Vierailija

Hammaskaries edelleen yleistä - maitotuotteista apua ehkäisyssä





Hammaskaries on edelleen yleisimpiä suun infektiosairauksia, vaikka lasten

hampaiden reikiintyminen on vähentynyt viimeisen 20 vuoden kuluessa. Vielä

20 vuotta sitten 1-2-vuotiaalla suomalaislapsella oli suussaan keskimäärin

6,9 reikiintynyttä tai paikattua hammasta, kun määrä nyt on keskimäärin 1,2.

Hyvä kehitys näyttää kuitenkin hidastuneen. Viime aikoina on yleistynyt

etenkin hammaskiiilteen syöpyminen. Syyksi epäillään muun muassa

lisääntynyttä virvoitusjuomien kulutusta.



Syljellä on luontainen kyky suojata hampaita ravinnon aiheuttamilta

happohyökkäyksiltä, mutta hampaat ovat vaarassa, jos happohyökkäyksiä tulee

päivittäin enemmän kuin 5-6. Haitallisinta hampaiden kannalta on makeiden

tai happamien välipalojen runsas nauttiminen. Sen sijaan maidon ja

maitotuotteiden runsaalla nauttimisella on tutkimuksissa havaittu olevan

kariesta ja hammaskiilteen liukenemista ehkäisevää vaikutusta.



Monet maidon komponentit antavat suojaa



Valion tutkimuspäällikkö KATJA HATAKKA kertoo, että väestötutkimuksissa

paljon maitoa kuluttavien lasten ja nuorten hampaiden reikiintymisen on

todettu olevan vähäisempää kuin vähän maitoa juovilla. Myös juustoa lähes

päivittäin syövillä vanhuksilla on pienempi kariesriski kuin niillä, jotka

syövät juustoa harvemmin.



Hatakan mukaan maidon ja juuston kariekselta suojaavaan mekanismiin liittyy

oletettavasti monia maidon komponentteja. Maidon ja juuston sisältämät

kalsium ja fosfaatti vähentävät hammaskiileteen liukenemista ja lisäävät sen

kiinnittymistä takaisin. Maito ei myöskään lisää suun happamuutta eli laske

syljen pH:ta alle 6,0:n.



Juustoa aterian päätteeksi



Kypsytetyn juuston syöminen nopeuttaa pH:n neutraloitumista sokeroidun ruoan

syömisen jälkeen. Lisäksi juuston pureskelu lisää syljen eritystä, joka

nopeuttaa hiilihydraattien poistumista suusta sekä puskuroi plakissa

muodostuvia happoja. - Juuston syöminen aterian päätteeksi lyhentää siten

happohyökkäystä, Hatakka selittää.



Juuston kaseiini-proteiiniin sitoutuneet kalsium ja fosfaatti vapautuvat

plakin happamissa olosuhteissa ja vähentävät hammaskiilteen liukenemista

sekä lisäävät mineraalien takaisinkiinnittymistä. Lisäksi kaseiini ja sen

hajoamistuote, kaseiinifosfopeptidi, estävät reikiintymistä aiheuttavan

Streptococcus mutans ­bakteerin kiinnittymistä hammaskiilteeseen. Myös

juustossa oleva maitorasva estää osaltaan bakteerien kiinnittymistä hampaan

pintaan, Hatakka listaa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat