Seuraa 

jupaas - 20.03. 10:15 vastaa tähän viestiin (14/17)

Eilen tuli aiheen kulmilta ihan kohtuullinen ohjelma, alla YLEn ohjelmatiedot. Katsoiko kukaan - mitä ajatuksia?

NAISEN RAJAT

Kuinka helposti voi katsoa läpi sormien kulttuuriperinteiden ja uskonnon varjolla tapahtuvaa syrjintää? Miten välinpitämättömyys verhotaan suvaitsevaisuudeksi? Kuka määrittelee sopivan ja sopimattoman rajat, kuka kauneuden mittapuut? Millainen määräysvalta on kulttuuriperinteillä ja vanhemmilla uudessa kotimaassa? Mikä on maahanmuuttajatytön ja naisen identiteetti kotona, mikä työssä, koulussa ja ystävien kesken?TV1 sukeltaa kysymystulvan keskelle Naisen rajat -keskustelusarjassa kolmena sunnuntai-iltana. Teatteriohjaaja Ritva Siikalan johdolla ja maahanmuuttajien itsensä voimin Naisen rajat syventyy arvioimaan Suomen monikulttuurisuutta naisen näkökulmasta. Ritva Siikala, Kassandra ry:n perustaja, on työskennellyt pitkään maahanmuuttajanaisten lähituntumassa. Mukana keskusteluissa ovat Fabiane Laube, Yonca Ermutlu, Kulsoom Ally, Reet Nurmi, Saido Mohmed ja Alexis Kouros.Jokaista Naisen rajat -keskustelua edeltää lyhyt dokumentti johdantona illan teemaan. 19.3. nähdään Ghadi Boustanin ohjaama AINA JONKUN TYTÄR.

Joulukuussa 2004 tuli Helsingin Aleksanterin teatterissa ensi-iltaan Kassandra ry:n tuottama Aina jonkun tytär -niminen näytelmä. Pääosaa, suomalaisesta poikaystävästään raskaaksi tullutta 16-vuotiasta somalityttöä esitti somalialaissyntyinen Maryan Guuleed. Esitys herätti kiukkua konservatiivisissa, lähinnä miespuolisissa muslimeissa. Reaktiot olivat jopa niin kiihkeitä, että asiasta tehtiin tutkintapyyntö poliisille. Ghadi Boustanin ohjaama dokumentti kertoo teatteriesityksen valmistumisesta ja sen herättämistä reaktioista. Dokumentissa ja Ritva Siikalan vetämässä keskustelussa kysytään, onko oman maansa sortoa pakenevilla miehillä oikeus jatkaa naisten sortamista Suomen maankamaralla kulttuurin- ja uskonnonvapauden turvin.

Tuotanto YLE Kulttuuriohjelmat.

Kommentit (5)

minusta jokaisesta maasta löytyy sekä hyviä että huonoja puolia.

Mieheni on samaa mieltä. Suomessa hän pitää rauhallisuudsta, siitä että kaikki toimii ja ihmisiin voi luottaa=) Hän ei pidä suomalaisten alkoholin käytöstä, ja varsinkin kauhistelee sitä miten lapset/nuoret ei kunnioita vanhempiaan, eikä välttämäättä osallistu kotitöihin ollenkaan.

Hänen kotimaassaan pidän ihmisten avoimuudesta, ja siitä kuinka ihmiset välittävät toisistaan. En pidä siitä ettei ole niin turvallista kuin suomessa, jossa esim.poliisiin voi aina luottaa.Täydellistä paikkaa en tiedäkään=) Mutta vaikka muuttaisimme jossain vaiheessa mieheni kotimaahan, niin uskon ettei siellä kukaan yrittäisi sulauttaa minua valtaväestöön, vaan saisin pitää oman identiteettini. Ymmärtääköhän kukaan mitä ajan takaa? Tuntuu usein että suomessa ulkomaalaiset yritetään muuttaa mahdollisimman suomalaisiksi, sulauttaa valtaväestöön sopiviksi. Mutta miksi pitäisi luopua omasta kulttuuristaan? Eikö kulttuurit ole rikkautta. Tietenkin on hyvä oppia kieltä, päästä työelämään jne.mutta ei se minusta tarkoita sitä että pitäisi luopua itselle tärkeistä asioista, esim. kulttuurista tai uskonnosta.

Kovin erilaisia kokemuksia tästä asiasta, näemmä. Minä en ainakaan omien kokemusteni ja havaintojen perusteella menisi väittämään, että maahanmuuttajista yritettäisiin tehdä suomalaisia tai että heidän kulttuuriinsa ja uskontonsa harjoittamiseen puututtaisiin. Oikeastaan päinvastoin. Suomalainen kotouttamisjärjestelmä on pelkkää paperia, eikä se mielestäni tue riittävästi suomalaiseen yhteiskuntaan mukaanpääsyä. Sillä siitähän kotouttamisessa on kyse ja myös maahanmuuttajan, jos Suomeen aikoo asettua, on ymmärrettävä panostaa asiaan riittävän vakavasti.En tiedä millaisia kulttuurillisia ja uskonnollisia harjoituksia mariam tarkoittaa, kun sanoo, ettei niitä hyväksytä. En tiedä, ovatko nämä iloiset polynesialaiset, joiden yhteisössä itse tulee liikuttua, niin erilaisia, muttei heillä ole mitään vaikeutta pitää heille tärkeistä kulttuurisista asioista kiinni. Suomellakin on oma kulttuurinsa ja joka tapauksessa toisen kulttuurin vaikutuspiiriin muutto tarkoittaa väkinsinkin sitä, että joistain vanhoista tavoista on luovuttava ja uudet tulevat tilalle.Ihmiset ovat erilaisia jo siinäkin mielessä, että toiset ovat turvallisuushakuisia status quo -ihmisiä, joille muutokset ovat vaikeita ja vanhoista tavoista pidetään kiinni vaikkei se järkevää olisikaan. Toiset taas ovat hyvin avoimia ja sopeutuvat uusiin olosuhteisiin vaikeuksitta. Valitettava tilanne maahanmuuttajan kannalta on se, että hänen pitää jossain määrin kuitenkin joustaa ja sopeutua, varsinkin Suomen kaltaisessa maassa, jossa on omat vahvat tavat toimia.Valitettavasti enemmistö-vähemmistö -vastakkainasettelussa yksi vähemmistön edustajista pääsee helposti edustamaan koko porukkaa, varsinkin negatiivisissa asioissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä ajatuksia herätti?Minä sain kerrankin kuullu, että myös muilla oli samanlaisia ajatuksia maahanmuuttajien rasismista suomalaisia kohtaan.Suomalaisten rasismista puhutaan, ja hyvä että puhutaankin. Rasismia on joka paikassa, ja sen on ikävää...Mutta myös maahanmuuttajilla on rasistisia ajatuksia valtaväestöä kohtaan. Suomalaista kultuuria halveksitaan ja pidetään vain huonona asiana. Mitään hyvää ei löydetä tästä kultuuristamme. Puhutaan vain moraalittomuudesta, alkoholismista jne. Monesti tuntuu, että vain veroeurot kelpaavat maahanmuuttajille, ei mikään muu " suomalainen" .Eihän suomalaisuus ole tätä pelkästään. Täällä kyllä autetaan maahanmuuttajia, annetaan heille sananvapaus niin kuin muillekin, ja muutenkin samat oikeudet, myös uskontoonsa nähden. Suomalaiset nöyrinä ihmisinä ovat vieraanvaraisia ja arvostavat maahanmuuttajien kulttuuria ja uskontoa. Joskus tuntuu että joudumme itse alakynteen, vähättelemme omaa uskontoamme ja kultuuriamme, emmekä pidä siitä kiinni.Jos muuttaisin esim. Iraniin, en varmaan saisi harjoittaa omaa uskontoani siellä kovinkaan julkisesti, rakentaa rukoushuoneita tai kirkkoja ja kertoa niissä uskonnostani iranilaisille. Täällä sen sijaan kuka tahansa muslimi saa mennä moskeijaan, rakentaakin sellaisen ja kertoa uskonnostaan kenelle tahansa suomalaiselle.Tämä on nyt kärjistetty mielipide. Toki ymmärrän maahanmuuttajien tuntevan pelkoa oman kulttuurinsa menettämisestä ja rasismista jne. täälläkin. Joskus itsekin koen noita samoja pelkoja; oman kulttuurin menettämisen pelkoja myös.Olen samaa mieltä kanssasi,olen törmännyt siihen usein aina saa kuulla kuinka maa Suomi on ja kuinka sitä ja tätä huonoa löydetään kulttuurista ruokailutottumuksiin asti.Olen sanonut mielipiteeni asiasta ulkomaalaisille kuinka hyviä suomalaiset itseasiassa ovat liiankin..melkein joka paikassa otetaan huomioon maahanmuuttajien kulttuuri ja uskonto,entäs jos asiat olisivat toisin ?

Onhan maahanmuuttajillakin ennakkoluuloja, onhan heidänkin joukossaan rasisteja. Miksei olisi? Usein tuntuu siltä, että suomalaiset ovat aika herkkänahkaisia ja tulkitsevat harmittomatkin asiat kritiikiksi. Jos vaikka ulkkis ei tykkääkään saunasta... Monilla on joskus kausia, jolloin kaikki Suomessa mättää ja kaikki tuntuvat potkivan päähän. Ihan samanlaista shokkia kuin suomalaisilla vierailla mailla. Ja monia rassaa se, että vuosien Suomessa asumisen jälkeen tulee yhä kohdelluksi ulkomaalaisena, erilaisena, eksoottisena.Loppukevennys: ulkomaalaisvastaisista mielipiteistään tunnettu mieheni suomalainen työkaveri kerran totesi, että mieheni on ihan hyvä tyyppi, rehellinen ja reilu - eli ihan kuin suomalainen!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat