Seuraa 

Mitä mieltä olette suunnitteilla olevasta vanhempainrahauudistuksesta, josta uutisoitiin 17. ja 18.3.? Kyseisessä uudistuksessahan äidille maksettava äitiysraha ensimmäiseltä 56 arkipäivältä nousisi 90 prosenttiin palkasta, kun se nykyään on noin 70 prosenttia niillä joilla se ei ole palkallinen. Vanhempainrahaa, jota voi saada kumpi tahansa kotiin jäävä vanhempi, on uudistuksessa työryhmä esittänyt korotettavaksi 80%:iin, mikäli mies on kotona ensimmäiset 50 päivää. Äideille samaisesta 50 päivästä maksettaisiin edelleenkin vain 70 prossaa.Eli noin 3kk:n ikäisen vauvan kotona hoitamisesta mies saisi jatkossa 80% ansiotuloistaan, mutta nainen vain 70%. Ero vielä suurenee kun otetaan huomioon että miesten tulot ovat keskimäärin 10-20% suuremmat kuin naisten, vaikka he tekisivät samaa työtä.

Kommentit (4)

vaan hän voi olla vanhempainlomalla vaikkapa 50 viimeistä päivää ja saisi silloin sen 80% palkastansa päivärahoina. Eli 50 ensimmäiseltä (omalta) vanhempainpainvapaapäivältään saa sen korotetun päivärahan. Äiti taas saisi äitiyspäivärahakaudella korotuksen päivärahoihinsa (noin 90% palkasta) - tosin tämä korotushan ei koske niitä, joille työnantaja maksaa kuitenkin täyden palkan esimmäisiltä kuukausilta (vaikka lämmittää kai maksettava korotus työnantajankin mieltä ;))


Eli itse kannatan vanhempainvapaiden jakamista vanhempien välillä ja sitä, että yhteiskunta yrittää tarjota porkkanoita tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Mielestäni keinot joita käytetään ovat kuitenkin järjettömiä ja hölmöjä, lisäävät byrokratiaa ja johtavat yhä uusiin epäoikeudenmukaisuuksiin.Itse kannattaisin äidille ja isälle erikseen korvamerkattuja vapaita, joihin heillä olisi subjektiivinen oikeus ilman toisen lupaa (uudenkin ehdotuksen mukaan olisi edelleen niin, että isä saisi pitää vanhempainlomaa vain äidin suostumuksella). Porkkanan tarjoaminen pitäisi mielestäni hoitaa niin, että toisen lomaa ei voi toinen pitää - ei niin, että toiselle tarjotaan suurempaa korvausta kuin toiselle.Jos itse saisin päättää, niin laittaisin vanhempainlomien kokonaispituudeksi vähintään puolitoista vuotta. Tästä ajasta kahdeksan kuukautta kuuluisi äidille ja puoli vuotta isälle, lopusta vanhemmat saisivat päättää keskenään. Äidillä olisi kaksi kuukautta " synnytyslomaa" , joka sijoittuisi synnytystä edeltävään ja heti sen jälkeiseen aikaan ja tänä aikana isä saisi kolme viikkoa isyyyslomaa päällekkäin äidin loman kanssa. Lopun loman järjestyksestä vanhemmat saisivat päättää keskenään, mutta lomat eivät saisi olla päällekkäin, eikä äiti saisi pitää isän osuutta eikä isä äidin osuutta. Lomat pitäisi olla mahdollista pitää myös osa-aikaisena, eli esim. niin että vanhemmat olisivat töissä vuoropäivinä tai vuoroviikoin. Jos jompikumpi vanhemmista ei haluaisi vapaataan pitää, niin se ei olisi siirrettävissä toiselle.Erilaiset " korotetut" rahat vain lisäävät byrokratiaa ja hämmennystä sekä aiheuttavat epätasa-arvoa. Esimerkiksi adopioäideillä ei ole nykyisellään laisinkaan äitiyslomaa, vaan perheillä on vain vanhempainloma. Adoptioperheissä siis isä saisi suuremman korvauksen jäädessään vapaalle kuin äiti! Sen lisäksi äidin suurempi äitiysrahakorvaus menisi työnantajan hyödyksi äidin saadessa palkkaa äitiysloman ensimmäisiltä kuukausilta, kun taas isän korotus kohdistuisi isälle itselleen.Sitäpaitsi puhe prosenteista on erittäin hämäävää ja tarkoitushakuisesti kateutta lietsovaa. Totuus on kuitenkin se, että Kelan " maksimiraja" , jonka jälkeen korvaukset dramaattisesti pienenevät on erittäin matala ja vain harvat palkansaajat oikeasti saavat päivärahana 70, 80 tai 90 prosenttia palkastaan. Oma äitiyspäivärahani oli n. 35% sen laskennan perusteena olleista tuloista! Kuitenkin vain sanomalehdistä tietonsa saavat ihmiset kuvittelevat, että vanhempainvapaalla ihmisille maksetaan suuria korvauksia ja tällä perusteella vastustavat yhtään mitään korotuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

ja kovasti myös ihmetyttää että meneekö se äiti sitten 50 päiväksi töihin ja palaa taas sitten kotiin hoitamaan lastaan? Tuskin monikaan työnantaja haluaa työntekijän töihin vain 50 päiväksi, omassa työssäni (asiantuntiatehtävät) tuo 50 päivää kuluisi vain haahuillessa, koska mihinkään projektiin et voi juuri osallistua koska niiden kesto on yllensä yli 50 päivää. Eli työnantaja maksaisi minulle täysin turhasta tuon 50 päivän palkan...

kun niin monet valittaa, ettei mies voi jäädä vanhempainvapaalle taloudellisista syistä ja on nyt sitten askel edes oikeahkoon suntaan.Me ollaan nyt kahden lapsen kanssa jaettu vanhempainvapaa ja jos joskus kolmas lapsi saadaan, päästäisiin hyötymään tuosta uudistuksesta. Tällä hetkellä kyllä meillä isän kannattaisi taloudellisista syistä pitää koko vanhempainvapaa, mutta onneksi päätöksiä ei tarvitse tehdä ihan vain rahan kannalta.Eli ideanahan on juuri, että isä ja äiti pistävät vanhempainvapaan puoliksi ja äiti menee töihin esim. lapsen ollessa 6 kk, jos siis haluaa vaikkapa täysimettää tuohon asti.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat