Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Kun tehdään suunniteltu sektio, yleensä seuraavana päivänä on käytössä kipupumppu, josta tulee koko ajan kipulääkettä ja näin kivut pysyvät (ainakin itselläni pysyi) kurissa.. Kun taas tehdään kiireellinen (ei hätä-) sektio, niin ei jätetä kipupumppua, eikä piuhaa epiduraalitilaan.. Kiirellisen sektion kokeneet sanovatkin usein leikkauksen jälkeisen ajan olleen aivan hirveätä, ja kipu sietämätöntä.. miksei kiireellisessä sektiossa jätetä piuhaa paikalleen ja kipupumppua seuraavaksi päiväksi? Itselleni juuri tuon kivuttomuuden ansiosta jäi sektiosta myönteinen kuva :). Tehdäänkö sitten kiireelliset spinaalissa vai mistä tämä kyseinen asia johtuu? Kiinnostaisi tietää....

Kommentit (11)

Ensimmäisen sektio oli kiireellinen ja tehtiin epiduraalissa, kun spinaali ei tehonnut. Kipupumppu meni sinne epiduraaliin, ja oli sellainen, joka annostelee automaattisesti lääkkeen. Olin tokkurassa kipulääkkeestä, vaikka hoitajat kyllä kävivät välillä pienentämässä annosta.Toinen sektio oli suunniteltu, ja sain kipupumpun tippaletkuun. Sain annostella itse lääkettä napista (yliannostusta ei voi saada, liian usein lääkettä ei tule). Kipulääke tehosi välittömästi kun nappia painoi, ja käytin lääkettä vain muutaman annoksen, eli silloin kun jouduin vaihtamaan asentoa imettääkseni tms. Tämä kipupumppu oli todella hyvä!Molemmilla kerroilla nousin seuraavana aamuna ylös, mutta esikoisen syntymän jälkeen on muistot ikävän tokkuraisia kun sain turhaan lääkettä.

Meille molemmille sektiot on tehty samassa sairaalassa... Minä (suunniteltu sektio + kipupumppu) hoidin vauvaa itse jo seuraavana päivänä koko ajan, oli yöt minun luonani jne.. Kaverille, jolla kiireellinen sektio, eikä kipupumppua, ei päässyt moneen päivään sängystä ylös, eikä täten voinut vauvaakaan hoitaa itse.. Minä olin sairaalassa 5 päivää, kaverini noin kaksi viikkoa... Että kyllä minulla toipuminen oli paljon nopeampaa. Kaikki tuntemani, joille tehty kiireellinen sektio, ovat sanoneet toipumisen olleen todella hidasta ja kivuliasta.. Minä pärjäsin jreilun viikon päästä leikkauksesta ilman lääkkeitä.. Että näin meillä.. Mutta 6 saattaa olla oikeassa, että spinaalin vaikutus alkaa heti jne..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myöskään kaikki sairaalat eivät suosi sen käyttöä. Spinaalin sekaan laitettu morfiini vie kivut yleensä pitkäksi aikaa, mutta tätäkään ei käytetä kaikissa sairaaloissa. Tämä systeemi on tosi kätevä, pystyy hoitamaan vauvaa, mutta ei ylimääräisiä piuhoja selässä. Hätäsektiot tosiaan aina unessa.anest. sh

Mulle tehtiin kiireellinen sektio ja sen jälkeen mitään muita lievityksiä kipuun en saanut kuin särkylääkkeitä. Ja mulla oli kamalat kivut ensimmäiset pari päivää toimenpiteestä. En ole tiennyt edes tuollaisesta vaihtoehdosta!!!

Jossain sairaaloissa sitä ei käytetä lainkaan ja jossain se on jokaisella suunnitellusti sektoidulla. Oman kokemukseni mukaan kipuepiduraalin saaneet potilaat ovat pidempään vuodepotilaina ja eivät pääse yhtä itsenäisesti hoitamaan vauvojaan kuin sellaiset joilla käytetään muita lääkemuotoja.

Itse kiirellisen sektion kokeneena voin sanoa, että pärjäsin pelkällä ketoriinilla loppuajan eli spinaali puudutuksen yhteydessä laitettiin puudutusaineen lisäksi morfiinia, joka vaikuttaa tosi pitkään. Kerta pisto, eikä mitään piuhoja selässä. Suosittelen!

En tosin tiedä missä sairaaloissa käytössä ja missä ei...

Kaverilleni tehtiin kiireellinen sektio ja laitettiin puudutus selkään, ei osannut sanoa, oliko epiduraali vai spinaali.. Eli eikö samalla voisi sitten laittaa epiduraalin, jotta kipupumpun saisi..... Kiireellisissä sektioissahan ei nukuteta, ellei ole pakko..

Tehtiin aamulla klo. 8 ja olin sen jälkeen pari tuntia heräämössä kunnes puudutus poistui. Otin p.o kipulääkettä ekana päivänä. Puolenpäivän jälkeen sain vauvan syliini ja heti kun tunto palasi jalkoihin nousin ylös, menin vessaan ja pooistin katetrin, virtsaaminen onnistui heti. Kävelin suht normaalisti ja hoidin vauvaa. Eka yö oli vähän hankala ja seuraavana päivänä vointio ihan hyvä. Tpoisena päivänä sektiosta lähdettiin kotiin ja en tarvinnut enää kipulääkkeitä 3 päivän jälkeen. Muutenkiin toipuminen sujui tosi hyvin.

Normaali synnytys toipuu nopea...

Synnyttämää normaalisti paljon helpompi niin jää kipupumput esimerkiksi syöpää sairastaville tai luudutu potilaille. Toki hätäsektio joskus pakko mut ihmeen paljon on mukavuus sektiota

Vierailija

Normaali synnytys toipuu nopeammin kirjoitti:
Synnyttämää normaalisti paljon helpompi niin jää kipupumput esimerkiksi syöpää sairastaville tai luudutu potilaille. Toki hätäsektio joskus pakko mut ihmeen paljon on mukavuus sektiota

Mene nyt niiden mukavuussektioidesi kanssa. En  juurikaan usko, että kukaan toivoo sektiota siksi koska se on mukavampi. Tänä päivänä moni tekee ratkaisun sektiotoiveesta perustuen tietoon siitä, että se on turvallisempi vauvalle (ei riskiä hapenpuutteeseen ja sen aiheuttamiin vaurioihin) tai siksi, että traumatisoitui pieleen menneestä alatiesynnytyksestä. Joka tapauksessa 50% ensisynnyttäjistä päätyy sektioon halusi tai ei.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat