Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Tietääkö kukaanSaako esikoiselle kotihoidon tukea+kuntalisää sille ajalle, kun on toisesta lapsesta äitiyslomalla?Entä menettääkö pikku-kakkosen äitiysloman ajaksi oikeuden kunnalliseen päivähoitoon?-Eliisa,

joka on päivän roikkunut kuuntelemassa KELAN " varattua tyyt-tyyt" -ääntä puhelimessa

Kommentit (9)

Ja eka mulle sanottiin kelasta ettei kotihoidontukea saa, että käytännössä sitä maksetaan vaan jos on 4 lapsen yksinhuoltajaäiti minimiäprahalla...

Mutta sitten toisella kertaa käydessä toinen virkailija kysyi olenko hakenut jo? No en kun enhän minä sitä saa.. Kyllä sitä voi saada ja ihmetteli kovasti miten oli aiemmin sanottu eritavalla...

Älä siis koskaan luota yhteen mielipiteeseen!

vaikka vain yhtenä päivänä viikossa, niin silloin ei saa kotihoidontukea, ei edes sitä lisäosaa, koska silloinhan lapsi EI ole kotihoidossa!

Kysyin asiaa kelasta syksyllä kun jäin äitiyslomalle ja esikoiselle varasin virikehoitopaikan, niin kelasta sanottiin että jos käy hoidossa (olipa se vaikka vain 3 tuntia kerran viikossa) niin lapsi ei ole silloin kotihoidossa, joten tukia ei makseta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

asian vierestä, mutta mites äitiysloman jälkeen? jos jää työttömäksi, niin siitähän vähennetään kotihoidontuki. Mutta entäs se hoitalisä, joka on tulojen mukainen? Vähennetäänkö sekin työkkärirahasta?

Ihan varmasti en uskalla sanoa vaikka olenkin ollut Kelalla töissä. Löytyiskö Kelan kotisivuilta vastausta? Eikös alle 3v lapsista saa hoitotuen jos lapsi ei ole kunnallisessa päivähoidossa???

Kotihoidontukea ei makseta äitiyslomalla, mutta joissain kunnissa kuntalisää maksetaan äitiyslomankin ajalta, jos lapsella ei ole hoitopaikkaa.

En ole täysin varma, mutta muistaakseni kotihoidontukea ei saa kun on äitiyslomalla.oikeutta kunnalliseen hoitopaikkaan ei menetä vaikka on äitiyslomalla, esikoisen saat viedä kunnalliseen hoitoon vaikka olet äitiyslomalla.Kannatta kuitenkin tarkistaa, tuosta kotihoidontuesta en ole varmaT:M&Poika

Kotihoidontukea ja hoitolisää kannattaa hakea, käytännössä et saa kotihoidontukea (tai saat, mutta siitä vähennetään eka äitiyspäiväraha ja siksi siitä ei jää mitään maksettavaa...), mutta jos teillä on oikeus tulojen perusteella myös hoitolisään niin sen ne maksavat.Kuntalisästä en tiedä kun meillä ei sellaista ole ja se varmaan vaihtelee kunnittain, luulisin että sitä voisi saada. Hoitopaikkaa ei menetä (tästä onkin ollut paljon keskustelua) jos haluaa isomman lapsen pitää hoidossa. Mahdollisuus on myös osa-aika hoitoon, tosin meillä se tarkoittaisi sitä että pojan pitäisi siirtyä pph:lta päiväkotiin kun pph:lla eivät anna olla vajaa paikkoja :( Mutta katsotaan ensin kotona miten menee ja harkitaan osa-aikahoitoa sitten myöhemmin.Äitiyslomalla ja vanhempainvapaalla voit saada esikoisesta hoitolisää jos perheen tulot siihen oikeuttavat. Vauvaa ei muuten lasketa kuuluvaksi perheeseen eli teitä kohdellaan kolmen hengen taloutena ja tulorajat määräytyvät sen mukaan.Kuntalisän maksu riippuu ihan kunnasta. Täällä meillä kuntalisää maksetaan vain hoitovapaan aikana ja edellytyksenä on myös, että perheen kaikki alle esikoulu- ja kouluikäiset ovat kotihoidossa.

...kiitos kaikille vastanneille!Koska näytti olevan tosi monta erilaista " ratkaisua" , niin sinnikkäästi soittelin koko päivän kelaan ja 10 min ennen puhelinpalvelun sulkemista sain vihdoin lahganpäähän ihmisen.Kotihoidontukea ja kuntalisää (Helsinki) ei makseta äippälomalla, jos äippäraha samansuuruinen tai isompi kuin edelliset kaksi yhteensä. Hoitolisää voi saada siitä vanhemmasta, JOS tulorajat eivät ylity. Esim. 4-henkinen perhe tienaa yhteensä 3800¿ (brutto), niin ei saa mitään. 3-henkisen perheen rajat (äiti, isä, esikko ja vauva) ovat reippaasti matalammat.Hoitovapaalla sitten saa molemmista sen saman n. 290 + hki-lisä n. 210¿ (ilman lisää tai lisällä, rippuen perheen tuloista), ja ihan sama käykö isä ja/tai äiti töissä ja millä tuloilla, niin hoitoraha&kuntalisä tulee.Monen kanssa tästä tänään jo puhelinkin, ja oltiin kyllä koko " hiekka" laatikon väki sitä mieltä, että ihan pepusta koko systeemi, kun ihan kuin se esikoinen/vanhemmat alle kouluikäiset hoitotarpeineen katoais ilmaan, kun toinen/kolmas/jne. syntyy. Eräs äiti toiselta palstalta kertoi, että olikin jo edellisen mammaloman aikana laittanut spostia Rosa Meriläiselle, mutta se ei ollut edes viitsinut kansanedustajana vastata ko. kirjeeseen. Päätettiin kyhätä jonkinlainen vetoomus asiasta ja lähettää se jollekin " perheiden asioita ajavalle eduskuntalaiselle" .

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat