Seuraa 

Kokemuksia berneistä, labbiksista ja kultsuista? Mikä näistä roduista on ns. helpoin, eli kuinka helppo kouluttaa, sopiiko lapsiperheeseen ja muutenkin luonteeltaan minkälaisia?

Kommentit (12)

Hei!Näistä kolmesta rodusta jokainen koira tulee aikuisena olemaan ensinnäkin ison kokoinen, joka tarkoittaa pidempiä lenkkejä ja isompaa elintilaa kuin pienirotuiset koirat vaativat. On hyvä muistaa myös se, että isommasta koirasta on aina enemmän ns. huolta kuin pienemmästä. Ei mahdu ihan pieneen autoon, karvaa lähtee aika kiitettävästi jne.Joko olet päättänyt otatteko nartun vai uroksen? Siinä on myös asia jota kannattaa miettiä aika tarkkaan. Niin nartuilla kuin uroksillakin on hyvät ja huonot puolet. Suosittelenkin luettavaksi jonkun koirakirjan ennen kuin teet ostopäätöksen. Tiedät sitten tarkkaan mitä olet ostamassa.Kaikki nämä kolme rotua ovat aivan ihania. Meillä tuossa makailee kultainennoutaja ja on mun ehdoton sydänystävä. Tällä hetkellä löytyy jo tuota ikää, että kotona vaan maataan, mutta kyllä meilläkin joskus oli matot rullalla :-)Koiran kanssa pärjää, kun opettaa heti pienenä ns. talon säännöt ja näytät sen kuka teillä määrää. Kyllä minä muistan kun aikoinani sain nostaa " koiran seinälle" kun meillä vähän kokeiltiin. Varaudu siis siihen, että pentuaika on se vaativin aika. Silloin koira vie paljon aikaa, mutta huomaat että kärsivällisyys palkitaan.Koiratkin ovat omia persoonia ja ei voi luvata että jokainen kultainennoutaja rakastaa lapsia. Meillä sattui niin hyvin, että meillä tuo koira antaa lasten tehdä mitä vain. Mitä nyt välillä komentaa pienellä murinalla kun mennään liian pitkälle. Ikinä ei ole hampaitansa näyttänyt tai näykkässyt, mutta ikinä ei voi olla varma. Eläinhän se koirakin on. Meillä yritetäänkin opettaa lapsille, että koiran täytyy saada olla rauhassa jne.Huh, tulipa sepitettyä...... :-)Onnea koiran hankintaan.

Meillä on kotona labbispentu ja kolme alle kouluikäistä lasta.Ahne tuo ainakin on, tai kauniisti sanottuna kovin perso ruualle ;) Tätähän voi kyllä käyttää hyväksikin, esim on suht helppo kouluttaa jos ei makupaloja säästele.Vilkas ja energinen on. Veikkaisin että kultsut on rauhallisempia. Meillä on vielä urospentu ja tuntuu että on kokoajan menossa. Kovin paljon tykkää lapsista ja ulkona lasten leikkiessä pyörii kokoajan mukana menossa.Karvaa lähtee kyllä, mutta muutenhan karva ei hoitoa vaadi. Meillä on vaalea labbis ja kyllä karva näkyy joka puolella. sopii ehkä sisustukseemme kuitenkin mustaa paremmin ;)Mutta ainakin labbista voi suositella lapsiperheeseen. Ihana ja touhukas, kuitenkin kiltti tapaus. Ja ihan posiitivista, että jaksaa kulkea mukana metsissä ym missä mennään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

kultsu on labradoria rauhallisempi ja olisko labris vielä ahneempikin. Kuulemma corgit ja labradorin noutajat on kaksi ahneinta rotua! ;) Labriksen turkki on ehkä helppohoitoisin, berniltä kun irtoaa ainakin karvaa tolkuttomasti.

Lapsuuden kodissa ollut labbis ja kultsu, olivat sellaisia lutukoita. Hyvin sopeutuivat lapsiperheeseen ja helppoja kouluttaa. Nyt on itsellä berniuros, ollut kohtuullisen helppo kouluttaa miellyttämisen halunsa vuoksi, mutta on vaatinut kyllä sen, että koirakoulussa on ravattu ja johtajuus tehty selväksi. Eli vaatii aikaa kouluttaa. Berneissä on myös valitettavasti linjassa vähän sellaista aggressiivisuutta, itse olen huomannut, että monet bernit suhtautuu aikuisena vieraisiin ihmisiin pidättyvästi ja vähän epäluuloisesti, ja paimenvietti omaa perhettä kohtaan varsinkin uroskoiralla on aika voimakas. Melkein suosittelisin labbista tai kultsua, tietysti jos on enemmän aikaa käytössä koiran koulutukseen, niin bernikin on mitä ihanin. Meillä myös newfoundlandinkoirauros, joka on sellainen ihanuus, että sitä suosittelisin myös... Mutta se on sellainen itsepäinen jötikkä, joka miettii aina kaksi kertaa, että viitsinkö tehdä niinku pyydetään vai en. Ja nöffistä lähtee karvaa kymmenen kertaa enemmän kuin bernistä, ja lisäksi sen räpyläjalat kantaa hiekat ja kurat sisälle. Mutta niin suurta sydäntä ei pienempään pakettiin mahdu... Onnea vaan, minkä tahansa valitsette!

mielestäni kaikki rodut sopivat lapsiperheeseen. kannattaa kuitenkin miettiä mistä kultaisen noutajan hankkii, kun on paljon kysyntää, pentuja teetetään kaikilla mikä liikkuu. näyttelytitteleillä ei ole mitään merkitystä jos haluat " pelkän" perhekoiran, tittelit kun eivät periydy.

myös rotujen sairauksiin kannattaa kiinnittää huomiota. kultsuilla ainakin on silmä ja ihosairauksia, bernillä eivät lonkat ja kyynäreet ole kovin " kestävät" ja labbikset taitavat olla ehkä vähän terveempiä kun kultsut.

tosi on että kultaisilla on aika paljon ns. luonnevikoja, miten nämä viat sitten tulkitaan on jokaisen oma asia.. esim. hermostuneisuutta, yli-energisyyttä, heilutetaan häntää ja muristaan samaa aikaa jne.

Hommaamme sekarotuisen pennun pian,ja kaikki pennun rodut ovat sopivia perheellisille.

Ja omien kokemusten perusteella myös sekarotuiset sairastavat vähemmän kuin rotukoirat yleensä.

Ei voi sanoa mikä on helpoin, koska ovat niin yleisiä rotuja kaikki kolme. Luonteet vaihtelee laidasta laitaan.

Varsinkin kultaisissanoutajissa on niitä ihania rotumääritelmän mukaisia mielyttämisenhaluisia, helppoja kasvattaa, suht rauhallisia, mutta leikkisiä ja toiminnan haluisia, luotettavia, lapsirakkaita ja hyvin ystävällisiä ja jne. Sitten on nykyään paljon kultsuja jotka ovat niin energisiä, etteivät pysty keskittymään mihinkään, nämä ovat yleensä ystävällisiä, mutta lähes mahdottomia kouluttaa. tiedän myös ainakin kolme varmaa tapausta joissa perheen kultsu puri perheen lasta, joka tilanteessa pureminen on tullut yllätyksenä. Ystävällinen koira vaan kävi kimmppuun ja puri pahasti. Labradoreissa tiedän yhden vihaisen metsästyslinjaisen, mutta käsittääkseni luotettavampi rotu lasten suhteen. Metsästyslinjaiset tarvitsevat muutenkin työtä, joko metsästystä tai esim. pk-harrastusta, muuten voi tulla ongelmia tekemisen puutteessa. Berneissä en tiedä vihaisia yksilöitä yhtään, mutta tapauksia, jotka ovat hyvin vaikeita koulluttaa ja kasvattaa kunnon koira kansalaiseksi eli vähän sama kuin noilla kultsuilla keskitymiskyvyn puute ja yli vilkkaus. Vetävää ja sähläävää berni urosta on vaikea hallita.

Kaikista näistä roduista lähtee paljon karvaa.

Kannattaa siis käydä tutustumassa eri kasvattajiin ja heidän kasvatteihinsa.

Mekin ollaan harkittu hankkivamme jokin näistä roduista. Sen olen vasta päättänyt, että sen täytyy olla ehdottomasti narttu.

Lapsiperheeseen sopivat mielestäni kaikki. Kaikilla hyvä miellyttämisen halu joten ovat helppoja kouluttaa. Berneillä saattaa joillain yksilöillä olla vielä paimentamisviettiä, joten lasten raisuissa ulkoleikeissä voi berni olla " tiellä" hösläämässä. Labbiksista sen verran että metsästyslinjaiset tarvitsevat enemmän tekemistä kuin ns. näyttelylinjaiset. Kultainenhan on hyvin perinteinen koko perheen koira. Luonteeltaan kaikki ovat mielestäni ihania, kilttejä (toki ihminenhän osaa pilata kiltinkin koiran).

Sinulla onkin tekeminen jos näistä roduista valitset, hyviä kaikki. Viimeisenä vois leikkisästi ajatella että minkä väriset karvat sopisivat teidän kodin sisustukseen ;)

Nykyään mm kultsujen ja labbisten kanssa on omistajilla yhä enemmän ongelmia (jonkun tilaston mukaan mm kultsu oli jotain kolmantena purutilastossa), muttei joittenkin artikkeleitten mukaan johtuisi niinkään siitä, että koirarodut olisivat menossa huonompaan suuntaan, vaan siitä, että ko roduilla on niin hyvä maine, ettei niitä sitten tietyt omistajatyypit vaivaudu lainkaan kouluttamaan. Tiedä sitten...

kaikki mainitsemasi koirarodut ovat ihania!

Kallistun kuitenkin suosittelemaan lapsille mukavaa löllykkä koiraa eli kultsua. Ovat yleensä tosi lempeitä ja rapsutuksia rakastavia koiria.Mieleen tuli juttu ahneesta labbiksesta, joka tuotiin eläinlääkäriin, kun oli hotkaissut pienen pyyhkeen mahaansa. Pyyhe oli ollut vasta leivottujen pullien päälle. En muista menikö pullat myös mahaan vai pelkkä pyyhe.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat