grassroots-heal...

40 ng/ml  =  100 nmol/L

Suomessa virallinen taho väittää, että 50 nmol/L riittää, vaikka tieteellisten tutkimusten valossa se riittää riisitaudin ehkäisyyn.

Myös Amerikkalaisen Institute of Medicinen (IOM) suosituksen mukaan D-vitamiinin (kalsidiolin) riittävä pitoisuus veressä on 50 nmol/l. Edelleen IOM toteaa, että hoitotutkimuksien mukaan pohjoisten alueiden väestön valtaosa (97.5%) saavuttaa tämän pitoisuuden päivittäisellä 15 mikrogramman D-vitamiinin saannilla. 

Kanadalaiset tilastotieteilijät ovat kuitenkin nyt osoittaneet IOM-laskelman virheelliseksi. Kun IOM:n käyttämät tutkimukset analysoitiin uudestaan ja korjattiin havaittu tilastotieteellinen virhe, osoittautui, että 15 mikrogramman D-vitamiinin päiväsaannilla väestön kalsidioli ylittää varmuudella vain tason 27 nmol/l. Kirjoittajat toteavat, että D-vitamiinin liian pienellä päiväsaannin suosituksella on vakavia kansanterveydellisiä ja hoidollisia seuraamuksia ja että suositus tulee arvioida uudestaan. 

Vierailija

No kunhan ei nyt mennä aivan övereitä D-vitaaminiannoksia napsimaan kuitenkaan. Kaverini syö joka päivä 200µg, koska otti nuo kanadalaisten suositukset liianki vakavissaan. Itse syön 10µg kalapäivinä ja muulloin 20 ja tilanne on aivan kohtalainen.

Vierailija

Reilu D-vitamiinin pitoisuus (yli 100 nmol/l) seerumissa ehkäisee fyysisesti aktiivisten ihmisten rasitusmurtumia, kertoo tammikuussa 2016 ilmestyvä jalkakirurgien ammattilehti The Journal of Foot & Ankle Surgery. Tulosten mukaan seerumin D-vitamiinin pitoisuuden tulee kuitenkin olla lähes tuplasti enemmän kuin mitä suomalaisilla on keskimäärin. Tavoitteeseen pääseminen voi edellyttää 100 mikrogramman nauttimista päivittäin. Suomalainen viranomaissuositus on kymmenen kertaa liian pieni.

http://www.tritolonen.fi/uutiset/2855-d-vitamiini-ehkaisee-rasitusmurtumia

Vierailija

Uudessa tutkimuksessa on tarkasteltu leukemian esiintyvyyttä maailmassa. Tutkijat havaitsivat, että kauempana päiväntasaajasta sijaitsevissa maissa ihmisillä on vähintään kaksinkertainen riski sairastua leukemiaan verrattuna lähellä päiväntasaajaa sijaitseviin.

Tutkijat arvelevat, että eroa selittää auringonvalon UVB-säteilyn vaikutuksesta ihossa muodostuvan D-vitamiinin vähäisempi saanti kauempana päiväntasaajasta. Tutkijat myös uskovat, että runsaampi UVB-säteilyn ja D-vitamiinin saanti voisi ehkäistä leukemiaa.

Myös monien muiden syöpien kohdalla on vastaavaa vaihtelua maailmanlaajuisesti ja maiden sisällä eli vähän auringonvalon UVB-säteilyä saavilla alueilla on enemmän syöpää kuin runsaammin UVB-säteilyä saavilla alueilla.

http://www.medicalnewstoday.com/articles/304797.php?utm_campaign=trueAnt...

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
No kunhan ei nyt mennä aivan övereitä D-vitaaminiannoksia napsimaan kuitenkaan. Kaverini syö joka päivä 200µg, koska otti nuo kanadalaisten suositukset liianki vakavissaan. Itse syön 10µg kalapäivinä ja muulloin 20 ja tilanne on aivan kohtalainen.

Missään ei suositella 200µg D-vitamiinia päivässä.

Ylin annostus on 100µg ja senkin voi mitata, että riittääkö.

Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg / vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 - 1,3µg D-vitamiinia) 10-20µg/vrk. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 20-30µg / vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100µg päivässä.

Vierailija

Nyt flunssakautena kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että saa riittävästi D-vitamiinia. Matalat D-vitamiinitasot on tutkimuksissa yhdistetty suurempaan flunssan ja influenssan riskiin. D-vitamiini on ehkäissyt ylähengitysteiden infektioita sellaisissa tutkimuksissa, joissa tutkittavien alkutilanteen D-vitamiinitasot ovat olleet matalia.

Japanilaisilla koululaisilla, jotka saivat 30 µg D-vitamiinia päivässä, oli 42 prosenttia pienempi influenssa A:han sairastumisen riski verrattuna lumevalmistetta saaneisiin:

Urashima M, et al. Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. Am J Clin Nutr 91:1255-1260.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20219962

D-vitamiini on hämmästyttävän tehokas virusten vastainen aine. Se tuottaa kehossa 200-300 erilaista virusten vastaista peptidiä, jotka tappavat bakteereja, viruksia ja sieniä. D-vitamiini vähentää riskiä sairastua flunssaan ja muihin virustauteihin ja nopeuttaa toipumista edellyttäen, että ihmisen seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on vähintään 95 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen tarvitaan iästä riippuen 30-150µg D-vitamiinia päivässä. D-vitamiini on avaintekijä immuunijärjestelmän toiminnassa.

Vierailija

Tuore suomalaistutkimus osoittaa, että suomalaislasten D-vitamiinitilanne on huono. Noin 41 prosenttia 6-8-vuotiaista lapsista ei saa päivittäistä D-vitamiinilisää, vaikka ravitsemusneuvottelukuntakin sitä virallisesti suosittelee aina 18 vuoden ikään saakka. 
Vanhemmat siis yleisesti laiminlyövät D-vitamiinilisän antamisen. Tutkimuksen tuloksista käy myös ilmi, että silloinkin kun D-vitamiinilisää syödään, sen määrä 10µg on aivan liian pieni.
Lapsen sopiva D-vitamiinilisän määrä riippuu lapsen koosta. Alle 1-vuotiaille vauvoille riittää 10 µg, leikki-ikäisille sopiva annos on 20 µg ja teini-ikäisille voi antaa D-vitamiinia 40-50 µg päivässä.
http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid...

1.8.2012 Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 100 µg:aan. Vauvojen rajana EFSA pitää nyt 25 µg ja 1–10-vuotiaiden 50 µg päivässä. Lausunnossa mainitaan, että edes 250 µg päiväannoksella ei löydetty mitään haittavaikutuksia. 
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2813.htm

Vierailija

D-vitamiinin tärkeys kyllä tiedetään, mutta pitäiskö sille tehdä jotain, että köyhissä perheissä d-vitamiinit jää hankkimatta yksinkertaisesti siksi ettei ole varaa yhtään mihinkään "ylimääräiseen"?!!

Vrt esim täällä blogissa, opiskelijalla ei ole varaa vitamiineihin vaikka kuinka tiedostaisi niiden tärkeyden! Entä sitten esim työttömät ja opiskelevat lapsiperheet? Näiden perheiden lapset kärsii vanhemien köyhyydestä jo sillä jo pienestä, kun eivät saa tarvitsemiaan vitamiineja... sitten sairastavat enemmän jne... Eikö neuvoloista pitäisi antaa köyhien lapsille ilmaiset vitamiinit vaikka ekalle kolmelle vuodelle? Näin saatas tasattua elintasokuilua köyhien ja rikkaiden välillä!

Vierailija

Uudessa suomalaiseen aineistoon perustuvassa tutkimuksessa on nyt yhdistetty D-vitamiinin puute suurempaan MS-taudin riskin jälkikasvulla. Äidin vakava D-vitamiinin puute (D-vitamiinitaso alle 30 nmol/l) yhdistyi lähes 2 kertaa suurempaan MS-taudin riskiin verrattuna siihen, että puutetta ei ollut.

Hyvä D-vitamiiniarvo on vähintään 80 nmol/l, joka riittää myös luustolle.

Ilman D-vitamiinilisää suomalaisten keskiarvo on alle 50 nmol/l eli …

Tutkimus osaltaan vahvistaa näyttöä, että D-vitamiinin puute lisää autoimmuunisairauksien riskiä.

Suomi johtaa I-tyypin doabeteksen ilmaantumisessa. Ihan joka päivä joku lapsi sairastuu I-tyypin diabetekseen.

http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2499458#noi150103r6

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat