Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Omakotitalo hakusessa ja nyt olis tiedossa -78 rakennettu tiiliverhoiltu talo. Olis kiva talo, juuri meille sopivan kokoinen ja hyvä pohjaratkaisu. Tontti on kyllä pieni, alle 1000 neliöö.

Talossa on öljylämmitys ja avotakka. Vähän hirvittää öljyn hintakehitys, onko kallista muuttaa lämmityssysteemiä ja onko se yleensä mahdollista?

Pystyykö avotakan muuttamaan varaavaksi miten helposti?

Mitä muita ongelmia 70-luvun taloissa saattaa tulla vastaan mitä pitäis huomioida?

Kommentit (3)


Kannattaa kiinnittää huomiota katon kuntoon: tasakattoista en ostaisi, toisaalta moni on muuttanut tasakaton harjakatoksi ongelmitta.Lämmityssysteemiä voitte mitä ilmeisemmin vaihtaa, koska talossa lienee vesikiertoinen keskuslämmitys (mitä muutapa sitä öljyllä toimittaessa olisi), joten voitte aika vapaasti vaihtaa lämmitysmuotoa vaikka maalämpöön, pellettiin tai varaavaan yösähköön. Jos ostaisitte suorasähkölämmitteisen talon niin muutos olisi paljon kalliimpi.Ilmalämpopumpun hankkiminen ei välttämättä ole huono idea, koska se kuulemma parantaa ilmanlaatua ja vähentää lämmityskuluja.Saatatte myös joutua lisäämään eristettä yläkattoon (puhallusvillaa esim). Salaojitus kannattaa tarkistaa (ei välttämättä edes ole), samoin räystäiden kunto. Näiden puutteesta on saattanut aiheutua jonkun mainitsemien alajuoksujen mätäminen, kuivassa talossa ne eivät itsekseen kyllä lähde mätänemään.Putkiremontti saattaa olla edessä kymmenen vuoden sisään, riippuen alueen veden laadusta.Avotakan muuttamiseen varaavaksi en ota kantaa, mahdollista se kyllä on ainakin takkasydämellä.Kaiken ikäisissä taloissa on jotain ongelmia, myös uusissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokemusta on 77 rakennetusta pienesta paritalosta.70-luvun eristysmaarat eivat ole nykytasoa, joten nurkissa voi vetaa jne. 70-luvun alku oli viela aikaa ennen energiakriisia, joten rakenteet voivat olla hyvinkin energiasyoppoja. 70-luvun lopulla taas tehtiin pullotaloja ja esim. ilmanvaihto oli tyypillisesti painovoimainen (toimi vain talvella ja otta korvausilman ikkunoiden raoista. Lisaksi tuolloin oli idioottimainen ohje rakentaa seinien alajuoksut betonilaatan " sisaan" (valaa sisalattian laatta niiden sisapuolelle) ja joskus maan pinnan alapuolellekin, ja niita lahonneita puita nykyisin sitten poistellaan monessakin talossa. Eli rakennetarkastus on oltava huolellinen.Avotakasta saa vahan paremman takkasydamella (metallipesa, joka hidastaa kaasujen poistumista, kierrattaa ilmaa ja varaa jonkin verran lampoa), mutta varaavaksi muuttaminen vaatii muuraria. Rakenteesta riippuen varaavat kanavat voi tehda vanhaankin, mutta todennakoisesti joudutte purkamaan vanhan ja tekemaan uuden.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat