Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Kommentit (14)

Eikä se 90 % tule automaattisesti kaikille; vain pienempituloiset saavat ko. prosenttimäärän. Tietyn tulorajan jälkeen prosentti laskee eli hyvätuloisilla suhteessa paljon huonompi äp-raha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt kun luin tuon jutun, tajusin, ettei tuo päätös nyt niin hirveesti edes vaikuta äitiyspäivärahaan, sillä työnantajahan yleensä maksaa kahdelta ekalta kuukaudelta täyden palkan (korjatkaa jos olen väärässä, sillä itsellä ei ole vielä lapsia ;) ).Mutta tässä siis lainaus:Äitiyspäivärahaan ja isien vanhempainpäivärahaan tulossa korotus

Julkaistu 17.3. 17:07

Päivitetty 17.3. 18:58Perhevapaiden kustannusten tasaamista pohtinut työryhmä esittää, että äitiyspäivärahaa sekä isille maksettavaa vanhempainrahaa korotetaan.

Valtiota, työnantajia ja työntekijöitä edustava työryhmä jätti yksimielisen esityksensä sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haataiselle perjantaina. Haatainen laittaa lain valmisteluun heti.

" Ei tässä enää ole mitään mutkia matkassa, valmista pyritään saamaan kevään mittaan tai viimeistään syksyllä" , Haatainen kertoi aikataulusta. Muutokset tulevat voimaan ensi vuoden alusta.Äitiyspäiväraha on tarkoitus nostaa 90 prosenttiin palkasta 56 ensimmäiseltä arkipäivältä. Nyt se on noin 70 prosenttia palkasta. Äitiyspäivärahaa voi saada vain nainen.

Vanhempainrahaa saa kumpi tahansa kotiin jäävä vanhempi. Työryhmä esittää, että vanhempainraha korotetaan 80 prosenttiin 50 ensimmäiseltä arkipäivältä, jos kotiin jää mies. Äidille vanhempainrahaa maksetaan jatkossakin nykyiset 70 prosenttia.

Kolmantena uudistuksena työnantajan maksamaan vuosilomakorvaukseen sisällytetään palkan lisäksi nyt myös sosiaaliturvamaksut.Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on erittäin tyytyväinen työryhmän lopputulokseen.

" Ratkaisu merkitsee selkeää parannusta naisten työmarkkina-asemaan. Isillä on hyvät mahdollisuudet jäädä nykyistä useammin vanhempainvapaalle. Naisten asema rekrytointitilanteissa paranee" , sanoo STTK:n työmarkkinayksikön johtaja Markku Salomaa.

Palkansaajajärjestö SAK:n lakimies Kalle Räisänen uskoo, että kustannusten tasaaminen mahdollistaa palkallisten äitiyslomien saamisen kaikkien alojen työehtosopimuksiin.Äitien saamien korvausten korottaminen maksaa yhteensä noin 45 miljoonaa euroa ja isien 10 miljoonaa. Kustannukset jaetaan tasan työantajien ja -tekijöiden kesken. Lisäksi työantajat maksavat vuosilomakorvaukseen tehtävän korotuksen.

Uudistus rahoitetaan nostamalla vakuutusmaksuja. Työnantajien vakuutusmaksu nousee 0,05 prosenttia ja työntekijöiden 0.04 prosenttia.

itse jäin kaupasta äitiyslomalle, enkä saanut senttiäkään palkkaa.

uudistus kuulostaa hyvälle, sillä toiveissa olisi saada ensi vuonna toinen pienokainen

eikä muuten omallanikaan, joka ns. villi ala, ei kuulu minkään työehtosopimuksen piiriin.Eikä tuo tuloraja muuten ole mikään uusi juttu, onhan se nykyäänkin niin, että tietyn tulorajan jälkeen prosentti laskee. Keskimäärin äitiyspäiväraha nykyään 70 % palkasta, mutta jos liksa esim. 3 500 euroa, turha olettaa että saisi edes 60 prosenttia.

ei siis kesken muutu. ja se korotushan koskee vaan oliko se n. 70 päivää, jonka yleensä työnantaja maksaa koko palkkana. sen 70 pv jälkeen edelleen sama päiväraha kun ennenkin

Joillakin aloilla maksaa, joillakin ei. Esim. hotelli- ja ravintola-alalla ei makseta, vaan heti putoaa Kelan maksamille avustuksille. Onneksi omalla alalla saa 3 kk täyttä palkkaa äitiysloman alettua :)

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat