Vierailija

Kuinka pahoja vaurioita sikiöllä voi olla. Itsellä nyt sellainen tilanne että taitaa syntyä näinä päivinä. Viikkoja nyt siis 26+6 :(

Kommentit (10)

olen nyt sairaalassa eikä mulle kerrota oikein mitään. Mulla on jokin tulehdus tuolla alapäässä joka on avannut paikkoja sen verran että nyt ei tiedetä syntyykö vai ei. Makuultaan pitää olla tosin nyt olen vähän istualtaan kun kirjoitan.

Mutta kun ei kerrota mitään ja pelottaa :(

Millaisia vammoja voi olla odotettavissa?

Meidän vauva saa myös lisärautaa. Äitini kertoi kokemuksestaan, että minulle oli myös annettu rautaa vauvana ja se oli pilannut hampaani tehden niistä ihan ruskeat " piikit" (tosin nykyisin omistan ihan normaalin näköiset valkoiset hampaat). Mikä on sinun kokemuksesi vauvan lisäraudasta???

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskosena syntyminen Tulosta

Kirjoittanut A Tekay

25.04.2005

On useita tekijöitä, jotka vaikuttavat keskosena syntyneen lapsen mahdollisuuteen jäädä eloon. Näistä mainittakoon raskauden kesto (keuhkojen kypsyys), syntymäpaino ja liitännäisongelmat kuten rakennepoikkeavuudet, hengitysvaikeudet ja infektiot.Raskausviikot* Eloonjäämisfrekvenssi

21 tai < 0%

22 0-10%

23 10-40%

24 40-70%

25 50-80%

26 80-90%

27 >90%

30 >95%Painoltaan erittäin pienen lapsen kohdalla tärkein tekijä on raskauden kesto, joka ratkaisee tiettyjen elinten kehitystä (etenkin keuhkojen).

23-24 raskausviikoilla eloonjäämisfrekvenssi nousee 3-4%:lla per päivä. Vastaava luku 25-26 viikoilla on 2-3%. Tämän takia juuri näillä viikoilla joka ikisellä kohdussa vietetyllä päivällä on suuri vaikutus lapsen ennusteeseen.Keskosen sairastavuusriski on paljon suurempi kuin täysiaikaisena syntyneellä lapsella. Tietyn yksilön kohdalla ei kuitenkaan ole mahdollista ennustaa kehittyykö lapselle joku pysyvä ja vaikea sairaus. Voidaan kuitenkin todeta, että riski lisääntyy lievästi jos kyseessä on poika, monisikiöinen raskaus, äidillä on diabetes, erittäin ennenaikainen (<18-20 rvk) lapsivedenmeno ja jos ei ole ehditty antaa kortikosteroideja ennen syntymää.

23-24 raskausviikoilla sairastavuus on lähes 50% luokkaa. 25-26 viikkojen maastossa ja sen jälkeen ennuste paranee dramaattisesti siten, että lapsen todennäköisyys olla terve on lähes sama kuin eloonjäämisfrekvenssi. Eli jos keskosen eloonjäämisfrekvenssi on 80%, niin näistä eloonjääneistä lapsista 80%:lla ei ole vakavaa sairautta. Toisin sanoen jos eloonjäämisfrekvenssi on 80%, tuolloin syntyneistä 100:sta keskosista 80 selviää, 20 kuolee ja selvinnäistä 64 ovat terveitä ja 16:lla on joku vakava sairaus.

Syntyi rv 27+2, painoa 1050 g ja pituutta 37 cm. Oli 2 kk sairaalahoidossa. Nyt on täysin terve pikkuneiti. Konttaa ja kävelee " puita pitkin" . Ei mitään lääkityksiä sairaalan jälkeen vain

lisärauta ja keskostipat.

Kaikki voi siis näin pienilläkin mennä todella hyvin.

Lääkärit ei voi luvata sulle mitään eikä ne ala etukäteen pelottelemaan

kaikilla mahdollisilla vammoilla mitä voi tulla.

Jos lapsesi syntyy keskosena, on pakko vaan elää päivä kerrallaan.

Jokainen uusi päivä on voitto ja lopputulos on usein nykylääketieteen

keinoin onnellinen.

Onnea ja jaksamista sulle!!!!

ei ainakaan rauta oo vaikuttanut, kortisonilääkitys ehkä enempikin. (Vähän keltasemmat kuin muuten ehkä)

Sitä rautaahan ei kamalan kauan syötetä...Meillä rauta aiheutti ummetusta joten jätin sen kyllä hieman aikaisemmin pois kuin ois pitänyt.Lapsi on syntynyt rv 25+1, 790g. Nykyään reipas terve miehenalku. Ainoa " jäännös" on toi BPD joka sekin on pikkuhiljaa paranemaan päin.Tietänette että näillä erittäin pienillä keskosilla usein diagnisoidaan esim ylivilkkautta, ad/hd, ym. ongelmia.

Meilläkin pieni epäilys IS tä.

Sairaalassahan sun pitäisi olla, jos todella meinaa syntyä. Alkava synnytys yritetään pysäyttää tai tehdään keuhkojen pikakypsytys tms. Tuo 30 ov molemmin puolin on riskialtista aikaa, mutta jos selviät siitä yli niin vauva voi mennä jopa yliaikaiseksi. Mulla jo toista kertaa käynnstys tiedossa, vaikka aluksi meinasi tulla ennenaikaisesti. Vaurioitahan on mahdoton ennustaa. Mutta lähde nopeasti sairaalaan, jos vähänkin on merkkejä, että synnytys alkaisi.

Oletan että olet siellä levossa jos vauva on syntymässä pikkukeskosena?

Rv25-27 jokainen päivä kohdussa parantaa vauvan ennustemahdollisuutta parilla %lla, rv24 on rajapyykkinä maassamme sille että jonkinlaisia mahdollisuuksia on olemassa.

Raskausviikot merkitsevät enemmän kuin syntymäpaino, tuossa vaiheessa joka ikinen päivä kohdussa on hyvin tärkeää.

Ja käytännön kokemusta läheltä eli kaverini vauva syntyi jokin aika sitten rv24+3 painaen 510g. Hyvin voi ja ollut kuukauden verran nyt kotona:o)

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat