Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Löytyykö muumiasiantuntijoita? Olen lyhyen muumituttavuuteni ajan luullut, että Muumipeikko ja Niiskuneiti ovat veli ja sisar, mutta sitten luin sadun, jossa Muumipeikko aikoo maalata Niiskuneidistä kuvan ja Niiskuneiti piti aietta hyvin ROMANTTISENA. Kun Muumipeikko sitten maalasikin kuvan lehmästä, Niiskuneiti suuttui, ja muumien käyttäytymisessä oli ihan RAKASTAVAISTEN riidan ainekset ja sanavalinnat. Niin että onko Niiskuneiti Muumilaaksossa miniänä vai mitä siellä oikein tapahtuu? : )

Kommentit (14)

Minua muumeissa häiritsee että muumupappa ei tee mitään kotitöitä, ja se on muumimamma joka häärää keittiössä yms.Toinen asia on se että muumin päähankilö on miespuolinen muumi.

Samalla tavalla kun titi-nallessa päähenkilö on poikanalle ja tytöstä (tao) on tehty tyhmänoloinen sivustaseuraaja. Molempien filmit/kirjat on myös nimetty miespuolisen pääosan mukaan.Mistä löytyy sankarimalleja/pääosaesikuvia tytöille? (muitakin kuin peppi)

Niin kauan kuin suurin osa pääosista menee pojille, tuntuu että tyttöni ja poikani kasvavat eriarvoisessa maailmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

eivätkä asu muumitalossa vaan omassa talossaan. Tosin niiskuneiti on usein yökylässä muumeilla kuten nipsu ja pikku Myynuttu joka vielä teininäkin seurasi muumeja pikkuveljen kanssa telkasta eli lienen itsekin aika muumifani mutta lapset ei niinkään ole innostuneet

Niiskuneiti on Muumipeikon ystävä, ja haaveilevat menevänsä isoina naimisiina, yhteisestä kodista jne. Eli eivät ole sisaruksia, vaikka itsekin ennen luulin niin :-) Meillä on muumifanaatikko Lotta, 2v., joten äitikin on tässä viisastunut.

Muumeilla on hieman erilaiset perhesuhteet vanhoissa Tove Janssonin kirjoissa ja uusissa Muumi-tv-sarjoissa. Mutta Niisku ja Niiskuneiti tosiaankin muuttivat Muumilaaksoon vasta kun Muumipeikko pelasti heidät lihansyöjäangostuuran kidasta. heillä on oma talo Muumilaaksossa. Pikku Myyn sisar on Mymmeli, joka asuu omassa talossaan. Heillä on myös äiti, jolla on nyt 10 ihan pientä (Myytäkin pienempää) lasta, erittäin villejä.Nuuskamuikkusen isä on nimeltään Juksu, äiti on (Tove Janssonin mukaan) Pikku Myyn äiti. Nipsun vanhemmat ovat nimeltään Hosuli ja Sosuli. Nämä selviävät tv-sarjasta Muumipapan muistelmat.Hemuli ja Nuuskamuikkunen muuttivat muumilaaksoon samassa kirjassa/jaksossa Muumipeikko ja pyrstötähti kuin Niisku ja Niiskuneitikin. Niiskut ovat oikeasti eri heimoa kuin Muumit, he vaihtavat väriä mielialansa mukaan. Romanttisella tuulella ollessaan Niiskuneiti on vaaleanpunainen, harmissaan harmaa.Vanha muumifanaatikko tiia

ja 3 uutta muumiystävä 3v, 2v ja 7kk

siinä merkityksessä kun nyt ovat, jossain jaksossa menivät naimisiinkin joskus. erityinen ystävä kuvaa ilmeisesti tätä suhdetta parhaiten lapsen korville.muumipeikko on pelastanut hirmuiselta lihansyöjäkasvilta niiskuneidin ja niiskun joskus. siksi niisku ja niiskuneiti ovat tulleet heidän kanssaan asumaan muumilaaksoon. heidän vanhemmistaan en tiedä :)


Muumipeikko on Muumimamman ja Muumipapan lapsi ja he asuvat muumitalossa. Myös Pikku Myy asuu muumitalossa heidän kanssaan, mutta en tiedä, mistä on sinne tullut,...Niisku ja Niiskuneiti ovat sisaruksia ja asuvat keskenään omassa talossaan.

Tuo olikin kaunis selitys - että ovat ystäviä ja haaveilevat menevänsä naimisiin - eikä minun tarvitsekaan alkaa kyseenalaistaa kirjojen moraalia ja sopivuutta meidän muumifanille, alta kolmivuotiaalle pojalle : )

Maisa-hiiri on ainakin mielestäni tyttö. Teletapeissa ja Himpuloissa on roolit suunnilleen tasan, eikä sukupuoli tule esiin kovin tarkasti, ehkä näyttelijöiden äänistä parhaiten.

Muumeissakin voi päällisin puolin tulla esiin konservatiiviset muumimamma ja muumipappa, mutta toisaalta siinä on monia urheita tyttöjä ja erilaisia perheitä. Tove Jansson oli suvaitsevainen ihminen ja muumeissa on nähty monenlaisia metaforia.

Vaikuttavia tyttörooleja:

Onneli ja Anneli esim. Onnelin ja Annelin talo -kirja

Se pikkuinen Lotta

Marikki

Ronja Ryövärintytärtaitavat olla kaikki Astrid Lindgrenin tuotantoa.

joka aina välillä ainakin asuu Muumilaaksossa. Joskus Myykin asuu Mymmelin luona,usein myös Muumien luona.Nipsukin on tainnut tulla Muumeille isänsä kautta,eikö Nipsun isä seikkaillutkin Muumipapan muistelmissa tmv??

Ja jos mutkikkaista sukulaissuhteista puhutaan, lienee Aku Ankka kumppaneineen niitä parhaita esimerkkejä :) Oma pieni 2-vuotiaani väitti tänään kiven kovaa, että Iines Ankka on yhtä kuin " Äiti Ankka" .

Poikasankareiden määrä vähenee ja tyttösankareiden kasvaa jatkuvasti. Lisäksi on alkanut tulla kirjoja (kuten Pikku Karhu -sarja), joissa (ainakaan suomeksi!) ei eritellä hahmojen sukupuolta. (Kirjoitin aikanaan graduni lasten kuvakirjojen kielen ilmentämästä ideologiasta, joten tämä asia kiinnostaa :)Alkuperäiset Muumi-kirjat ovat paljon feministisempiä ja anarkistisempia kuin nämä sterilisoidut japanilaisanimaatiot, suosittelen niitä lämpimästi. Lisäksi tämä suomen kieli on niissäkin kätevä tasaaja - olin vuosikaudet sitä mieltä (oikeastaan vieläkin ;) että Nuuskamuikkunen on tyttö. Pakkohan sen oli olla, koska Nuuskamuikkunen = minä.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat