Vierailija

Siis mieltäni askarruttaa, kun 2v3kk ikäinen lapsemme sanoo sitkeästi ruskeaa vihreäksi. Muut värit kyllä tunnistaa eli punainen on punainen, sininen sininen, keltainen keltainen, vihreä vihreä, mutta kun tulee kyse ruskeasta se onkin vihreä!!! Pitäisikö tästä huolestua. Tänäänkin sanoi ruskeita hiuksiani vihreiksi. Suvussamme ei tietääkseni ole värisokeutta.Kiitos paljon jo etukäteen, josko joku asiasta tietävä vastaisi huoleeni.

Kommentit (11)

Värisokeus on tila, jossa ihmisen väriaisti on häiriintynyt. Värisokeus on puutostila, ei sairaus.Värisokeuden äärimmäisessä muodossa ihminen näkee vain tummuuden ja vaaleuden eri asteet eikä voi ymmärtää, mitä värit ovat, mutta tämä on erittäin harvinaista, esim. Suomessa on vain muutama tällainen henkilö. Myös sinisokeus on harvinaista. Sitä vastoin yleisin värisokeuden muoto, puna-vihersokeus on miehillä varsin yleinen; siitä kärsii n. 7 % miehistä. Naisista sen sijaan vain n. 0,4 % on puna-vihersokeita. Puna-vihersokeutta on eri asteista; jotkut puna-vihersokeat eivät koskaan erota punaista ja vihreää, jotkut sekoittavat nämä värit vain niiden joutuessa vierekkäin. Mahdollisia ovat myös esimerkiksi ruskean ja vihreän eri sävyjen rajoittunut erottelukyky.Näön ollessa normaali silmän verkkokalvon valoherkät tappisolut reagoivat valon eri aallonpituuksiin ja tunnistavat ne väreinä. Värisokealla jokin tappityyppi saattaa puuttua tai olla viallinen.Värisokeus on yleensä perinnöllistä, mutta se voi joissakin harvoissa tapauksissa johtua myös alkoholimyrkytyksestä, tulehduksesta tai näköhermon sairaudesta. Yleensä molemmat silmät ovat värisokeita. Värisokeus periytyy x-kromosomissa sijaitsevan resessiivisen geenin kautta. Naisesta voi tulla värisokea vain jos hän saa resessiivisen geenin sekä äidiltä että isältä. Miesten värisokeus perityy aina äidiltä. Värisokean lapsen äiti ei välttämättä ole värisokea, mutta värisokean naisen isä on.

Voiko siis kuitenkin olla jokin värisokeus kyseessä?

eli ylivoimaisesti yleisin värisokeuden muoto tarkoittaa sitä, ettei henkilö pystyy erottamaan punaista väriä vihreästä. Jos hän siis erottaa nuo värit toisistaan (vaikka sanoisikin niitä väärillä nimillä) kaikki on varmasti ok.Vastailen yleislääkärin asiantuntemuksella.Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

mutta erottaa kuitenkin helposti punaisen ja vihreän toisistaan niin kyseessä on todennäköisemmin " väärinkäsitys" ruskean ja vihreän nimistä kuin värisokeus. Minkä ikäinen lapsesi on? Kysy vaikka neuvolasta voisiko hänelle tehdä värisokeustestit - pääsisit pohdiskelemasta asiaa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat